Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Wodorowy problemik. 
Autor Wiadomość
Zasłużony dla forum

A jeżeli mówimy o elektrolizie - roztwór NaOH 30%, elektrody nie jakieś węglowe czy miedziane, tylko zwykłe stalowe (blacha stalowa ze złomu), napięcie najlepiej 2,1 V (max. 2,5V).

3 maja 2006, o 13:35

Znalazłem na chacie kreta z "aktywatorem aluminowym" :szok: Nie wiem czy wszystkie krety takie są bo nie zwracałem na to uwagi. W skaładnie jest wodorotlenek sodu, aluminium, wypełniacze. Nie wiecie co to daje ze juz tam aluminium?

3 maja 2006, o 14:17

chyba to, że reagując z glinem, wodorotlenek sodu wytwarza temperature, podgrzewa wodę, szybciej sie rozpuszcza, łatwiej reaguję z substancjami zatykającymi rurę, ponadto wydziela się wodór, ale nie wiem gdzie to tutaj, do czego dopiąć...
ma ktoś jakies własne spekulacje?

Idioci ciągle od nas odchodzą...

3 maja 2006, o 14:39
w sumie to może tak być, że zawiera tylko niewielkie ilości aluminium i podgrzewa to wszystko ale do nie zadużej temperatury. Wodór jest środkiem ubocznym i pewnie go sie tyle wydziela żeby nic nie rozwalić ;)

3 maja 2006, o 14:52

tak, tego aluminium faktycznie jest jak na lekarstwo - tylko niewielkie skrawki

3 maja 2006, o 16:16
**

Ja to robie w słoiku i nadaje się no do tego idealnie. Nawet nie musze ochładzać :D

wiesz co jedi.... za takie głupoty powinien być BAN. w słoiku?? a jak pęknie i odłamki polecą w oczy??, pokaleczą ci twarz?? uszkodzą coś jeszcze?? w słoiku to ty możesz kompoty przechowywać a nie robić doświadczenia bo i ile szkło lab jest tak zrobione ze rozsypuje sie w pył bez ostrych krawędzi i jest bardziej bezpieczne, to słoik pęka bez rzadnych zasad... więc sie nie dziw jak dostaniesz 3 ostrzeżenie....

Obrazek

3 maja 2006, o 16:24
**

ze niby szklo lab. rozsypuje sie w pyl ? widziales kiedys pekanie takiego szkla ? :lol: jak zwykle tez sa odlamki duze niekiedy. :twisted:

3 maja 2006, o 16:48

DJ, przykro mi to mówić, ale on wie co to jest pękanie szkła labolatoryjnego :lol: na szlif w dodatku :evil: kolba :evil:

3 maja 2006, o 17:40
**

no ale bez przesady ze na pyl peka. na kawalki drobne to tak ale na pyl :twisted: :lol:

3 maja 2006, o 18:11
No nie wiem czy na takie mało niebezpieczne odłamki. Na kółku jak probówka mi się wyślizgnęła i upadła to się tak stłukła że jak potem podniosłem pozostałość żeby do kosza wywalić to się naciąłem. Dobrze że to nie był jakiś trujący związek bo bym dzisiaj obok babuni leżał.

3 maja 2006, o 19:10

Wytłumacz mi tylko jak miał by tem słoik pęknąć robiąc mi krzywde. Sądze że najwyżej słoik się pękł by i zawartość rozlała by się, ale ja to robie na świeżym powietrzu więc raczej na pewno nic mi się nie stanie. Sądze też ,że ban się za to nie należy.

4 maja 2006, o 12:37
jak ci rozsadzi słoik i dostaniesz szkłem w twarz to nawet ci kroplówka nie pomoże ;) a tym bardziej świeże powietrze

4 maja 2006, o 14:52

Ale wytłumaczcie mi jak niby ta substancja mogła by rozwalić słoik ?? :evil:

4 maja 2006, o 19:04
**

zbyt duze ciśnienie ? Albo mała iskra i bum wodorek w słoiku i odłamki bedą :P

4 maja 2006, o 19:13
Zasłużony dla forum

Tego rodzaju szkło pod wpływem nierównomiernego nagrzania potrafi nieźle prysnąć (co można nazwać nawet wybuchem :D ) - na tyle, że odłamki dotrą do każdego miejsca pomieszczenia :evil: , czy to na suficie czy gdzieś indziej. Dlatego jeżeli chcesz przeprowadzać reakcję NaOH + Al w słoiku lub butelce, to powinieneś okręcić ją w mokrą szmatę, i wstawić do wody.

4 maja 2006, o 20:42
Witam robiłem przed chwilą to doświadczenie z kretem i kulkami aluminiowymi zrobionymi z folii alu. Nalałem do butelki ok 0,3l - 0,5l H2O ok 50g - 70g kreta i pół pudełka po kliszy kulek zrobionych z folii alu (ważyło prawie nic). Trochę się zawiodłem. Wziełem kilka woreczków śniadoniowych (poj. ok 0,5l - były dosyć szczelne) pierwszy sie po chwili napełnił i gdy go podpaliłem to był fajny dziwięk ;) ale niestety drugi i trzeci woreczek napełnił sie tylko śladowymi ilościami wodoru :( później już nie było co próbować bo woda zrobiła się szara a reakcja już prawie zanikła.

Możecie powiedzieć co zrobiłem nie tak? Pisaliście że w ten sposób można otrzymać wodór nawet pod dosyc dużym ciśnieniem. Może np powinienem dać wiecej alu? Wydaje mi sie tez ze dałem niepropocjonalnie dużo kreta co do ilości alu ;) Chce jutro kupić balony i coś wykombinować z tym wodorem żeby nie było lipy :)

4 maja 2006, o 21:22
**

jeszcze raz o tym nagrzewaniu w szklanym słoiku...
gdy słoik nagrzeje sie za bardzo a podłoże będzie zimne np. beton lub trawa zimna to jest możliwość pękniecia z powodu różnic temperatur pomiędzy podłożem a rozworem...
a co jest między tymi 2 rzeczami ???
SŁOIK!
i juz wszystko jasne.

Ciaman:

Jeśli zrobisz więcej tego r-ru to reakcja utrzyma się dłużej.
To jest jak z cukrem i wodą.
Sypiesz a cukier sie rozpuszcza do jakiegoś momentu.
Wreszcie przestaje bo r-r staje się nasycony rozumiesz?
tak samo jest z tym doświadczeniem.

Ide spać jutro szkoła >.<
Narq
Pzdr!

4 maja 2006, o 21:26

jak rozpuszczam w H20 NaOH (główny składnik kreta) to co powstaje?

NaOH + H2O ------> ?? (może H3NaO2 ??) - nie brałem takich reakcji i nie wiem czy takie coś wogóle istnieje.

5 maja 2006, o 13:14
@MODERATOR

eh....powstaje powstaje roztwór kreta tzn NaOH w wodzie...

ewentualnie od razu zaczyna wydzielać się wodór gdyż kret zawiera wiórki alu.

H3NaO2 - co to niby mialoby być? kwas sodowy?

BTW w większości źródeł pisza że na Jowiszu znajduje sie "kwas amonowy" czy ktoś wie co to właściwie jest za cholerstwo?

5 maja 2006, o 13:31

SBKCh -> powiedz mi szczerze, widziales kiedys jak taki sloik peka? ;)

5 maja 2006, o 13:47
eh....powstaje powstaje roztwór kreta tzn NaOH w wodzie...

ewentualnie od razu zaczyna wydzielać się wodór gdyż kret zawiera wiórki alu.

H3NaO2 - co to niby mialoby być? kwas sodowy?

BTW w większości źródeł pisza że na Jowiszu znajduje sie "kwas amonowy" czy ktoś wie co to właściwie jest za cholerstwo?

Aha myślałem że może jakiś kwas sie tworzy :) przypadkiem dotknęłem ręką miejsca gdzie było troszke mokro od tego roztworu i troszke łapka zapiekła ;)

Czy moge uzyskać takie ciśnienie z tego kreta + kulki folii alu żeby chociaż w części napełnić normalny gumowy balon? Bo wczoraj mi troche lipnie wyszło i nie wiem czy warto kupować balony.

5 maja 2006, o 14:18
**

kret jest zasadą żrącą dlatego cie zapiekło. ostroznie z nim !

5 maja 2006, o 14:28
**

Aha myślałem że może jakiś kwas sie tworzy Smile przypadkiem dotknęłem ręką miejsca gdzie było troszke mokro od tego roztworu i troszke łapka zapiekła Wink

Czy moge uzyskać takie ciśnienie z tego kreta + kulki folii alu żeby chociaż w części napełnić normalny gumowy balon? Bo wczoraj mi troche lipnie wyszło i nie wiem czy warto kupować balony.

najlepiej napełniać worki na śmieci takie duże i czarne.
pamiętaj aby powietrze z nich wycisnąć zanim zaczniesz wodór dawać :0.

Pozdr!

5 maja 2006, o 23:06
**

Taka dobra rada :D Kiedy napełniacie coś wodorem w ten sposob nie leci do wora sam H ale równierz para wodna (roztwór wodny sie nagrzewa i co nieco leci w górę razem z H) dlatego wasze baloniki, worki mogą nie latac :cry: ale wystarczy wężyk oraz szmatka wiledy na końcu bo super chłownie wilgoć :D i podbijacie powietrze :D

Obrazek

6 maja 2006, o 23:08
wężyk owinąć szmatą czy tak założyć żeby stworzyć niby "filtr"??

6 maja 2006, o 23:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona