Cześć! MAm problem z reakcja Fittinga Wurtza otóż, czy reakcja zachodzi tylko miedzy metalem, chloroalkilem i chlorobenzenem, czy moze zamiast chlorobenzenu moze byc jakas podstawiona benzenu np. M-chlorotoluen? (chlor od łancucha bocznego) Sorki za takie głupie pytanie, ale szukalem tego i widzialem ze chlor ma byc polączony z pierścieniem aromatycznym ale nigdzie nie pisało o tym że nie moze być w łańcuchu bocznym... Sorki za głupie pytanie jeszcze raz, usuńcie post jak sie dowiem, dzieki, pozdrawiam
8 maja 2006, o 23:02
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
Jest reakcja Fittinga i reakcja Wurtza.
Fittinga dotyczy R-X i Ar-X a wurtza R-X i R'-X zatem to o co pytasz bedzie typowa reakcja Wurtza bo wtedy halogenki sa traktowane jako alkilowe.
to znaczy chodzi mi o połączenie np. M-chlorotoluenu z chlorobutanem... nie pytałbym tyle ze nie mam narazie odczynnikow za duzo a pozatym dopiero sie ucze a nie wiem czy dobrze mysle, dzieki za szybką odp
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości