pani w sklepie wydała mi brudną złotówkę i chcę ją oczyścić. Przypomniało mi się doświadczenie jakie pokazywał mi kiedyś znajomy na sztućcach. Próbowałam z tą złotówką ale reakcja nie przebiegła. Złotówka nie oczyściła się z osadu, natomiast przeprowadziłam to samo na srebrnej łyżeczce z lekkim osadem. Doświadczenie polega na tym że na dno naczynia kładę folię aluminiową, następnie wlewam wrzącej wody (im cieplejsza tym reakcja szybciej przechodzi) i dosypuje soli. Zanurzam w tym roztworze srebro i osad z niego znika. Chciałam napisać na ten temat jakiś referat bo udokumentowałam mój eksperyment zdjęciami. Nie wiem tylko jaka reakcja tam zachodzi i właśnie w tej sprawie zwracam się do Was
Pozdrawiam:)
20 maja 2006, o 12:02
Marc n
**
Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40 Posty: 486 Lokalizacja: From Dead Eternity
twoje "brudne " srebro to siarczek srebra AgS, (złotówka nie jest ze srebra..)
w tej reakcji chodiz o to ze siarka z AgS łączy sie z folija i powstaje siarczek glinu Al2S3. Woda słona (jony Na i Cl) słuzy do przenoszenia jonów w tej reakcji a w skrócie wygląda ona tak :
3AgS + 2Al -> 3Ag + Al2S3
_________________ Life is brutal, a CTX bardziej...
20 maja 2006, o 12:17
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
W goglach jest o tym szeroko napisane. Znalazłem coś takiego jak szukałem informacji na temat ogniw galwanicznych. Pozdrawiam
20 maja 2006, o 12:17
Anonymous
a jest jakiś sposób żeby oczyścić brudną monetę??
20 maja 2006, o 12:22
koman
**
zanuż w kwasie solnym
sam stop nie powinien mu sie poddać
a osad zejdzie jak najbardziej
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości