Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
nie :]
20 maja 2006, o 19:16
Anonymous
Może zajdzie bo Al(OH)3 to zasada amfoteryczna, ale co z tego wyjdzie... Zn(OH)2 + Al(OH)3 -----> Zn + Al + 5H2O
A może jednak nie zajdzie....
20 maja 2006, o 20:11
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
nie zajdzie bo masz dwie grupy hydroksylowe - to tak, jakbyś zlał do zlewki dwa kwasy.
20 maja 2006, o 20:46
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
kocham_BHP napisał(a):
nie zajdzie bo masz dwie grupy hydroksylowe - to tak, jakbyś zlał do zlewki dwa kwasy.
Ale z NaOH juz zajdzie
20 maja 2006, o 20:51
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
oops, racja
to samo zaszłoby też z KOH itd.
20 maja 2006, o 20:59
Anonymous
Czyli w końcu doszliście eksperci do wniosku że w tym co mówiłem jest ziarno prawdy czy nie
20 maja 2006, o 21:07
kocham_BHP
wiadomo
Cały trick polega na szeregu aktywności metali. Nie wiem jaki jest próg aktywności, który musi być przekroczony, żeby zaszła reakcja z substancją amfoteryczną. Ktoś go zna?
20 maja 2006, o 21:29
Anonymous
Z tego co wiem nie przypominam sobie, aby na Vortalu był taki artykuł, wiecie co, może zbiorę się w kupe i napisze takiego małego arta o tym, co Wy na to
20 maja 2006, o 22:12
kocham_BHP
pisz, najwyżej nie przyjmą. Jak nie przyjmą to wal na forum, tez sie czegoś chętnie dowiemy.
20 maja 2006, o 22:14
Anonymous
ok, to ja się biorę do pracy, jak skończę wyślę do któregoś z adminów, a jak nie przyjmą to walę w tym temacie.
//tylko z sensem bo inaczej ja "walę" ostrzeżenie, pozdro o.r.s.
20 maja 2006, o 22:17
Davidoffski
Dołączył(a): 17 maja 2006, o 21:06 Posty: 142 Lokalizacja: Poznań
Co do tej reakcji, to ja bym się zastanowil Bo jak widzę, nie podano warunków rekacji A gdyby spiekać w wysokiej temperaturze te dwa wodorotlenki? Najpierw uległyby odwodnieniu do tlenków a później mogloby nastąpić przekształcenie do jakiegoś związku o odpowiedniej strukturze krystalicznej :>
Tak np. metodą proszkową otrzymuje się spinele, takie jak chociażby FERRYT CYNKU ZnFeO4 Wytrąca się z wodnego roztworu jonów Zn2+ i Fe3+ osady wodorotlenków, następnie odsącza się je i umieszcza w tyglu i najpierw podgrzewa się na palniku, w celu osuszenia, a następnie przenosi do pieca i praży sie w temp. 800 C
Na laborkach z nieorgany przygotowywalem także MAGNETYT Fe3O4; wytrącając z roztworu Fe2+ i Fe3+ mieszaninę wodorotlenków Fe(OH)2 i Fe(OH)3 stężonym NH4OH a nastepnie ogrzewając roztwór z osadem na łaźni wodnej.
Do dziś mam piękny magnetyt, którym czasem sie bawie z magnesem
Tak więc myślę, że jeśli ktoś ma warunki, to mógłby spróbować pobawić sie w coś takiego i mozliwe, że udałoby się uzyskać jakiś konkretny produkt;)
21 maja 2006, o 00:22
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
magnetyt to piekna sprawa powiedz tylko proszę cię bardzo konkretniej cos na temat ogrzewania mieszaniny w zlewce po wytrąceniu ...
Ogrzewa się do zbrylenia tak ? a potem odsącza .. czy jak ?
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie *** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
21 maja 2006, o 01:01
Davidoffski
Gdy doda się stężony NH4OH, podgrzewa się mieszanine tak długo, aż będzie się wydzialał intensywny zapach amoniaku. Potem gotuje sie (najlepiej pod wyciągiem) zawiesinę aż wytrącony czarny osad zbije się w grudki. Nastepnie polecałbym odstawić go na jakieś pół godziny, by ładnie osiadł na dno.
Potem oddzielasz roztwór od osadu przez dekantację, nastepnie musiałbyś go odsączyć (najlepiej na lejku Buchnera, pod próżnią z pompki wodnej) a odsączony osad przemywać acetonem.
Osad właściwie powinno sie sączyć i suszyć pod próżnią ale myślę, że jak go zostawisz do wyschnięcia na powietrzu, gdzieś w suchym miejscu to nic się nie stanie Z resztą w tym przypadku o identyfikację produktu nietrudno
21 maja 2006, o 01:22
Anonymous
a czy roztwory Al(OH)3 i Zn(OH)2 można odróznić np. HF ? (sorry ze nie ktorym to pierwsze pytanie mogło sie wydac naiwne )
21 maja 2006, o 10:45
Davidoffski
Z HF nie odróżnisz Al3+ I Zn2+
Zakładam, że chcesz to zrobić na takiej zasadzie, że masz tylko te 2 kationy w roztworze.
Wtedy trzeba dodać do tego roztworu NH4OH - wytrąci się Al(OH)3 a Zn2+ przejdzie w rozpuszczalny kompleks [Zn(NH3)4]2+. Odzielisz osad Al(OH)3 i od roztworu z kompleksem dodasz AKT lub (NH4)2S i na chwile podgrzejesz - wytrąci sie wtedy biały osad ZnS.
21 maja 2006, o 12:43
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Ale ze mnie osioł, zapomniałem że cynk jest dwudodatni :
Zn(OH)2 + 2Al(OH)3 ---> Zn[Al(OH)4]2
I wszystko gra
21 maja 2006, o 13:18
Davidoffski
Ale ta reakcja w ten sposób nie zajdzie, przecież oba te wodorotlenki to osady
Al(OH)3 + 3KOH --> K3[Al(OH)6] Zn(OH)2 + 2KOH --> K2[Zn(OH)4] takie zajdą, ale tylko dlatego, że NaOH to mocna zasadaa tylko z takimi reagują w roztworach wodnych wodorotlenki amfoteryczne
21 maja 2006, o 13:28
Anonymous
a czy jesteś pewien ze Zn2+ i F- nie tworzy osadu ?
Co do tej reakcji, to ja bym się zastanowil :evil: Bo jak widzę, nie podano warunków rekacji :P A gdyby spiekać w wysokiej temperaturze te dwa wodorotlenki? Najpierw uległyby odwodnieniu do tlenków a później mogloby nastąpić przekształcenie do jakiegoś związku o odpowiedniej strukturze krystalicznej :> Tak np. metodą proszkową otrzymuje się spinele, takie jak chociażby FERRYT CYNKU ZnFeO4
Tak właśnie zajdzie reakcja, oczywiście w odpowiednio wysokiej temperaturze. Powstanie spinel glinowo cynkowy ZnAl2O4, odpowiednik spinelu magnezowego (lepiej znanego) MgAl2O4 o takiej samej strukturze krystalicznej. Tak, nie wszyskie reakcje muszą zachodzić w roztworze na zasadzie wymieny jonów.
//masz parę postów wyżej opisane jak odróżnić Al(3+) od Zn(2+), czytaj zamiast zadawać takie pytania... dawidoffski sorki - przejęzyczenie w nicku musiało być o.r.s.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości