Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
2 pytania ale może będzie więcej :) 
Autor Wiadomość

Post 2 pytania ale może będzie więcej :)
2 pytania :)
- słyszałem że rozkład termiczny szczawianów niekiedy prowadzi do otrzymania zapalnych na powietrzu pyłów metali :) że z żelazem to wychodzi to wiem bo wiedizałem na pokazie chemicznym w moejej szkole a interesuje mnie zy wyszło by z Ołowiem no i czy z rozkłądu szczawianu wapnia można otrzymać wapń :) ?

- czytajac na wikipedii o kwasie szczawiowym wyczytałem że wobec utleniaczy zachowuje sie jak reduktor i chciałbym wiedzieć jak może zachodzić reakcja pomiędzy kwasem szczawiowym a KMnO4
Czy dochodzi do pełnego utlenienia do CO2 i H2O ??

na 666 postach koncze pisanie siana :))

3 maja 2006, o 19:39

2KMnO4 + 3(COOH)2 --> K2CO3 + 5CO2 + 2MnO2 + 3H2O

Ale nie jestem pewien.

3 maja 2006, o 21:07

Oczywiście, że przez rozkład cytrynianu ołowiu można otrzymać pył ołowiu, który w zetknięciu z powietrzem atmosferycznym sam się zapali. Oto przepis :

Sprzęt: probówka z trudno topliwego szkła, kłębek waty, kawałek drutu, 2 zlewki, palnik np. denaturowy.
Odczynniki: azotan (lub octan) ołowiowy wielkości ziarna fasoli i taką samą ilość kwasu cytrynowego,woda destylowana.
Opis doświadczenia: Ilość azotanu (lub octanu) ołowiowego wielkości ziarna fasoli i taką samą ilość kwasu cytrynowego rozpuść w kilku cm3 wody destylowanej, połącz oba roztwory i ogrzewaj mieszaninę w probówce z trudno topliwego szkła tak długo, aż wszystka woda wyparuje. Wówczas zatkaj wylot probówki kłębkiemwaty i ogrzewaj dalej, aż ścianki probówki zabarwią się na czarno mieszaniną subtelnie rozdrobnionego węgla piroforycznego ("niosącego ogień" tzn. łatwo zapalnego) ołowiu. Gdy
natychmiast wysypiesz gorącą zawartość (w razie potrzeby podłub drutem), cząstki ołowiu zaczynają się zaraz jarzyć i tlić w zetknięciu z powietrzem.Węgiel spala się wówczas do dwutlenku węgla, a ołów do żółtawego tlenku ołowiu.

Źródło :
http://www.px.pl/chemia/roznosci/doswia ... .html#olow

Co do kwasu szczawiowego i KMnO4. Reakcję pomiędzy kwasem szczawiowym można zapisać następująco :

2KMnO4 + 5(COO)22- + 16H+ -> 2K+ + 2Mn2+ + 10CO2 + 8H2O

KMnO4 w kwaśnym roztworze pod wpływem ogrzewania rozpada się . Powstaje anion MnO4-, w którym mangan znajduje się na siódmym st. utlenienia, ulega rozpadowi, uwalnia tlen, a mangan przechodzi na drugi stopień utlenienia. Kwas szczawiowy pod wpływem ogrzewania rozkłada się na dwutlenek węgla CO2, tlenek węgla (IV) CO i wodę. Tlenek węgla (IV) powstały z rokładu kwasu szczawiowego łączy się z tlenem wydzielonym z rozkładu KMnO4 w roztworze kwaśnym :

5CO + 5O -> 5CO2

Oto równanie całej reakcji :

2KMnO4 + 3H2SO4 + 5(COOH)2 -> K2SO4 + 2MnSO4 + 10CO2 + 8H2O

Podczas dodawania KMnO4 do roztworu kwasu szczawiowego początkowo roztwór nie odbarwia się. Dopiero, gdy wytworzą się pierwsze jony manganu dwuwartościowego, wówczas reakcja zachodzi szybko, gdyż jony działają jak katalizator.

3 maja 2006, o 21:20
**

http://www.vmc.org.pl/articles.php?id=86

może z ołowiem da się zrobić tak samo...

3 maja 2006, o 21:28
**

Oczywiście, że przez rozkład cytrynianu ołowiu można otrzymać pył ołowiu, który w zetknięciu z powietrzem atmosferycznym sam się zapali.

A czy przez rozkład cytrynianu wapnia da się otrzymać wapń? :?

7 maja 2006, o 17:23

węglan wapnia a przy dalszym ogrzewaniu tlenek wapnia...

7 maja 2006, o 17:43
**

węglan wapnia a przy dalszym ogrzewaniu tlenek wapnia...

To, że przy ogrzewaniu CaCO3 powstaje CaO to wiem, ale jakby wyglądało równanie tej pierwszej reakcji? Jakoś nie chce mi się wierzyć że z rozkładu cytrynianu wapnia powstaje CaCO3... :)

cytrynian wapnia -temp-> weglan wapnia + ? + ? ...

7 maja 2006, o 19:02

Ca3(C6H5O7)2 - T -> CaCO3 + CO2 + CO + H2O mniej więcej tak...
jak chcesz możesz sobie zbilansować równanie :P
to jest przy założniu że masz cytrynian wapnia... bo możesz też mieć wodor cytrynian wapnie z tym że produkty rozkładu termicznego się raczej nie zmienią...
2pio

7 maja 2006, o 19:41
**

Ca3(C6H5O7)2 - T -> CaCO3 + CO2 + CO + H2O mniej więcej tak...
jak chcesz możesz sobie zbilansować równanie :P
to jest przy założniu że masz cytrynian wapnia... bo możesz też mieć wodor cytrynian wapnie z tym że produkty rozkładu termicznego się raczej nie zmienią...
2pio

A jednak zbilansowałem równanko :D Tyle że nie chciały mi wyjść tlenki węgla, więc przy założeniu że powstaje CaCO3 wychodzi obok tego związku tylko węgiel i woda:
Ca3(C6H5O7)2 - T -> 3CaCO3 + 9C + 5H2O
W tym (znaczy od jutra) tygodniu zamierzam zrobić to doświadczenie więc zobaczy sie jak to wygląda w praktyce :)

7 maja 2006, o 21:30

a ja kiedyś wyprażyłem w probówce dermatol (zasadowy galusan bizmutu) i otrzymany brązowy proszek po wysypaniu również zapalał się na powietrzu :) zdaje się, że powstawał Bi2O3 i ten rozgrzany na powietrzu utleniał się do Bi2O5, prodykt wykazywał właściwości kwasowe :)

Obrazek
weź udział:

8 maja 2006, o 19:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]