Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Woda trytowa i deuterowa 
Autor Wiadomość

No tak własnei nudziło mi sie i zżerała mnie ciekawość więc postanowilem conieco znaleść (a oto moje wyniki poszukiwań) :roll: :

Taka mała ciekawostka do poszpanowania w szkole i na uczelni :)

Tryt - powstaje w górnych warstwach atmosfery podczas działania promieniowania kosmicznego na gazy. Naturalna, globalna ilość tego izotopu wynosi około 7,3kg. Po wytworzeniu wiązany jest w wodę i spada na ziemię zawarty w deszczu. Produkowany także jest i był w przeprowadzanych fuzjach jądrowych broni atomowej, oraz reaktorów nuklearnych ze skutkiem około 0,01%. Tworzy wodę trytową (HTO,T2O) oraz gaz trytowy(HT).

Woda trytowa(zwana inaczej super-ciężką wodą) - atom trytu podmienia w wodzie zwykłej jeden atom wodoru z czego wynika, że wzór chemiczny wody trytowej to HTO (tritium oxide). Często zapisuje się jako T2O. Generalnie jest nieodróżnialny od normalnej wody i może błyskawicznie przedostać się do środowiska w ten sam sposób co woda. Tryt naturalnie występuje w wodzie powierzchniowej w ilościach 10-30 pikokiur'ów na litr (pCi/L). Maksymalna dopuszczalna ilość trytu w wodzie pitnej wynosi 20,000 pCi/L lub 0,02 mikrokiur'a na litr.

Numer międzynarodowy CAS: 14940-65-9
Przeliczenie jednostki kiur: 10,000 kjur = 1gram

Jak kogoś interesuje cosik więcej zapraszam, bo mi się reszty nie chciało tlumaczyć :D :

http://www.ead.anl.gov/pub/doc/tritium.pdf

Pozdro i milego szpanowania na uczelni :P

Kontakt na PW :]

17 mar 2006, o 22:33
PROFESJONAŁ

Poza tym czytałem ze wode ciężka można otrzymac przez elektrolize wody zwykłej.

Na skalę przemysłową wykorzystuje się reakcje wymiany izotopowej pomiędzy amoniakiem a gazem używanym do jego syntezy (mieszanina N2 i H2 zawierająca niewielkie ilości D2), katalizowaną KNH2 oraz wodą (naturalna woda zawiera jak wiadomo ok 0,015% D2O) i siarkowodorem. W przypadku tej pierwszej metody, instalację produkującą D2O integruje się z instalacją syntezy amoniaku.

Jak kogoś to intersuje to macie tutaj link:http://www.heavywaterboard.org/htmldocs/plants/index.asp

Ostatnio edytowano 18 maja 2006, o 00:16 przez NVX, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2006, o 19:13
no tak przecierz napisałem że jest to metoda nieopłacalna...

23 kwi 2006, o 22:16
Najbardziej wydatne reakcje syntezy termojądrowej to:
1. D + T -> He-4 + n + 17.6 MeV
2. D + D -> He-3 + n + 3.27 MeV
3. D + D -> T + p + 4.03 MeV
4. He-3 + D -> He-4 + p + 18.4 MeV
5. Li-6 + n -> T + He-4 + 4.78 MeV
6. Li-7 + n -> T + He-4 + n - 2.47 MeV
[gdzie D to deuter (H-2), a T - tryt (H-3)]

A oto zrodlo:
http://www.atominfo.org/atom3.html

To tak troche o jednym z wielu sposobow wykorzystywania Trytu, Deuteru. :)
Pozdrawiam,
M.P.
EDIT: Wiem, ze to nie o D2O ani o T2O, ale to taka ciekawostka :P

26 kwi 2006, o 16:42

D2O jest używana do chłodzenia reaktorów atomowych jakby ktoś nei wiedział :lol:

6 maja 2006, o 20:13
PROFESJONAŁ

D2O jest używana do chłodzenia reaktorów atomowych jakby ktoś nei wiedział :lol:

nie tyle do chłodzenia tylko jako moderator, czyli spowalniacz neutronów pozwalający kontrolować szybkość reakcji łańcuchowych przebiegających w reaktorze.

7 maja 2006, o 18:21

woda ciężka nio jest jakaś specjalnie toksyczna- oczywiście deuter w cząśteczkach ez\nzymów może zmienia ć prędkość przebiegu reakcji chemicznych w organizmie stąd jego toksyczność. ten sam efekt wykożystuje się do elektrolitycznego otrzymywania D2O. co do trytu to ponoć ma zastosowanie woda trytowa jako wskaznik gospodarki elektrolitowej organizmu i wuydolności nerek. pije się odpowiednią dawkę wody i mierzy spadek promieniowania vs czas- zcy jakoś tak.

9 maja 2006, o 12:09

No widze że temacik się rozwinął co mnie bardzo cieszy. Tak dalej mam nadzieje że stanie sie największą skarbnicą w internecie na ten temat (już chyba jest :P ) :) Mi osobiście juz bardzo pomogły wypowiedzi i stwierdzam, że możliwe, że napisze w przyszłości pracę inżynierską powiązaną z tym tematem np.: wykorzystanie trytu i deuteru w procesach chemobiologicznych roźlin i zwierząt...kto wie :P :)
Moze niedługo zloże to w całośc i dam na stronę główną :?
Pozdro :roll:

"Okres półtrwania trytu wynosi 12,5 lat. Stosowany do badania mechanizmu przegrupowań związków organicznych i reaktywności chemicznej cząsteczek. Do znakowania związków chemicznych używany jest tryt gazowy, woda trytowa T2O, trytek uranu."
Źródło: Encyklopedia Onet.pl

Kontakt na PW :]

9 maja 2006, o 15:56
@MODERATOR

znalazłem w książce że dzięki okresowi połowicznego rozpadu trytu można określić wiek... wina :lol:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

11 maja 2006, o 13:59

Jak NVX powiedzial, nie chlodzi lecz moderuje, H2O takze moze spowalnia szybkie neutrony, lecz w duzej mierze je pochlania, czego da sie uniknac w D2O.

Nie jestem pewien, ale do rozdzielania D2O i H2O nie jest przydatna zadna metoda chemiczna, gdyz sa to izotopy. Wykorzystuje sie fakt ze D2O jest ciezsze od H2O dlugotrwale miesza sie wode morska w jakis zbiornikach, po jakims czasie na dnie osadza sie D2O.

W bombach jadrowych i termojadrowych tryt wtryskiwany jest za pomocą deuterku litu, z tego co ja pamietam, a nie w postaci tlenku.

13 maja 2006, o 09:14

woda ciężka nie jest jakaś specjalnie toksyczna

Ale jest żrąca! Tutaj chyba o tym nie wspominają, ale jest dużo danych dot. toksyczności:
http://lachlan.bluehaze.com.au/myths/d2o_death.html

13 maja 2006, o 10:34

nie znalazłem tam nic o wł żrących-chyba , że przeoczyłem. ale jest tam napisane, że zwierzęta wytrzymują zawartośc D do 25% całkowitej zawartości tego pierwiastka w wodzie- więc ni cholery nie wiem jak mogą sobie spokojnie to "żrące " świństwo pi i to w doś czystej postaci. co do moderowania i chłodzenia reaktora- nie ma żadnej przeszkody żeby ta ciecz mogła pełni obie te funkcje na raz. co do uzyskiwania D2O- metoda elektrolityczna jest! metodą chemiczną- elektrochemiczną.[/code]

17 maja 2006, o 20:14
PROFESJONAŁ

Odgrzebuję posta bo ostatnio znalazłem coś ciekawego w tym temacie. Otóż nasi niedawni partnerzy z RWPG (młodsi forumowicze mogą nie wiedzieć co to takiego) - Rumuni produkują ciężką wodę jako jedyny kraj byłego bloku wschodniego poza Rosją. Otrzymują D2O metodą wymiany izotopowej przy użyciu H2S.
Oto link:
http://www.romag.ro/ro/index.html
Co ciekawe mają też w ofercie wodę "lekką" zubożoną w D2O.

PS
Po apa grea to po rumuńsku ciężka woda

26 mar 2008, o 22:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2