Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Co można kupować a czego nie - polskie prawo 
Autor Wiadomość
Post odp.
jprofesorek napisał(a):
Co do przepisów, warto zajrzeć też na http://www.sigmaaldrich.com/Area_of_Interest/Europe_Home/Poland/Ograniczenia_w_sprzeda__380_y.html. Jest tam spis ustaw dotyczących ograniczeń, spis prekursorów itp.

To sa głownie przepisy dla importerow z Aldricha !! jesli od nich chcesz kupic !! musisz wypelniać odpowiednie druki itp. to jest forum amatorskie
i dokumentacja firmowa nie jest potrzebna !! bo po co komu ?? ?? ??
eko.

2 mar 2006, o 03:40
@GROŹNY WOŹNY

Post Re: odp.
eko osiem napisał(a):
(...) bo po co komu ?? ?? ?? (...)

Smutasom coby się dąsali :wink:

2 mar 2006, o 14:27

Zauważyłem, że bezwodnik octowy jest w tej samej kategorii prekursorów, co nadmanganian potasu. :)

http://www.sigmaaldrich.com/img/assets/ ... 3_2004.pdf

2 mar 2006, o 18:29
ja tam kiedyś na necie znalazłe beznadziejnie prosty sposób na synteze morfiny (jak przekopie pokój to prześle "przepis")... jedyną trudnoącią w produkcji było to że otrzymujemu mieszaninę morfiny i chlorowodoru, na czym polega problem, otóż aby rozdzielić tę mieszaninę potrzebne jest szkło i sprzęt wart jakieś... 100 tysiaków...
I to dlatego jeśli w wiadomościach mówią ze policja złapała producentów narkotykowych na goracym uczynku , to jak podają wartość sprzetu mówią ok. 100tys. złotych...
mósze poszukać tego przepisu... :twisted:

2 mar 2006, o 20:04
Post odp.
...Mateusz... napisał(a):
. jedyną trudnoącią w produkcji było to że otrzymujemu mieszaninę morfiny i chlorowodoru, na czym polega problem, otóż aby rozdzielić tę mieszaninę potrzebne jest szkło i sprzęt wart jakieś... 100 tysiaków...

:szok: :szok: a co chlorowodorek jest przeciesz cacy :wink: i o jakiej trudności napisałeś ?? bo nie jażę

eko.

3 mar 2006, o 00:04

Post ...
hmmm eko nic dziwnego ze nie kumasz bo bzdurnych chemicznych plotek nie da sie zrozumiec..:) oddzielenie morfy od chlorowodorku brzmi cos ala rozlozenie CaSO4 na wapn i siarczan (w postaci stalej of corse.. a nie jonow) ..;) :P heh wogole niesamowicie madry post.

3 mar 2006, o 07:27
Jak patrzyłem na ten spis to kwas siarkowy 6 jest w 3 kategorii. No wiec jak to można i czy można kupić? Gdzie?

7 mar 2006, o 20:17
można kupić, zobacz http://www.chemik.aip.pl/sprzedam.html pozycja 21

3 kwi 2006, o 00:18

W ogóle Polska jest rajem dla "chemików domowym" jak już wcześniej
wspomniano. Ja bez problemu dostaje to co chce nawet w jakiejś firmie (bo byłem ciekawy ule kosztuje) powiedzieli mi że bez problemu dostane trójtlenek arseny :szok: No więc o czym my tu sobie gadamy!!!!!!!!!!

24 kwi 2006, o 10:23
Zasłużony dla forum

Możecie napisać jak to w końcu jest z lontem wolnopalnym zielonym visco 2mm/s? Wg. prawa można kupić jak się ma 18 czy nie??
Dzwoniłem niedawno do hurtowni art. pirotechnicznych i najpierw odebrało dziecko :lol: które po chwili dało tatusia który powiedział że na taki lont trzeba mieć zezwolenie wojewody. Więc jak z tym w końcu jest??

26 kwi 2006, o 11:24
Myślę, że jak można taki lont nabyć np. na Allegro, to jest to legalne. A z tego co słyszałem nowa ustawa o broni i pirotechnice (2004 r.) mówi: Możliwy jest zakup lontu pirotechnicznego przez dowolną osobę fizyczną, jeśli prędkość jego spalania nie przekracza 10 cm/s. Zaznaczam jednak, że tylko tak słyszałem. :wink:

26 kwi 2006, o 15:49
Zasłużony dla forum

z lontem niema problemów - jest legalny. przynajmniej ten visco 1cm/s.

26 kwi 2006, o 20:37
Za aparat do destylacji, tzn. za sama chlodnice mozna dostac po glowie - bo taka chlodnica moze sluzyc do produkcji alkoholu, za jej posiadanie sie dostaje po lbie ostro podobno, ale nie wiem jak to wyglada od strony prawnej.

26 kwi 2006, o 21:39
Zasłużony dla forum

no to jak nie wiesz to głupot nie gadaj bo chłodnice są w castoramie/praktikerze do destylacji alkoholu obok baniaków z winem.

26 kwi 2006, o 22:21
Zasłużony dla forum

Chłodnice są legalne tak samo jak wyrób alkoholu na własny użytek, nie wolno go tylko sprzedawać.

//EDIT
już znalazłem
USTAWA
z dnia 21 czerwca 2002 r.
o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego.
(Dz. U. z dnia 25 lipca 2002 r.)
Rozdział 2, art. 9
2. Nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia na nabywanie i przechowywanie wyrobów pirotechniki widowiskowej, oznaczonych kodem klasyfikacyjnym 1.4 G i 1.4 S, wymienionych w załączniku A, oraz wyrobów pirotechnicznych stosowanych w motoryzacji, rolnictwie, ratownictwie, leśnictwie, kolejnictwie i żegludze.

do 1.4G zalicza sie m.in. lont wolnopalny

Rozdział drugi mówi wogóle o wydawaniu zezwoleń na mw, więc jest dość ciekawy :D

27 kwi 2006, o 10:51
Heh, mnie tam ryba jaki status dostane - ja sobie i tak poradze.
Pisalem o tej chlodnicy bo 10 lat temu za taka chlodnice szlo sie do wiezienia na 10lat, a jakos rok czy dwa lata temu bylem z jednym policjantem na wakacjach w Bulgarii gdzie produkcja alkoholu jest legalna (i można go tam też sprzedawać! jest 0% akcyzy) i wlasnie gdzies w Slonecznym Brzegu przypadkiem namierzylismy taki aparat wlasnie do destylacji, koles sie od razu odezwal i mowi ze 2lata za samo posiadanie w Polsce bez sladu alko na sciankach, ze sladem jeszcze wieksze klopoty.

27 kwi 2006, o 12:30
Uwierzyłbym, że tak było za PRL. Ale teraz mamy IV RP. :lol: :lol:

27 kwi 2006, o 12:43
@GROŹNY WOŹNY

Chłodnice są legalne tak samo jak wyrób alkoholu na własny użytek, nie wolno go tylko sprzedawać.

Pokaż mi ten artykuł, ustawę, jakikolwiek akt prawnt RP gdzie jest napisane, że nie jest to zabronione :idea: W domu to sobie conajwyżej wina możesz robić na własny użytek, a za jakiekolwiek ich dalsze przetwórstow (poza octem ;) ) czyli tzw. bimber to już są odpowiednie paragrafy :idea: Poczytajcie najpierw sami, a potem gańcie innych za niewiedzę !! :evil: :idea: :roll:

Pozdrawiam
Szymon

27 kwi 2006, o 22:08
Zasłużony dla forum

pędzić bimbru nie wolno - ale posiadać chłodnice jak najbardziej :)

27 kwi 2006, o 22:16
Zasłużony dla forum

Kurcze rzeczywiście nie mam racji - przepraszam.
Wynikało to z błędnej interpretacji ustawy z 2 marca 2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych, z którą miał problemy nawet sąd :)
Art o tym: http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=391&kat=4.

Ale normalnie do ***** doprowadza mnie że przez jakichś ***** meneli albo ***** państwo zabrania się takich rzeczy. :evil: W życiu nie wypiłem więcej niż pół szklanki etanolu (tylko w celach testów działania na mój organizm :lol: ), a mam cierpieć przez innych ***** którzy nie wiadomo dlaczego chlają tę truciznę bez umiaru :roll: :lol:

27 kwi 2006, o 22:37
Post odp.
Poczytaj ustawe o wychowaniu w trzeżwości- tam jest wiele i nadal obowiązuje !! !! jesli juz szukasz w ustawach !! znajdziesz bezbłednie :wink: i z tad wszelkie ograniczenia.
eko.

27 kwi 2006, o 22:48
Zasłużony dla forum

akcyza musi być ;] państwo by nam zbankrutowało :)

27 kwi 2006, o 23:01
**

czy sprzedawca może nie spzedać mi saletry amonowej (mam 15 lat albo 16 już nie wiem sam) -.-.-.-

"ciastorama"

28 kwi 2006, o 00:19
Zasłużony dla forum

według polskiego prawa towar wystawiony w sklepie na półkę i wyceniony musi ci sprzedać jeżeli niema innych obostrzeń co do obrotu nim. Jeżeli tego nie zrobi może mieć problem z urzędem ochrony praw konsumenta.

28 kwi 2006, o 07:09
Ale najpierw trzeba byłoby go tam zgłosić, a dopiero z tym mogą być problemy...

28 kwi 2006, o 18:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona