mam pewien poblem. Musze napisac o wywabianu plam z: tłuszczu, farby akwarelowej, sosu pomidorowego i trawy. Dokładnie mam napisać :charakter plamy, skład chemiczny(czyli to co brudzi) i uwagi(czyli czym najlepiej usuwać plame i dlaczego akurat tym)
21 maja 2006, o 19:18
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
moja mama ma persil
farba akwarelowa - z tego co wiem rozpuszcza się w wodzie, ale dla pewności możesz dać rozpuszczalniki mineralne - np. beznyna. Są w niej dobrze rozpuszczalne, jak to nazwa wskazuje.
tłuszcz - kto se kiedyś kanapke z masłem na spodnie upuścił, ten wie, że z tym jest gorzej. Nie są rozpuszczalne w wodzie, tworzą emulsję. Zalerzy też dużo od rodzaju tłuszczu - sztuczny, czyli z identycznymi grupami karboksylowymi, czy naturalny. google nie wiedzą, w czym się rozpuszczają, przynajmniej nie na pierwszy rzut wyszukiwarki.
nie rozumiem o co chodzi z "tym, co brudzi" - brudzi przecież cała substancja.
21 maja 2006, o 20:14
Anonymous
dziex. o to mi mniej więcej chodziło. ja to mam w pracy na chemie i mam pola do uzupełnienia: charakter plamy( np. tłusta czy kolorowe zabarwienie), skład chemiczny(i tu nie wiem co mam napisać, jak mam chlorofil w trawie to nie wiem czy mam napisać chlorofil czy co??) właśnie co powoduje że chlorofil jest zielony, jaki składnik/pierwiastek. I jeszcze jdeno: co mam napisać w składzie chemicznym farby akwarelowej??
jeszcze raz dzieki:D
21 maja 2006, o 20:40
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
skład chemiczny chlorofilu:
białka 30 - 50%
tłuszcze 8 - 30%
barwniki fotosyntetyczne 10 - 20%
DNA (inne niż jądrowe)
RNA.
Dwa chlorofile: C55H72O5N4Mg — niebieskozielony, C55H70O6N4Mg — żółtozielony, zajmują przeważającą większość masy wszystkich barwników w organie fotosyntetyzującym.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości