Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Skraplanie gazów... 
Autor Wiadomość
Post Skraplanie gazów...
Cześć wam ludzie....
Trapi mnie od pewnego czasu jedno pytanie: czy w warunkach domowych można skroplić gaz (jakikolwiek)?
Proszę o szybką odpowiedź.

15 maja 2006, o 18:26

parę wodną możesz :wink: . i zresztą jeszcze wiele gazów.

15 maja 2006, o 19:40

Jeżeli znasz się na tym trochę (w co wątpie, bo inaczej chyba byś o to nie pytał) to możesz pokombinować ze sprężarką wymontowana ze starej !! lodówki. I uważaj na freony czy inny syf. Ale ogólnie to powodzenia i ciekaw jestem efektów. No i masz moje błogosławieństwo. :wink:

Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner

15 maja 2006, o 20:00

17 maja 2006, o 20:29

takie cos jak wymieniles to bardzo watpie bo tam trzeba naprawde niskich temperatur...

EDIT: mala pomylka z tym gazem do zapalniczek, przypomnialo mi sie ze przeciez jest on przechowywany jak ciecz. A przypadkiem taki "gaz" to nie sa male kropelki tego co sie przelewa w nabijaczach do zapalniczek/zapalniczkach??

17 maja 2006, o 21:32
@MODERATOR

wiesz, w warunkach domowych to Ty możesz przeprowadzić nawet reakcję roszczepienia uranu. Pod warunkiem, że masz sprzęt.
Napisz co masz to się sprawdzi co można skroplić. Zakładając, że nie masz nic oprócz zamrażarki to możesz zestalić tylko pare wodną. :wink:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

17 maja 2006, o 21:52

Bym napisał referat ale po tym co tutaj na górze czytam to mi się odechciało :cry:

Napiszę tylko, ze odrobinkę to w googlach jest..

19 maja 2006, o 22:15

Jeśli posiadasz ciekły azot to problem masz z głowy. Np. tlen. Wsadzasz napełniony tlenem balonik do ciekłego azotu, i po chwili balonik zaczyna się kurczyć. Tlen w takiej temperaturze zamienia się w płyn.

19 maja 2006, o 22:23
Sprawa wyglada tak: chodzilo mi o skroplenie azotu czy tlenu bez uzycia wczesniej skroplonego i nie mam nic (w domu i nie za duzo w glowie :lol: bo jestem dopiero w 2 klasie gim ).

20 maja 2006, o 17:26

Sprawa wyglada tak: chodzilo mi o skroplenie azotu czy tlenu bez uzycia wczesniej skroplonego i nie mam nic (w domu i nie za duzo w glowie :lol: bo jestem dopiero w 2 klasie gim ).

Jak dla mnie nie ma mowy zebys mogl skroplic azot lub tlen w warunkach domowych.

20 maja 2006, o 18:22
@MODERATOR

No to kup sobie ciekły azot i skraplaj :wink:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

20 maja 2006, o 19:05

Jak dla mnie nie ma mowy zebys mogl skroplic azot lub tlen w warunkach domowych.

Chyba się jednak da skoro Wróblewski i Olszewski dali radę nie mając jakiegoś wyrafinowanego sprzętu, ale:
1 długotrwałe
2 uciążliwe
3 energochłonne
4 i wogóle IMHO nieopłacalne, no chyba, że masz dostęp do jakiejś super sprężarki bądź jakiś rewelacyjny pomysł

Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner

20 maja 2006, o 19:46

1. Trzeba oniżyć temperature gazu ponizej jego temperatury krytycznej bo inaczej nie wytworzy się faza ciekła.
2.Olszewski i Wróblewski skroplili tlen metodą kaskadową która polega na kolejnym skraplaniu gazów o o coraz mniejszych temperaturach krytycznych. Jak se skroplisz jakiś gaz w zwykłej temperaturze przy zastosowaniu odpowiednio wysokiego ciśnienia to wrząc następnie pod zmniejszonym ciśnieniem będzie obniżał temperature i tak w kółko i w kółko...
Jest jeszcze metoda Hampsona i Lindego , to też z wykorzystaniem efektu Joule'a-Thomsona. Poczyatjcie na googlach bo mi się nie chce pisać już :P :arrow:

20 maja 2006, o 20:05

Jest jeszcze jeden gaz który można skroplić w warunkach domowych. Jest nim NO2 jego temp. wrz. wynosi coś koło 21 st. C , więc jest dośc wysoka. No i jeszcze jedno - ten brunatny gaz skrapla się do bezbarwnego N2O4

2 cze 2006, o 21:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]