Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Kryształy CuSO4 
Autor Wiadomość

Post Kryształy CuSO4
Witajcie! Kiedyś wpadłem na ciekawe doświadczenie z siarczanem Vi miedzi i próbowałem wyhodować krzyształ. (Doświadczenie niestety robiłem na kółku chemicznym i nie mogłem sam tego zrobić, bo siarczanu nie posiadam). Wyszedł całkiem ładny. Macie jakieś propozycje ulepszenia hodowli?

4 maja 2006, o 19:36
@MODERATOR

Ja pamiętam, że jak byłem mały to sobie robiłem takie hodowle, i raz mi wyszło tak ze krystalizacja zaszła nie na sznurku tylko na dnie (pewnie zostało pare kryształków nierozpuszczonych), i w efekcie otrzymałem bardzo duży okrągły kryształ (wymiary takie jak dno półlitrowej zlewki, wysokość 1 cm) , bardzo fajne to było :]

4 maja 2006, o 19:40
Jak ja chodowałem kryształy z siarczanu miedzi to był on zanieczyszczony tlenkiem żelaza i cienkie wyszły. Na drugi raz roztwór trzy razy przefiltrowałem i kryształy były ładniejsze.

4 maja 2006, o 23:16

i w efekcie otrzymałem bardzo duży okrągły kryształ (wymiary takie jak dno półlitrowej zlewki, wysokość 1 cm)

Mala roznica to nie byl krysztal tylko zbitka kryształów... jak cos krystalizuje to ma scisle okreslony kształt tworzony przez "jednostke sieci krystalicznej" gdzie wszystkie katy sa zachowane itd. itp. jak chesz miec naprawde mono krysztal siarczanu miedzi to chodujesz najpierw zarodki wybierasz najladniejszy wrzucasz go do stezonego r-r i usuwasz na biezaca inne tworzace sie zarodki krysztal wtedy naprawde szybko rosnie i jest niemalze idealny... w taki sposob otrzymalem naprawde spore krysztaly TCAP Cuso4 czy NaHSO4. a i jeszcze jedno przy odpowiednim ph (napewno kwasnym) duzo latwiej tworza sie monokrysztaly.

5 maja 2006, o 02:09

Post Zbitki kryształków
Cytuj:
Ja pamiętam, że jak byłem mały to sobie robiłem takie hodowle, i raz mi wyszło tak ze krystalizacja zaszła nie na sznurku tylko na dnie

To było spowodowane zbyt szybkim parowaniem cieczy, albo tym, że nie prowadziłeś krystalizacji w wodzie destylowanej...

Ja robiłem tak:
Rozpoczynałem hodowlę w małej zleweczce
Potem wyrosły kryształki, oderwałem jeden, resztę utarłem w moździerzu
Z tych utartych sporządziłem roztwór nasycony (przesycony) i wrzuciłem ten jeden i położyłem kawałem drewna na krystalizatorze, żeby para nie uchodziła zbyt szybko
Co kilka dni usuwałem malutkie zalążki kryształków z tego dużego i wyrósł ładny kryształ wielkości kostki od gitary... ;)
A jak ktoś woli może dodać do roztworu CuSO4 kilka kropel H2SO4 (podobno pomaga)

7 maja 2006, o 10:48
@MODERATOR

Tak, to była fajna zbitka kryształów. A monokryształy tez mi wychodziły, chyba mam gdzies jeszcze jeden.. Wybaczcie, ale w wieku 9-10 lat nie wiedziałem jeszcze co to woda destylowana :lol:

7 maja 2006, o 12:24

Najpierw robilem nasycony roztwor CuSO4 w wodzie destylowanej. Odstawiałem na 2 - 3 dni (w zależności od tego jak bardzo bliski roztworowi nasyconemu udalo mi sie zrobic roztwor). Po rozpoczeciu krystalizacji pierwszych kryształków, czyli wtedy kiedy miałem pewność, że roztwor jest napewno nasycony, sączyłem do kolby szerokoszyjnej. Z pośród kryształów które wyhodowałem wcześniej (w krystalizatorze) wybierałem najlepszy, przywiązywałem do nitki i zawieszałem w roztowrze (tak w polowie wysokości). Roztwór zakwszałem kilkoma kroplami H2SO4 ale słyszałem, że można jescze dodać CH3COOH. Podobno wtedy kryształy mają lepszą przeżroczystość i ostrzejsze krawędzie. Po 3 tygodniach otrzymałem dosyc spory, ładny, bardzo regularny kryształek sziarczanu(VI) miedzi(II). Pozwoiłbym rosnąć mu dalej (w zamiarze mialem żeby uróśł do takiej wielkości, aby żeby go wyciągnąć trzeba byłoby rozbić kolbę, wiecie tak jak z rafandynka...), ale musiałem wyciągnąc go przy przeprowadzce.

O to zdjęcia tego kryształku:
http://rapidshare.de/files/19916248/IMG_0273.jpg.html
http://rapidshare.de/files/19916306/IMG_0280.jpg.html
http://rapidshare.de/files/19916373/IMG_0285.jpg.html
http://rapidshare.de/files/19916421/IMG_0287.jpg.html

8 maja 2006, o 10:59

Post Kryształki na krysztale ;)
Jeden, duży polikryształ siarczanu miedzi wygląda super, (i od tego powinno się zacząć przygodę z kryształami), ale fajnie wygląda jeden kryształ porośnięty małymi kryształkami ;) (kwestia gustu) Fajnie też wyglądają kryształy z cukru albo soli kuchennej (ale trzeba dużo zużyć - małe różnice rozpuszczalności) ;)

8 maja 2006, o 17:46

substancji z których wychodzą ładne kryształy jest bardzo dużo. ostatnio wyhodowałem sulfaminian potasu - niestety trochę płaski, rozmiary 4*4cm

9 maja 2006, o 12:02
**

A jaki bedzie najlepszy siarczan miedzi? Czy z technicznego wychoduje sie ladny wielki krysztal? aha moze to byc CuSO4 * 5 H2O czy musi byc bezwodny?

pozdro

9 maja 2006, o 13:56

Post Kryształy
Ja tam hodowałem z technicznego kupionego w POCh przez szkołę ;) (CuSO4 * 5 H2O). Ale jeżeli chcesz mieć krzyształy bez żadnej skazy (jeżeli siarczan jest własnej roboty albo zanieczyszczony) to skrystalizuj CuSO4, kryształy rozdrobnij i krystalizuj jeszcze raz (teraz już na duży monokryształ)

9 maja 2006, o 14:09
@MODERATOR

vivaldis: po rozpuszczeniu w wodzie bezwodny i tak się uwodni :wink:

Co do tech: wyjdzie, ale łądniejsze są po przekrystalizowaniu, jak już mumin pisał

9 maja 2006, o 14:12
**

A mam jeszcze takie pytanie. Jak ja ten krysztal przywiaze nitka i zawierze w zlewce aby sie powiekszyl to ta nitka obrosnie tym krysztalem czy jak. Jak go wygiagne potem to nitka bedzie w krysztale??

10 maja 2006, o 14:03
A mam jeszcze takie pytanie. Jak ja ten krysztal przywiaze nitka i zawierze w zlewce aby sie powiekszyl to ta nitka obrosnie tym krysztalem czy jak. Jak go wygiagne potem to nitka bedzie w krysztale??

Tak. Nitka wrośnie w kryształ i nie bedziesz miał pozniej mozliwości jej wyciągnięcia.

10 maja 2006, o 17:58
**

Łeeee to do kitu, a jak taki krysztalek wrzuce na dno to tez urosnie mi wielki krysztal??

10 maja 2006, o 18:45
Sprobuj :). Ale raczej nie wyjdzie ci taki regularny, bo jedna z płaszczyzn będzie ograniczona dnem i nie będzie mogła się rozwijać równo z pozostałymi.

10 maja 2006, o 19:19
a jak by dać ciecz oduzej gęstości ,ktura nie przereaguje na dno ?? to wtedy teoretycznie krysztal powinien sie unosić i jego kształt nie bedzie ograniczony:D np:można wlac rtęć ;) ale nie wiem czy nie przereaguje bo nie czytalem postów wyżej i nie wiem oczym mówimy (leniwy jestem) :PP

10 maja 2006, o 20:07
Hehehehe, tak czy siak, do jednej z plaszczyzn będzie bardziej ograniczony dostep do niz pozostałych. Prędkość dyfuzji cząsteczek CuSO4 przez taką gęstą ciecz będzie o wiele mniejsza niz w roztworze wodnym. Poza tym wzrastająca masa kryształu spowoduje jego zapadanie w tejże gęstej cieczy i coraz to większe ograniczani dopływu roztworu macierzystego do coraz to większej powierzchni kryształu (jak sie taki kryształek zapadnie w tej gęstwinie to juz w ogole lipa bedzie).

Można by spróbować z krysztalem na dnie krysalizatora z tym, że trzeba bedzie go obracać co jakiś czas, tak aby obrastał on równomiernie. Trzeba będzie robić to oczywiście bardzo delikatnie, aby unikać jakichkolwiek zarysowań na jego powierzchnii.

Ostatnio edytowano 10 maja 2006, o 20:36 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

10 maja 2006, o 20:26

Post Krzyształki
Cytuj:
Ale raczej nie wyjdzie ci taki regularny, bo jedna z płaszczyzn będzie ograniczona dnem i nie będzie mogła się rozwijać równo z pozostałymi.

Co do płaszczyzn to jest na to bardzo prosty sposób o ile chemy wyhodować ładny kryształek ;) Po prostu codziennie trzeba go obracać inną płaszczyzną do dna i usuwać zalążki następnych kryształów

10 maja 2006, o 20:49

dokladnie :)) aczkolwiek nawet to niepozwoli wychodowac idealnego monokrystalidu ... jedynie zawieszenie na włosie jakiejs ladnej dziewczyny moze mu pomoc pieknie urosnac :D :D :D :D :D :)) ]:->

na 666 postach koncze pisanie siana :))

11 maja 2006, o 18:44

Post CuSO4
A wiecie Może skąd wziąć siarczan miedzi w mieście, gdzie nie ma sklepów typu POCh itd. ? Mój kumpel też chciał zrobić kryształy a nie ma tego związku i nie chce zamawiać przez net i ciągle mnie męczy skąd można go wziąć :( ... ;)

18 maja 2006, o 09:11
Zasłużony dla forum

Elektrolit do akumulatora na stacji benzynowej
Drut miedziany

Zrobić samemu :P Może nie będzie zbyt czysty, ale lepszy rydz niż nic :P

18 maja 2006, o 12:40

A z czego można zrobić jeszcze kryształy np żeby miały inne kolory? Np zielone? Do kupienia jest jakaś sól z której zielone wychodzą, ale nie podali co to za sól.

14 maja 2009, o 20:13

zielone? to np. z chlorku miedzi, siarczanu (VI) niklu (ogólnie związki niklu).A zresztą zobacz tablicę rozpuszczalności związków 8)

14 maja 2009, o 20:18
@MODERATOR

ałun chromowy - zielony, jako ciekawostka po podgrzaniu robi sie fioletowy
żelazawo-amonowy - fioletowy

14 maja 2009, o 20:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona