Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Nikotyna 
Autor Wiadomość
**

Post Nikotyna
A wiec mam pytanie jak wyodrebnic nikotyne z fajek ?? Znaczy wyekstrachowac woda a potem wydestylowac. tylko wlasnie jak ?? i pytanie bo jak mam nikotyne to ona sie szybko w kwas nikotynowy zmienia, znaczy jak jush wyekstrachowalem to jush chyba sie zminila bo woda na ciemny kolor mi sie zmienila wiec takie pytanie czy mozna to poprsotu odparowac wode a ta nikotyna mi tam zostanie ??
Z gory thx i pzdr
22v

29 kwi 2006, o 13:14

Ostatnio edytowano 30 kwi 2006, o 10:41 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

29 kwi 2006, o 14:48

Taki temat juz byl i chyba zasluguje na komnate dla zaufanych... a brazowy r-r to na logike zawsze otrzymasz przeciez te liscie nie sa bezbarwne nie? pozatym wyekstra*h*ujesz duzo innego badziewia a jak uzyjesz wody swierzo destylowanej a butelke napelnisz do "samej gury" sadze ze dosyc skutecznie ograniczysz utlenianie sie nikotyny. r-r wodny powinien byc zakwaszony o ile sie nie myle... i pozniej go alkalizujesz i nastepnie mozesz sprobowac wyplukac nikotyne jakims rozp. org. z tego alkalicznego r-r wodnego no i powodzenia, zabawa fajna a doswiadczenie bezcenne.;)

A i jeszcze cos... cardini w zastraszajacym tepie robisz na sianopsia....

29 kwi 2006, o 17:49

A i jeszcze cos... cardini w zastraszajacym tepie robisz na sianopsia....

Jak przepisujesz już z neta to niemusisz wstawiac swoich"hmm" i podawaj źródło
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nikotyna

Cytuj:
W formie czystej jest bezbarwną i bezwonną cieczą, szybko utleniającą się na powietrzu do brunatnego kwasu nikotynowego. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i można ją dość prosto wyodrębnić: z liści tytoniu, poprzez ekstrakcję wodną i destylację próżniową. Wypicie wywaru z 4 papierosów grozi śmiercią - nikotyna blokuje pracę mięśnia przepony, w efekcie człowiek umiera w skutek uduszenia, często do ostatniej chwili nie tracąc świadomości.

Nazwa systematyczna: 3-[2-(N-metylopirolidyno)]pirydyna

29 kwi 2006, o 22:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]