Witam
sprawa jest nastepujaca, w warunkach domowych w bardzo prosty sposób mozna wykonac dlugowieczne baterie nuklearne oparte o rozpad Beta minus, czyli w zasadzie nieszkodliwe dla czlowieka. Za 2 lata maja takie baterie wprowadzac na rynek np do telefonów komórkowych narazie jako male moduły wbudowane w baterie litowa telefonu majace na za zadanie ja doladowywac. Patent jest prosty jak budowa cepa, wystarczy miec tryt albo Ni63 ( nikiel lepszy) i wepchac to do komory z ogniwami fotoelektrycznymi zwyklymi czyli zlaczem PN no i w tej komoze rozpylic tryt albo dac blache z 63Ni potem najlepiej wypompowac powietrze z komory bo ono blokuje promieniowanie Beta trooche no i mozna sie cieszyc pradem przez 100 lat z niklu lub ze 15 lat z trytu, z tym ze okres polrozpadu trytu to 12 lat a miklu 100, czyli po 12 latach bateria bedzie miala ok polowe mocy, dla niklu 100 lat. No bateria trytowa jest wydajniesza chyba troche. Przeanalizowalem szczegółowo techniki bazujacena niklu i obliczylem ze urzadzenie o wymiarach ok 1m3 moze dać ok 2 kW mocy ciągłej jak by to dobrze upakowac. No i teraz pytanie:
Skad wziasc 63Ni lub Tryt ? czy to sa materialy na ktore trzeba miec specjalne zezwolenia ?
wiem ze tryt to uzywaja do robienia farb luminescencyjnych ale nikiel niewiem.
byla jakas strona austryjacka gdzie to sprzedaja jak znajde ja to podam
17 maja 2006, o 18:55
stsiek
Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43 Posty: 108 Lokalizacja: prawie Białystok
Mysle ze bedziesz mial z tym duze problemy. Izotopow ani trytu nie kupisz napewno w zwyklym sklepie chem.(jesli gdziekolwiek kupisz...). Tryt za to jest b. drogi(bodajze ok 1000zl za gram) i widzialem go chyba na ketenie jakis czas temu ale pewien nie jestem. Moja rada: nie warto sie bawic w takie rzeczy chyba ze jestes milionerem i masz dostep do zadkich odczynnikow.... Pozdro
Ciekawy patent, o tych trytowych bateryjkach to słyszałem żśe mają być używane do różnego rodzaju implantów medycznych, typu rozruszniki etc. Ale do komóry, hmmm to troche drogie, ale Przemysł energrtyczny jądrowy się rozwija i to mnie cieszy bo strach ludzi po czarnobylu wszystko zachamował, a ropa się kończy
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
17 maja 2006, o 21:07
Anonymous
W sumie nie tak mocno zachamowal, polacy durni placa kosmiczne ceny za prad a nasi sadzieci maja do 3-10 x taniej bo maja ATOMÓWKI nasze buraki chrzania ze to atomowka to nie dobre itd a na okolo polski jest ich kilkanascie hehhe nie daleko od naszych granic.
Plus tu taki jest ze beta minus jest malo szkodliwy bo to tylko rozpedzone elektrony. Czyli jak by prąd w poeitrzu
zatrzymuje się na skórze, heh każde promieniowanie jest szkodliwae gdyż zmienia strukturę molekularną cząsteczek. Tyle że beta- nie jest przenikliwe
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
18 maja 2006, o 15:11
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
promieniowanie alfa zatrzyma się na skórze, beta dopiero na aluminium.
Swoją drogą to nie miałbym nic przeciwko temu żeby w Polsce była atomówa, tylko żeby budowali ją Niemcy (albo ktoś inny z zachodu), surowiec dostarczali by Niemcy (albo ktoś inny z zachodu), i całą elektrownię obsługiwali Niemcy (albo ktoś inny z zachodu)
Bo jak by się za to wzieli nasi rodacy to wybaczcie ale wystarczy spojrzeć na drogi...
18 maja 2006, o 15:55
daniel90
sorry za OT, ale po prostu wkurza mnie jak wszyscy mówią, że atomowe są niezdrowe itp. pomimo, że na świecie na dziesiątki działających elektrowni była jedna awaria (ja nic więcej nie znalazłem i nie słyszałem) a Polska produkuje tyle CO2 i innych zanieczyszczeń (pyłów i tlenków kwasowych i tlenków metali) co cały zachód... i zieloni się plują że atomowa środowisko zdegraduje.... NC dosłowanie
18 maja 2006, o 17:11
Anonymous
wlasnie atomowka to dosc ekologiczne rozwiazanie, na zachodzie ludzie pradem grzejaw zimiedomy bo im sie oplaca bo maja atomowki a u nad kurde wyngiel i gazo d ruskich jak by u nas nie bylo
Co do budowy atomówki przez niemców ok zgodzesieo ni maja dobre rzeczy ale nie przesadzajmy odnosnie polaków, nasi naukowcy i konstruktorzy to swiatowa elita, mimo mizernych srodków pienieznych nasu naukowcy potrafia dzialac cuda, podobnie jak radzieccy naukowcy, plemiona germanskie zamieszkujace dzisiejsze USA czy Anglie to barany maja miliardy i nic konkretnego z tego nie umia zrobic szablonowcy jak sie patrzy, to samo tyczy sie niemców jak nauczysz niemca wbijac gwozdzie mlotkiem za pomoca rączki zamiast nasadki metalowej to on tak bedzie wbijał do konca zycia i bedzie to robil dobrze fakt ale za chiny sien ie domysli ze lepiej wbijac gwozdzie tą metalowa czescia. Naukowcy slowianscy maja bardzo otwarte umysli i wyjatkowo rozbudowane spojzenie na wiele problemów technicznych po prosty nasza rasa jest twórcza w odroznieniu od germanów. Fak tn ie mamy ulic ale to tylko wina tego ze polacy mimo ze wybitni specjalisci to po prostu aspoleczni zlodzieje, nikt nie mysli dla dobra ogółu tylko kazdy ciagnie dla siebie, garmanie maja wlasnie to ze potrafia myslec spolecznie z odruznieniu od nas i dla tego osiagneli mimo swojej ciemnoty tak wysoki poziom ekonomiczny. W Polsce kazdy kradnie na potęge jak sie da i gdziesie da. Jak by nasi zbudowali elektrownie na pewno byla by lepsza od niemieckiej. Tylko musza miec fundusze jak ktops daje 20 mln zl a na elektronie trzeba 50 mln to niestety ale g*wno wyjdzie, taksamo drogi jak sie dostaje milion zl na kilometr to nie zaszaleje sie i taka droga nie bedzie dobra.
18 maja 2006, o 18:04
marchfa666
Tak a propos elektrowni atomowych one są dużo bardziej ekologiczne niż np. węglowe.. elektrownie atomowo są także lepsze pod względem ekonomicznym Energia uwalniana we trakcie rozszc zepienia wszystkich jąder 1kg Uranu 235 jest równa energii, która wydzieli się przy spaleniu wielu tysięcy ton węgla..zresztą węg lowe emitują do atmosfery przeróżne tlenki siarki, węgla,azotu itp. a także wiele ton popiołów.. w nuklearnej nie ma żadnej emisji pyłów do atmosfery..a odpady to kilka ton max! bo ilość energii jaka się wydziela podczas rozszczepu jadra Uranu 235 wystarcza na kilka lat.. to tak na marginesie... A wracając do tematu postu to trytu ani izotopu niklu nie opłaca ci się kupować, o ile uda ci się kupić,bo jak wyzej w innycxh postach jest napisane,ze (jak się uda ci znaleźć) to bedą b. drogie.. no cóż..zacznij grać w toto lotka
18 maja 2006, o 18:55
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Ostatnio był artyku w Świecie Nauki o reaktorach ALMR - jak je dopracują, to nie będzie żądnego argumentu przeciw takim reaktorom, bo nie można z nich czerpać plutonu do bomby atomowej, a jednocześnie wykorzystują praktycznie 100% potencjału energetycvznego rudy uranowej (obecne elektronie najwyżej 5-6%)! Przez pierwsze kilkadziesiąt lat mogłyby działać na wypalonym paliwie z konwencjonalnych elektrowni!
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Ostatnio edytowano 19 maja 2006, o 14:11 przez Tweenk, łącznie edytowano 1 raz
18 maja 2006, o 20:11
blizzard
@MODERATOR
Ciekawe Tweenk. Co do atomówek to jest jeszcze problem ze składowaniem odpadów. Byle nie w morzu sic!. Juz lepiej w zamkniętych kopalniach.
Jeszcze tak off topując. Jeżeli myslisz Dawid, że nasi naukowcy są lepsi od niemieckich to czemu nie mieliśmy Einsteina?? Nie uważam, żeby naukowcy różnych krajów różnili się wiedzą, bo to juz wyższy poziom jazdy. Na poziomie, podstawówki czy liceum to różnicę widać, ale nie na poziomie profesorskim że tak powiem. A co do atomówek u nas to mogłoby być tak jak z drogami. Mogą wybudować km extra drogi, która ma mase dopuszczalną do 60ton. ale zamiast tego buduje się trzy kmo masie dopuszczalnej 20 ton.
To jest mój jedyny argument przeciw atomówie w Polsce (no i składowanie odpadów). Choć wcale nie taki silny.
Żeby tak nie offtopować to dodam, że zanim zrobią baterie nuklearne to chyba naukowccy wymyślą jakąś inną formę energii
18 maja 2006, o 23:54
Anonymous
mielismy kopernika, skodowska, i paru innych a co do Einsteina to on sdam nigdy nie myslal ze ktos uwierzy w jego teorie a tu sru i caly swiat uwierzyl mimo ze teoria jego moze miec dziury. I nie chodzi tu o roznienei sie wiedzą ale o spojzenie na problem, slowianie maja to spojzenieo wiele lepsze, przyklad: radziecki program kosmiczny, ruskie mimo wybicia za stalina wszystkich naukowców i głodu, biedy, a nawet spartanskich warunków nie raz wyprzedzali amerykanów dosc czesto, dzis np maja statek transposrtowy progres, a amerykanie mie maja zadnego taniego w exploatacji transportowca tylko rozlatujące sie promy kosmiczne, tak samo ruski prom kosmiczny na rakiecie energia podobny do amerykanskiego ale wiekszy i potrafi sam wyladowac bez pomocy czlowieka amerykanskie promy nie potrafia tego. To ruskie pierwsze wystrzelili sputnika podczas gdy amerykanie nie umieli nawet zbudowac dzialajcej normalnie rakiety majac w swoich szeregach przechwycionego od Hitlera Wernera von Brauna miliardy dolarów i najnowoczesniejsze wtedy na swiecie laboratoria. Wielu wynalazców o nazwiskach germanskich to potomkowie slowian. Tak ze jak widzisz tu nie chodzi o wiedze bo ruskie mieli nawet mniejsza powiedzialbym nic ameryklanie wtedy ale o spojzenie na problem. Polacy i ruskie to najlepszy programisci swiata, nei wiem czy wiesz czy zdajesz sobie sprawe jak duzy procent polskich naukowców i ruskich pracuje na zachodzie w zachodnich osrodkach, np w CERN kolo Genewy, 15% tam to polacy. NAszych naukowców i studentów czyli material na naukowców rozchwutuje sie na smiecie, np intel co roku robi nabór w polsce tak, tak samo cern tak samo microsoft.
Co do baterii nuklearnych to uzywa sie ich od 50 lat nie wiem czy wiesz.
Ostatnio edytowano 19 maja 2006, o 00:26 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
19 maja 2006, o 00:19
blizzard
@MODERATOR
O bateriach nie wiedziałem ale nie mogę się z Tobą zgodzić na temat tego szerszego spojrzenia na problem. W grę wchodzi wiele innych czynników, takie nagłe olśnienie, motywacja etc. Wybacz ale nie trafiają do mnie Twoje argumenty (nie mysl że ich nie rozumiem )
19 maja 2006, o 00:24
Anonymous
no ok nic na sile z czasem trafi do Ciebie co do baterii stosuje sie je glownie w astronautyce, na bazie plutonu 238 lub uranu 235, budowa cepa i dzialanie niezle. JEst kilka generacji
RTG Termiczny generator radioizitopowy, czyli generatory termiczne, uran lub pluton daje cieplo ktore jest przerabiane za pomoca termopary na prad, zamiast termopary (okmax 5% sprawnosc) stosuje sie tez polprzewodniki (ok 10% sprawnosc) i ostatnio NASA zastosowala Silnik stirlinga i osiagnela 17% sprawnosc baterii.
NRB nawet bylo czyli bateria nuklearna z jak 80tych oparta o izotop strąt 90, wynalazek Paula Browna oparty o efekt betavoltaniczny
I jakeisi nen smieszne nazwy ale ogolnie zasada dzialania jak w RTG
19 maja 2006, o 00:32
blizzard
@MODERATOR
Ciekawe, mi się podoba teoria annihilacji. T będzie nasza przyszłość. Z dwóch cząstek powstaje czysta energia i nic więcej. Gdzieś już o tym pisałem.
Taka mała dygrsyjka
19 maja 2006, o 00:37
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
Tryt Toto gaz jest przecież i na ziemi występuje jedynie rozproszony w atmosferze, tworzony przez promieniowanie kosmiczne i rozpadający się w kółko. Wyprodukować można tylko w reaktorze jądrowym (z Litu) i na pewno nie jest nigdzie dostępny dla zwykłego śmiertelnika. Zresztą nawet gdyby nie kosmiczna cena to nie można by tego udostępnić bo bardzo łatwo można z jego pomocą wyprodukować bomby jądrowe/termojądrowe.
19 maja 2006, o 01:27
Anonymous
sprzedaje sie próbki trytu zamkniete w takich specjalnych plytkach, jak znajde ten sklep austryjacki to wysle im meila z zapytaniem co i jak.
Co do anihilacji tochodzi o antymaterie, wodór reagujac z antywodorem (przykladowo) znika i powstaje tylko energia.
19 maja 2006, o 10:19
SBKch
Zasłużony dla forum
Cytuj:
i powstaje tylko energia
Niestety energia w nieciekawej postaci... DUŻA energia Przenikająca przez wiele rzeczy
19 maja 2006, o 10:53
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
blizzard napisał(a):
Ciekawe Tweenk. Co do atomówek to jest jeszcze problem ze składowaniem odpadów. Byle nie w morzu sic!. Juz lepiej w zamkniętych kopalniach.
1. W morzu zatapia się tylko tzw. low-order waste, czyli materiały słabo napromieniowane - jakiś beton z reaktora, elementy instalacji drugiego obiegu, itp. 2. W tych reaktorach jedynymi odpadami są bardzo małe ilości krótkożyciowych radionuklidów, które szybko przestają być niebezpieczne (po kilku latach) i można je bezpiecznie utylizować na terenie samej elektrowni, cała reszta jest z powrotem wrzucana do paliwa w celu rozszczepienia. W tym reaktorze zachodzi rozpszczepienie prędkimi neutronami i reaguje także uran-238.
Cytuj:
nawet gdyby nie kosmiczna cena to nie można by tego udostępnić bo bardzo łatwo można z jego pomocą wyprodukować bomby jądrowe/termojądrowe.
Tryt nie nadaje się do produkcji bomb wodorowych. Wykorzystuje się do tego deuterek litu, a ponadto do "odpalenia" tego związku potrzebna jest konwencjonalna bomba atomowa...
Jeszcze jedno: wcześniej napisałem, że obecnie elektrownie wykorzystują 56% energii zawartej w rudzie uranowej. Oczywiście chodziło o 5 do 6%, czyli mamy do czynienia z 20-krotnym wzrostem wydajności względem masy zużytego uranu.
Tu jest fajny tekst: http://www.uic.com.au/nip16.htm Wynika z niego, że Amerykanie zostali daleko w tyle za Rosjanami pod względem budowy reaktorów powielających.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Ostatnio edytowano 19 maja 2006, o 14:54 przez Tweenk, łącznie edytowano 1 raz
19 maja 2006, o 14:23
marchfa666
Wszystkie państwa należą do programu nuklearnego, ponieważ energia nuklearna jest dużo bardziej efektywna i bardziej ekologiczna niz spalanie wegla kamiennego..i do tego...to jest energia przyszlosci!
19 maja 2006, o 14:33
zuberus
Dołączył(a): 12 maja 2006, o 18:38 Posty: 40 Lokalizacja: z przymusu
Aporopos trytu-kapsułki z nim są stosowane jako wkładki do przyżądów celowniczych w broni palnej.Wiele firm oferujących akcesoria tuningowe do broni palnej ma je w swojej ofercie.
_________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła...
19 maja 2006, o 15:24
daniel90
zuberus napisał(a):
Aporopos trytu-kapsułki z nim są stosowane jako wkładki do przyżądów celowniczych w broni palnej.Wiele firm oferujących akcesoria tuningowe do broni palnej ma je w swojej ofercie.
Rozwiń myśl proszę i mniej więcej jak to działa, bo sprawa wygląda interesująco i mnie zaintrygowała .
Dawid R całkowicie się z Tobą nie zgadzam. To tak jakbz Twa wzbranka serca była blondynką i możnaby powiedzieć, że jest głupia (oczywiście stereotyp i ja tak nie myśle) i Ty też jakiś inny bo się z głupią zadajesz. Nikogo nie obrażająć uważam, że jesteś dosyć ograniczony skoro uważasz, że tylko Twoi rodacy mogą być mądrzy i Ty, a inne narodu już są o wiele gorsze (oczywiście oprócz Rosjan). Prawdopodobieństwo czyjejś genialności jest praktycznie równe, bez względu na rasę. Niemiec to też człowiek, tak jak i Amerykanin. Nie można mówić, że zachodni ludzie są gorsi, po prostu szczyt cynizmu i mam nadzieję, że Ty kiedyś zrozumiesz jak głeboko się mylisz.
Bo za Twoimi delikatnymi sowami "inne spojrzenie na sprawę" kryje się twierdzenie, że są gorsi.
A co do nowinek, ze większość uczonych z Niemic jest polskiego pochodzenia, jest conajmniej śmieszna.
19 maja 2006, o 16:04
SBKch
Zasłużony dla forum
Tweenk napisał(a):
Tryt nie nadaje się do produkcji bomb wodorowych. Wykorzystuje się do tego deuterek litu
Tja, jasne a Ivy Mike to niby na czym był Właśnie część która dostarczała energii z fuzji jądrowej była na mieszance ciekłego deuteru i trytu. Poza tym właśnie tę reakcję można zapoczątkować najłatwiej, ta z LiD zachodzi dopiero w dużo wyższej temperaturze.
Tweenk napisał(a):
a ponadto do "odpalenia" tego związku potrzebna jest konwencjonalna bomba atomowa...
Właśnie okazało się nie jest potrzebna, stosując kombinację kilku metod otrzymywania plazmy, itp. można doprowadzić do lawinowej reakcji termojądrowaj. Co prawda wykonana tak bomba będzie miała stosunkowo duże rozmiary i wydajność (więc też moc) mniejszą od tej pobudzonęj pierwszą metodą (z wykorzystaniem najnowszych technologii tworzenia ładunków), ale można ją dość niewielkim kosztem skonstruować.
zuberus napisał(a):
Choć osobiście nie wierze żeby tryt był dostępny w przyrządach powszechnego użycia i uważam że to tylko chwyt marketingowy, to nawet gdyby tak było - musiał by on pocbodzić prosto z reaktora jądrowego...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości