Autor |
Wiadomość |
Mice
|
[Synteza] Szczawian wapnia
jw.
Co proponujecie, z czego najlepiej to uzyskac i jaki sprzet bedzie potrzebny??PLS very wazne:)
|
18 maja 2006, o 23:08 |
|
|
daniel90
|
to bardzo ciężkie pytanie - może z kwasu szczawiowego (COOH)2 i wodorotlenku wapnia Ca(OH)2? Potrzebne będą dwie zlewki ;]
19 maja 2006, o 16:34 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
i może parownica albo krystalizator
zamiast wapna mozna użyć też węglanu wapnia, albo strącić z rozpuszczalnej soli wapnia i jakiegoś innego szczawianu
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
19 maja 2006, o 16:51 |
|
|
Mice
|
sorki ale kicha
sorki ze o takie glupoty sie pytam ale w jakich warunkach i proporcjach to uzyskiwac. Jestem swiezy dopiero sie ucze wiec prosze o wyrozumialosc.
|
19 maja 2006, o 17:15 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Tak wyśmienity pomysł zważywszy na to że zarówno szczawian wapnia jak i wodorotlenek wapnia są słabo rozpuszczalne w wodzie.
Najlepiej szczawian wapnia otrzymać w wyniku reakcji wymiany pomiędzy CaCl2 a szczawianem sodu lub potasu.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
19 maja 2006, o 18:16 |
|
|
Mice
|
oki to moze podal by ktos laikowi jakos tak po ludzku jak to skuteczne zasyntezowac:)
konkretnie
co z czym i wjakiej ilosci i warunkach
|
19 maja 2006, o 18:39 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
No dobra, weźmy pod lupę sposób NVXa
Układasz sobie równanie
CaCl2 + 2COOHCOONa -> (COOHCOO)2Ca + 2NaCl
szczawian wapnia jest słabo rozpuszczalny w wodzie, więc się wytrąci, a otrzymany osad oddzielasz od roztworu najpierw poprzez zlanie cieczy znad osadu, a potem wrzucasz na sączek na lejku.
Co do ilości:
Z równania wiesz że jeden mol chlorku wapnia reaguje z dwoma molami szczawianu sodu. Masy molowe to odpowiednio 111g i 176g, czyli weźmiesz przykłądowo 111g chlorku wapnia i 352g szczawianu sodu (lub pomnóż te wagi przez dowolną liczbę, to jest proporcja wagowa substratów).
Bierzesz dwie zlweki i przygotowujesz roztwory wodne soli, musisz dać tyle wody żeby się wszytsko dobrze rozpuściło. A teraz wielka chwila - mieszasz oba roztowry razem i wytrąca ci się szczawian wapnia (nie wiem jaka jest jego rozpuszczalność, ale ktoś napisał że ejst bardzo słabo rozpuszczalny..)
Mam nadzieję że teraz już beziesz wiedział jak sie liczy takie rzeczy...
|
19 maja 2006, o 22:15 |
|
|
Nuclear
**
|
Zgodze sie ze szczawian wapnia jest nierozpuszczalny, ale wodorotlenek wapnia to juz lekka przesada... rozpuszcza sie i to pieknie wg mnie... moze nie tak jak wodorotlenek sodowy ale tez robi sie roztwor no bo niezaprzeczalnie woda wapienna jest wodnym roztworem wapna gaszonego czyli Ca(OH)2... chyba ci sie NVX pomylilo z weglanem wapnia...
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
|
20 maja 2006, o 14:37 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
No nie wiem, co prawda Ca(OH)2 jest mocną zasadą, ale jednak definitywnie jest słabo rozupuszczalny w wodzie. W tablicach rozpuszczalności, jako słabo rozpuszczalne oznacza się te które mają rozpuszczalnośc poniżej 1g na 100g wody. Notka z wikipedii:
Może to co myślsiz że jest roztworem wodorotlenku jest zawiesiną? Próbowałeś to przepuścić przez sączek? Roztwór Ca(OH)2 jest bezbarwny
|
20 maja 2006, o 15:12 |
|
|
2pio
|
| | | | jaozyrys napisał(a): No dobra, weźmy pod lupę sposób NVXa Układasz sobie równanie CaCl2 + 2COOHCOONa -> (COOHCOO)2Ca + 2NaCl szczawian wapnia jest słabo rozpuszczalny w wodzie, więc się wytrąci, a otrzymany osad oddzielasz od roztworu najpierw poprzez zlanie cieczy znad osadu, a potem wrzucasz na sączek na lejku. Co do ilości: Z równania wiesz że jeden mol chlorku wapnia reaguje z dwoma molami szczawianu sodu. Masy molowe to odpowiednio 111g i 176g, czyli weźmiesz przykłądowo 111g chlorku wapnia i 352g szczawianu sodu (lub pomnóż te wagi przez dowolną liczbę, to jest proporcja wagowa substratów). Bierzesz dwie zlweki i przygotowujesz roztwory wodne soli, musisz dać tyle wody żeby się wszytsko dobrze rozpuściło. A teraz wielka chwila - mieszasz oba roztowry razem i wytrąca ci się szczawian wapnia (nie wiem jaka jest jego rozpuszczalność, ale ktoś napisał że ejst bardzo słabo rozpuszczalny..) Mam nadzieję że teraz już beziesz wiedział jak sie liczy takie rzeczy... | | | | |
to byłby wodoroszczawian wapnia
najprościej z azotanu wapnia i szczawianu potasu uzyskasz monohydrat szczawianu wapnia o wzorze ! : Ca[(COO)2] * H2O !
a prepartyka:
do stężonego roztworu szczawianu potas (mniejsza rozpuszczalność) dolej stężonego r-r azotanu wapnia najpierw policz stechimetrycznie a potem strąć sobie osad. apmiętaj żeby dobrze mieszać
a potem na lejek schota nr 4 i sączysz spokojnie pod zmniejszonym ciśnieniem....
to paskudztwo się strasznie sączy....
tak wogóle to mugłbyś naspisać jakie to ma zastosowanie ?
_________________ Pozdrawiam
2pio
|
20 maja 2006, o 15:37 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Nic mi się nie pomyliło - rozpuszczalność rzędu grama na litr to słaba rozpuszczalność.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
20 maja 2006, o 20:33 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
W takich wypadkach to daje sie duży nadmiar szczawiowego Choć prod. końcowy może nie być najładniejszy...
A co do reakcji to dowolna rozpuszczalna sól kw. szczawiowego i dow. rozp. sól Ca, tak by strącił sie tylko szczawian Ca
A ilosci- policz sobie- masz ładnie pokazane jak, woec z tego co bedziesz robic to policzysz sobie...
Pozdro
|
21 maja 2006, o 23:22 |
|
|
2pio
|
nie dowolna ! bo nie może być wodoro i nie może byc hydroksy sól tzn. może być użyta ale wczesniej trzeba będzie majstorwac przy ew. dodaniu k. szczwaiowego lu zasady...
dobrze rozpuszczalna bo poniżej 10-20g/100ml można się zamęczyć...
zależy też od sakli...
2pio
2pio
|
21 maja 2006, o 23:39 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
No tak ponad 10g/100 jeszcze jakos idzie... Wątpie ze potrzebujesz 2kg A co do tych rozp. soli Ca- sory, miałem na mysli "klasyczne"
Pozdro
|
21 maja 2006, o 23:44 |
|
|
2pio
|
wiesz co ! wykrakałeś :!
ale przeniscie ten temat do nieorg bo go szukałem 5min
a rozpuszczalność to np. azotan wapnia w 40*C 1650g/100ml i to jest maskrycznie dużo... w przeciwięństwie do np. szzawianu amonu @!00*C 50g/100ml
2pio
2pio
|
22 maja 2006, o 23:29 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
Heh, jakie wykrakałem... Akurat w takim momencie o szczawianie wapnia
Pozdro