Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Kwasy - podstawowe informacje... 
Autor Wiadomość
Post Kwasy - podstawowe informacje...
Napisałem dziś artykuł zawierający podstawowe informacje o kwasach... Jednak pewnych rzeczy nie jestem pewien:

1. W dziale "Wzory strukturalne (kreskowe)." Chodzi o kwas H3PO3. Czy może istnieć kwas o takiej samej liczbie atomów tlenu jak i wodoru? Chodzi o to, że nie trzeba już nic dopisywać przy wzorze strukturalnym.

2. W dziale "Otrzymywanie kwasów tlenowych." Dokładnie chodzi mi o bezwodnik kwasu fosforowego (V). Moje książki podają różnie... W podreczniku do chemi mam P4O10, a w encyklopedii Mat-Fiz-Chem mam ze P205 reaguje z wodą dając H3PO4. Mi sie wydaje, że P2O5, bo niby czemu inaczej? No i jeśli się okaże ze jednak P4O10 to prosze o krótkie wytłumaczenie dlaczego...

3. Dysocjacja jonowa... dokładnie HNO3 ... jaka jest różnica między pisaniem strzałki w jedna stronę a w dwie... gdzies czytalem chyba ze te ze strzałką w jedna są nieodwacalne. Jednak po czym to poznac? (kiedy nalezy napisac 1 a kiedy 2?)

No i oczywiście prosiłbym o przeszukanie całego artykułu w poszukiwaniu błędów, których nie jestem świadomy popełnienia. Z góry dzięki! :wink:

EDIT: Sorki wielkie! nie podałem chyba adresu :P

http://forum.boo.pl/readarticle.php?article_id=1

20 maja 2006, o 21:33
**

1.H3PO3 ja o takim kwasie nie słyszałem...
2.bezwodnik kwasu ortofosforowego to P4O10
3.dysocjacja kwasów to proces odwracalny więc powinno sie pisać 2 strzałki

20 maja 2006, o 21:42

z tego co wiem, P2O5 to bezwodnik kwasu ortofosforowego, a P4O10 to bezwodnik kwasu fosforowego, ale metafosworowego albo pirofosforowego - nie pamiętam którego.

Kwas H3PO3 to jakieś dziwo. Myslałem najpierw, że to kwas pirofosforowy, ale znalazłem jego wzór jako H4P2O7

Strzałki w obie strony oznaczają odwracalnośc dysocjacji. Równie dobrze można napisać jedną (bo wszyscy wiedzą, że jak coś dysocjuje to jest odwracalna reakcja) albo nad jedną strzałką H2O. Nie ma różnicy.

Ostatnio edytowano 20 maja 2006, o 21:49 przez kocham_BHP, łącznie edytowano 1 raz

20 maja 2006, o 21:45

1. istnieje taki kwas a jego nazwa to kwas trioksofosforowy lub inaczej zapisany to H2HPO3 czyli kwas fosfonowy :D
2. teoretycznie bezwodnikiem kwasowym tego kwasu jest P2O5 ale P4O10 moze przyłaczac rozna liczbe czasteczek wody. P4 + 5 O2 --> P4O10 czyli spalanie fosforu w tlenie :)
3. czesciej sie pisze 1 strzałke jak przy dysosjacji wiekszosci elektrolitow poza tym dysosjacja HNO3 wyglada nastepujaco:
HNO3 + H2O ---> H3O+ + NO3-
podczas tej dysoscjacji powstał jon oksoniowy H3O+ :D pozdro

20 maja 2006, o 21:48

Ej chyba nie rozumiem. Myslałem ze woda jest w reakcji dysocjacji swojego rodzaju "katalizatorem", a wg. twojego, kuba zapisu, wychodzi, że bierze udział w reakcji.

Co do kwasów:
http://chemia.viii-lo.krakow.pl/powtork ... orowe.html

// litości... przeniesione do podstaw o.r.s.

20 maja 2006, o 21:52

Wiem, że Chemia w gimnazjum kłamie, ale mi wpajali że P4O10 i P2O5 to to samo, tylko dla ułatwienia chemiczne mądre głowy skróciły ten wzór, dla łatwiejszego zapisu.

A woda nie bierze udziału w dysocjacji, więc do ciężkiej chlery z niczym sie nie łąćzy!! przynajmniej podczas dysocjacji, więc kwas azotowy (V) dysocjuje w sposób:
HNO3 <=> H<sup>+</sup> + NO3<sup>-</sup>

Druga sprawa, o ile mi wiadomo, to każda dysocjacja jest odwracalna,
I powiedzcie, że sie czepiam, ale woda nie jest substratem, tylko jak napisał kolega powyżej swoistym "katalizatorem" dysocjacji.

pozdrawiam
Misiek

20 maja 2006, o 22:57

Post j
to jest tak woda zachowuje sie jako kwas w reakcjach z zasadami i jak zasada w reakcjach z kwasami. HNO3 + H2O ---> H3O+ + NO3-
kwas zasada kwas zasada

Ta dysosjacja jest zgodna z teoria kwasow i zasad Lowry'ego i Bronsteda. z tego wynika ze podczas dysosjacji kwasow tworzy sie jon oksoniowy (jako kwas) i odpowiednia zasada, a podczas dysosjacji zasad powstaje jon OH- i odpowiedni kwas.
wracajac do tematu jest wiele kwasow fosforowych w mojej ksiazce mam ich 10 :)

20 maja 2006, o 23:03
1. Nie mam zielonego pojęcia jak to się ma do pirotechniki... No ale cóż "Moderator ma zawsze racje"... Taa...

2. Cholernie mi we łbie namieszaliście... Szczególnie z tą dysocjacją...

Może by ktoś z Was po prostu mógł przelecieć ten artykuł i powiedzieć co jest źle... bo tak to nie dojdziemy...

20 maja 2006, o 23:33

Jon hydroniowy (jon hydronowy, jon oksoniowy) jest to uwodniony kation wodorowy H3O+. Istnieje tylko w roztworach wodnych, gdzie powstaje w wyniku autodysocjacji wody: 2H2O\toH3O+ + OH- oraz dysocjacji kwasów; ulega dalszej hydratacji.
Jest silnym kwasem Lewisa, jego pKa = -1,7 (w 25°C). W czystej wodziej jego stężenie wynosi 10-7mol/dm3, w roztworach kwaśnych jest większe.

www.Wikipedia.pl napisał(a):
Wiele związków chemicznych w stanie ciekłym i gazowym ulega też samorzutnej dysocjacji, choć jej stopień jest zazwyczaj dość niski, np. woda ulega samorzutnej dysocjacji wg schematu:

H2O + H2O <=> H3O+ + OH-

Stała tej dysocjacji warunkach normalnych wynosi ok 10-14, co oznacza że na każde 1014 (100 000 000 000 000) cząsteczek wody tylko jedna ulega samorzutnej dysocjacji. Stała ta jest podstawą skali pH.

Nie wiem, z jakiej parafii wzioł Ci sie ten jon hydroniowy, no chyba, że chcesz się bawić w analize dysocjacji jon po jonie, a patrząc na dycocjacje w szerszym zakresie to
HNO3 <=> H+ + NO3-
będzie trafniejsze, bo pamiętaj, że chodziło o dycocjację kwasu, a nie autodysocjację wody.

Adiós
Misiek

21 maja 2006, o 00:03
www.Wikipedia.pl napisał(a):
Jon hydroniowy (jon hydronowy, jon oksoniowy) jest to uwodniony kation wodorowy H3O+. Istnieje tylko w roztworach wodnych, gdzie powstaje w wyniku autodysocjacji wody: 2H2O\toH3O+ + OH- oraz dysocjacji kwasów; ulega dalszej hydratacji.
Jest silnym kwasem Lewisa, jego pKa = -1,7 (w 25°C). W czystej wodziej jego stężenie wynosi 10-7mol/dm3, w roztworach kwaśnych jest większe.

Nie wiem, z jakiej parafii wzioł Ci sie ten jon hydroniowy, no chyba, że chcesz się bawić w analize dysocjacji jon po jonie, a patrząc na dycocjacje w szerszym zakresie to
HNO3 <=> H+ + NO3-
będzie trafniejsze, bo pamiętaj, że chodziło o dycocjację kwasu, a nie autodysocjację wody.

Adiós
Misiek

100% HNO3 nie dysocjuje na H+ i NO3- tylko na H2NO3+ i NO3- , H2NO3+ jest w rownowadze H2NO3+ <--> H2O + NO2+ ... H3O+ nie jest kwasem Lewisa tylko Bronsteda ...

ps ... strasznie mieszacie z tymi kwasami , a kwasy fosforowe sa ciekawe i mozna z nich sie sporo dowiedziec o teori kwasow choc by taki H3PO2 ...

21 maja 2006, o 17:48
**

dopiero znalazłem

21 maja 2006, o 18:50
No niewiem... Ja mam tę dysocjację wyraźnie opisaną:

Chemia dla gimnazjum cz.2 napisał(a):
Obrazek

Ale mniejsza... Przejrzy to ktoś, czy nie? Jeszcze raz podaje link:

21 maja 2006, o 20:22

Co za bzdury. W reakcji przeniesienia protonu ZAWSZE jest jakis jego akceptor.

21 maja 2006, o 21:01

Mnie tez uczono że kwasy dysocjują na jon wodorowy i resztę.

To w takim razie jak wyglądają dysocjacje innych kwasów? np. H2SO4?

kation H4SO4 i anion SO4?

// on mówił o dysocjacji HNO3 w HNO3 ! W wodzie zachodzi wszystko tak jak mówisz, ale jeśli nie ma wody... raczej H3SO4(+) + HSO4(-) o.r.s.

//2 a nawet to rozwinę: H2SO4<H> H3O(+)
w H2SO4: H(+) + H2SO4 ==> H3SO4(+)
chyba widać pewną analogię, prawda ? o.r.s.

21 maja 2006, o 21:10

Jednym słowem sie nie zrozumieliśmy, ja też pisałem o dysocjacji w wodzie, dysocjacja kwasu w kwasie to chyba trosze zbyt wysoki poziom jazdy :P

pozdrawiam

21 maja 2006, o 21:28
Zasłużony dla forum

Iie, żaden zbyt wysoki poziom, chemia jest logiczna - masz powyżej analogię pewną opisaną, nie ma tu żadnej magii, no może równania, ale to sobie możesz odpuścić - do zrozumienia nie są niezbędne. Ale do tematu wróćmy - odpowiadać na jego pytania, bo zaczynam się bać ten topic czytać ;)

21 maja 2006, o 21:31
1. Widze że mój temat został przeniesiony po raz drugi... :lol:

2. Również chciałbym powrócić do tematu, więc zapytam jeszcze raz czy jest ktos tak uprzejmy, zeby sprawdzic czy w tym moim artykule nie ma błedów, a jeśli są wytłumaczyc mi co i jak.

Oto link do arykułu: http://forum.boo.pl/readarticle.php?article_id=1

21 maja 2006, o 22:04
Zasłużony dla forum

1. (czyli takie które w swoim wzorze nie zawierają tlenu) - nie aby w swej cząsteczce ? :P
2. Należy zapamiętać, że kwasy zawsze dysocjują na kationy wodoru... Hmmm, możnaby dodać że jeśli w wodize to z utworzeniem jodu H3O(+) a jeśli w innym ośrodku to....
3. H2S2 <==> H+ + S(2-)
1 cząsteczka kwasu siarkowodorowego dysocjuje na 2 kationy wodoru i 1 anion siarczkowy.
A może coś wspomnisz o dysocjacji wielostopniowej ? [ H2S <H2O> HS(-) + H(+) HS(-) <H2O> S(2-) + H(+) ]

Tyle wstępnie :)

edit: damgad wybacz że nim tak rzucamy, ale cóż :P

Ostatnio edytowano 22 maja 2006, o 10:30 przez o.r.s., łącznie edytowano 1 raz

21 maja 2006, o 22:26

koniecznie coś o dysocjacji wielostopniowej i mocy kwasów!!!!

H3PO4==>3H(+)+PO4(3-)???? :roll:

Obrazek
weź udział:

21 maja 2006, o 23:25

Wiem, że Chemia w gimnazjum kłamie, ale mi wpajali że P4O10 i P2O5 to to samo, tylko dla ułatwienia chemiczne mądre głowy skróciły ten wzór, dla łatwiejszego zapisu.

i masz racje ! ponieważ takie rozwiązanie ułatwia obliczenia !

Cytuj:
P2O5 + 3 H2O -> 2 H3PO4

tu dopisz że w Temperaturze powyżej 40 lub 60*C (nie pamiętam) a pniżej zahcodzi rekajca do kwasu metafosforwego (V):
P2O5 + H2O -> 2 HPO3

napisałbym też że np. z NO2 można otrzymać dwa kwasy:
2NO2 + H2O-> HNO2 + HNO3

Cytuj:
Dysocjacja jonowa kwasów.

Dysocjacja jonowa kwasów to rozpad cząsteczek kwasów na kationy (jony dodatnie) wodoru i aniony (jony ujemne) reszty kwasowej. Zapisujemy ją w ten sposób: (na przykładzie kwasu ortofosforowego (V))

no mugłbys coś też wspomnieć o reakcjach kwasów i ich bezwodników - otrzymtwanie soli
a także że coś co ze wzoru nie wygląda na kwas może nim być - ze istniją też inne teroie o kwasach - tu przykład kwasu magicznego... ;D
2pio

22 maja 2006, o 00:01
... moze jak na gimnazjum to dysocjacja na H+ i NO3- to "prawda" ...

ps ... zastanawiam sie jak "bez bolesnie" od poczatku nauki chemii nalezalo by uczyc prawdy , a nie "oszukiwac" i podawac tylko to co pasuje pod falszywa definicje np. taka amfoterycznosc ... czy HNO3 jest zwiazkiem amfoterycznym ? heh

22 maja 2006, o 00:06
@MODERATOR

Z tego co wiem, P2O5 jest tlenkiem kwasowym obu kwasów fosforowych (meta i orto V), i łatwo tworzy dimer P4O10, który również jest takowym tlenkiem..

Z dysocjacją chodzi o to, że w roztworach praktycznie nie mogą istnieć wolne protony, są one koordynowane od razu przez wodę tworząc H3O+, ale dla uproszczenia zapisuje się dysocjację na H+..

Zaraz poczytam sobie ten twój artykulik..

EDIT: No, bardzo podstawowe to jest.. Jedynie bym się przyczepił do wprowadzania tego H3PO3, jeszcze się będzie ludziom myliło z HPO3 i H3PO4, wielu gimnazjalistów uczy się wzorów po prostu na pamięć..

A może napisałby ktoś na vortal jakiś art o różnych teoriach kwasów?

22 maja 2006, o 00:14
Zasłużony dla forum

napisałbym też że np. z NO2 można otrzymać dwa kwasy:
2NO2 + H2O-> HNO2 + HNO3

W przemyśle wyglada to tak:
3NO2+H2O-->2HNO3+NO

NO jest potem utleniany do NO2 i tak w kółko...

Pozdro

22 maja 2006, o 14:49
Dzięki za takie zainteresowanie. Chodzio o to, że ten artykuł jest właśnie dla gimnazjalistów, wprowadzenie zbyt wielu rzeczy chyba zabardzo by im w głowach namieszało... Zwłaszcza, że i tak wielu ma duże problemy ze zrozumieniem chemi. Dodałem małą informację o dysocjacji wielostopniowej... Tak żeby było wiadomo, że coś takiego w ogóle istnieje :). Co do reakcji kwasów z tlenkami - przwiduję opisać to w artykule o solach (bo takowy jest w planach, jak i o wodorotlenkach...).

Cytuj:
No, bardzo podstawowe to jest.. Jedynie bym się przyczepił do wprowadzania tego H3PO3, jeszcze się będzie ludziom myliło z HPO3 i H3PO4, wielu gimnazjalistów uczy się wzorów po prostu na pamięć..
Właśnie o to chodziło przy tworzeniu tego artykułu, żeby nie uczyć się chemi na pamięć. Chodziło o pokazanie, że wystarczy zrozumieć, a nie zapamiętywać niewiadomo po co jak po paru dniach nic po tym nie zostaje.

jeszcze raz dzięki!

22 maja 2006, o 23:31

A woda nie bierze udziału w dysocjacji, więc do ciężkiej chlery z niczym sie nie łąćzy!! przynajmniej podczas dysocjacji, więc kwas azotowy (V) dysocjuje w sposób:
HNO3 <=> H<sup>+</sup> + NO3<sup>-</sup>
Misiek

misiek co ty pier*** ?

cząsteczki wody biorą udziałzarówno w dysocjacji kwasu jak i zasady jak i soli ...

Kation wodorowy tworzy z cząsteczka wody wiązanie donorowo akceptorowe, (wolna para elektronowa na atomie tlenu) ... i powstaje H3O+ .... A jak by wodan iebrala udzialu w dysocjacji soli to jak bys wytlumaczyl rozpuszczanie się soli w wodzie albo innych rozpuszczalnikach polarnych (bo tu glownie polarnosc ma wplyw na rozpuszczanie ....? i niemow do cholery .. do cholery ...

na 666 postach koncze pisanie siana :))

23 maja 2006, o 22:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona