Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
benzyna
wiem ze to podstawy ale wole spytac niz potem miec nieprzyjemne wypadki jak dostane odpowiedzto niech jakis mod skasuje to
czy benzyna rozpuszcza plastik np plastikowa butelke? bo skoro styropian rozpuszcza to plastik chyba tez bo i to i to to polistyren (tak mi sie zdaje)
|
5 maja 2006, o 17:55 |
|
|
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
|
Wiesz ile jest rodzajów polimerów ? Przeważnie butelki robi się z PE bodajże...
Benzyna nie rozpuszcza butelek Sam trzymam ekstrakcyjna w butelce bo mineralnej, ale tylko 0.5l
|
5 maja 2006, o 18:24 |
|
|
Anonymous
|
ok czyli czas odwiedzic stacje benzynowa
a wy skad bierzecie benzyne (przydaje sie bo ma wiele zastosowan ) bo troche glupio wygladaloby jak ktos przychodzi litrowa buteleczka na stacje benzynowa i pakuje do szyjki koncowke tego weza ktora jest wieksza od samej butelki
|
5 maja 2006, o 18:27 |
|
|
matey23
Zasłużony dla forum
|
PYRO, moim zdanie, chodziaż fugasów i innych tfu nie robie - tylko chemia :p ...kup sobie benzyne ekstrakcyjna moze zaplacisz torhce wiecej ale bezpieczniej i nie syfi tak chyba...
|
5 maja 2006, o 18:46 |
|
|
Anonymous
|
a gdzie ja mozna dostac?
|
5 maja 2006, o 19:49 |
|
|
matey23
Zasłużony dla forum
|
Dokładnie nie wiem, ale pytaj gdzies w budowlańcu, sklepach z farbami (jako rozpuszczalnik) lub właśnie na stacji benzynowej powinni mieć
|
5 maja 2006, o 19:58 |
|
|
Anonymous
|
a czemu bezpieczniej?
do fugasow chyba ekstrakcyjna gorsza bedzie. dla mnie ona bedzie bardziej uniwersalna nie tylko jako rozpuszczalnik
|
5 maja 2006, o 20:06 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
Jak chcesz kupić benzyne na stacji to przedewszystkim musisz mieć metalowy kanister, do plastiku nikt ci nie sprzeda a przewożenie w plastikowych opakowaniach palia to wykroczenie. Więc mały kanister i na stację
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
5 maja 2006, o 20:33 |
|
|
Anonymous
|
ale bezsens (przynajmniej ja nie dostrzegam tu sensu ) skoro bensyna nie rozpuszcza plastiku czyli spokojnie mozna ja tezymac w plastikowych butelkach. to czemu oni zaraz czepiaja sie
a w sloikach mozna ?
|
5 maja 2006, o 20:56 |
|
|
Anonymous
|
słyszałem że podobno nie można przewozić/tankować do normalnych butelek benzyny ale pare razy byłem z kuzynem zatankować pare litrów do 5l butelki po mineralce
|
5 maja 2006, o 22:11 |
|
|
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
|
Ciaman ma rację, w butelkach sprzedają.
RAZ na nie wiem ile razy mi się zdarzyło, że mnie zapytali po co mi paliwo w butelce po mineralce - powiedziałem ze Tacie sie paliwo skończyło w aucie i kanistra nie mamy.
Tylko brać duże butelki! Bo na półlitrową tak sie nie złapią raczej
5 maja 2006, o 22:50 |
|
|
Anonymous
|
Nie wolno przewozic benzyny w plastikowych kanistrach, dlatego, ze w wyniku tarcia, moze sie ona naelektryzowac, a potem o drobne wyladowanie nietrudno. Kanistry metalowe od razu rozladowywuja nadmiar ladunku.
|
6 maja 2006, o 00:10 |
|
|
DNF
Dołączył(a): 26 cze 2005, o 11:49 Posty: 42 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
Ja w sklepach widzialem kanistry chyba polietylenowe. Pojemnosc 5 albo 10l.
Pozdrawiam
DNF
_________________ <---NIE ODDAM..
|
6 maja 2006, o 09:08 |
|
|
Anonymous
|
Ja mam w domu plastikowy kanister jest on zrobiony specialnie dla przeworzenia paliwa
|
6 maja 2006, o 10:19 |
|
|
Anonymous
|
no tak oprócz metalowych są też plastykowe ale chyba z innego plastyku niż butle po mineralce są takie czarne - mam takie ze dwa
|
6 maja 2006, o 23:33 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
7 maja 2006, o 19:06 |
|
|
Anonymous
|
NU NU
W TYM WSZYSTKIM PRZEPISY MAJA TROCHE RACJI, SYTŁACJA Z ŻYCIA WZIĘTA: NAPEŁNIONA PLASTYKOWA BUTELKA (NIE DO KOŃCA) NAJPIERW ROZDEŁA SIĘ PO CZYM NASĄPIŁO je***!!!! I GARAŻ POSZEDŁ Z DYMEM WIĘC LEPIEJ NIE PRZETRZYMYWAĆ LOTNYCH PALNYCH ZWIĄZKÓW W POJEMNIKACH NIE PRZEZNACZONYCH DO ICH PRZETRZYMYWANIA. A CO DO CZYSTOŚCI HMM PO ZATANKOWANIU ON NA POBLISKIEJ STACJI "JASTRZĄB"(CHYBA WIADOMO O CO CHODZI??) W MOIM SAMOCHODZIE SIĘ ZAPALIŁA KONTROLKA WILGOCI W FILTRZE PALIWA.MYŚLE ŻE TO JAKIŚ PSIKUS ELEKTRONIKI ALE SYTŁACJA SIĘ POWTÓRZYŁA I JUŻ NIE TANKUJE TAM JUŻ
|
15 maja 2006, o 01:29 |
|
|
Anonymous
|
Sorry za duże litery to już ostatni raz
|
30 maja 2006, o 23:29 |
|
|
blady
Zasłużony dla forum
|
No ok - tylko następnym razem posprzątaj po sobie.... Przecież jak coś wyślesz to możesz edytować przez jakiś czas post i poprawić błędy.
Panowie moderatorzy - nie było by ładnie karać bo kolega okazał dogłębną skruchę ;]
Dajmy mu ostatnią szanse ...
// OSTATNIĄ o.r.s.
|
31 maja 2006, o 00:13 |
|
|