robiłem elektrolizę r-r NaCl na elektrodach grafitowych. Powstały roztwór odparowałem. Pozostał mi biały proszek. Zmieszałem go z glinem(pyłem) i próbowałem zapalić, ale żadna reakcja nie zachodziła .To sam zrobiłem używając cukru zamiast glinu i też nic. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu tak się dzieje Czy między podchlorynem a elektrodami mogła zajść jakaś reakcja
17 lut 2006, o 16:56
ethernity
@MODERATOR
To co pozostało to prawdobodobnie mieszanina NaCl+ NaOH, zawartość podchlorynów w tym proszku byla raczej niewielka
napisz dla pewnosci ile prowadziłeś elektrolize i jakiego zasilacza uzywałeś
17 lut 2006, o 18:36
oliver
4 baterie po 1,5 v. Elektrolizę prowadziłem dopóki gazy przestały się wydzielać (zmieniałem baterie)
17 lut 2006, o 20:38
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Podchloryny - jak otrzymać ?
maciekb9 napisał(a):
W jaki sposób można otrzymać NaClO i KClO
Ano najlepiej iść do sklepu i kupić najtańszy wybielacz... Bielinka rządzi jedak Nie ma sensu samemu robić, jeśli jest to potrzebne w roztworze, jednak jeśli chodzi o wydzielenie NaClO krystalicznego, to silne ogrzewanie do odparowania wody raczej odpada bo może przejść w chloran, powolne odparowanie na ,,parapecie" chyba też, bo zanim pojawią się kryształy, nad roztworem będzie pół centymetra kurzu. Jakby się ktoś uparł, można by to na chama wymrozić i mieć nadzieję, że coś się wydzieli. Albo można by sprawdzić w czym się podchloryn nie rozpuszcza i zmieszać <<TO>> z wybielaczem, kryształy oddzielić.
_________________ Keep walking
24 maja 2006, o 18:38
oliver
wątrób napisał(a):
silne ogrzewanie do odparowania wody raczej odpada bo może przejść w chloran.
Myślałem, że pochloryny rozkładają się po wpływem temperatury. ( )
13 cze 2006, o 17:05
Anonymous
podchloryn jest utleniaczem (sam się przecierz redukuje, Cl z +I przechodzi na -)
26 cze 2006, o 19:14
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
oliver napisał(a):
wątrób napisał(a):
silne ogrzewanie do odparowania wody raczej odpada bo może przejść w chloran.
Myślałem, że pochloryny rozkładają się po wpływem temperatury. ( )
Dysproporcjonuje na chloran i chlorek 3KClO =T=> 2KCl + KClO3
27 cze 2006, o 08:49
wątrób
No ogólnie kapa z otrzymywaniem stałych podchlorynów, bo występują tylko w roztworze, przechowywać owe roztwory tzeba w zamknięciu bo na powietrzu zachodzi reakcja CO2+ NaCLO + H2O->NaHCO3 + HCLO; Kwas podchlorawy rozpada się z kolei na Cl2 i wodę, albo gwałtownie utlenia związki organiczne (i nie tylko ) wydzielając atomowy tlen.
// heh, doceniam podpis, a teraz BAN... o.r.s. [spokojnie, nie dam...jeszcze]
27 cze 2006, o 14:41
Gabriel
przy okazji mam pytanie... Jak rozdzielić NaCl i NaClO Da sie je osobno wykrystalizować (mają zbliżone rozpuszczalności, a chodzi mi o wydajną reakcje)
7 lip 2006, o 09:03
wątrób
Jak wcześniej wspomniałem nie da się wykrystalizować Na/KClO W przemyśle wykożystuje się reakcje wapna chlorowanego z sodą i daje to dużą czystość i nie ma chlorków. Tylko jeszcze nie spotkałem się z czystym wapnem chlorowanym w sprzedarzy, raz widziałem je w mieszaninie z jakimś kwasem jako ,,chlor do basenów".
25 lip 2006, o 12:33
Anonymous
wątrób napisał(a):
Kwas podchlorawy rozpada się z kolei na Cl2 i wodę,
kwas podchlorawy rozkłada sie na tlen i HCl, przecież NaClO nie rozkłada sie na Na2O i Cl2, tylko na NaCl i tlen, nie?
25 lip 2006, o 13:05
wątrób
Jasiek napisał(a):
kwas podchlorawy rozkłada sie na tlen i HCl, przecież NaClO nie rozkłada sie na Na2O i Cl2, tylko na NaCl i tlen, nie?
2HClO---> H2O+ Cl2- reakcja jest odwracalna: Cl2+ H2O--->HCL + HCLO
i czy ktoś tu mówi o powstawaniu Na2O NaClO wydziela atomowy tlen tylko w środowisku zasadowym, ale na powietrzureaguje z CO2 tworząc HCLO. Jak nie wierzysz to zmieszaj sobie wybielacz z jakimś kwasem i fajny będziesz mieć tlen tylko się nie zaciągnij
26 lip 2006, o 11:33
Anonymous
to z Na2O to był przykład,
to może tak: czy z rozkładu KClO3 powstaje KCl czy K2O?
i czy wydziela się wtedy chlor?
wątrób napisał(a):
2HClO---> H2O+ Cl2-
a gdzie się podział drugi tlen?
26 lip 2006, o 11:39
wątrób
OK bez bicia- zapomniałem jednego tlenu. O jaki rozkład KCLO3 ci chodzi??
2KCLO3---->2KCL+3O2, czy może o rozkład pod wpływem czegoś innego (kwasu?)
26 lip 2006, o 12:08
Anonymous
o rozkład pod wpływem temperatury
wszystkie chlorany redukuja się do -I st. utlenienia
26 lip 2006, o 12:13
wątrób
ale tu mówimy o rozkładzie pod wpływem kwasu, a tu pod wpływem temperatury. a rozkład HClO przebiega pewnie tak: 4HClO-->2Cl2+ 2H20+ O2, niemniej wydziela się chlor. A to do czego redukują się tlenowe sole chloru zależy od reakcji: przecież KClO3 ogrzewany rozpada się do KCl i O2, a w reakcji z kwasem wydziela CLO2 trochę nie łapę o co ci chodzi i proponuję nic więcej nie pisać tylko poczekać aż ktoś z góry się wypowie; inaczej inny ktoś z góry (nie pokazując łokciem) może dać ostrzeżenie
26 lip 2006, o 22:20
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
Podchloryny przez elektrolize NaCl
Otrzymać można przez elektrolize stęż. roztworu NaCl. Ja zauważyłem, że wydajność znacznie spada, jeżeli anoda znajduje się znacznie powyżej katody, najlepiej aby anoda była zanurzona poniżej katody (np. może być dłuższa od katody i sięgać do dna słoika, jeżeli elektrolize prowadzimy w słoiku). Cały elektrolizer trzeba chłodzić aby utrzymać temp ok 5 - 20 stopni, w wyższej (30 w zwyż) temp. powstają chlorany i wtedy okropnie niszczą sie elektrody grafitowe! W niższej temp, kiedy powstaja podchloryny to elektrody grafitowe prawie sie nie niszczą! Trudno powiedzieć, kiedy kończy się reakcja, ja nasączałem w elektrolicie papier (podczas elektrolizy), suszyłem i podpalałem - jak spalał się w miarę szybko to przerywałem elektrolize.
Później cały elektrolit odparowywałem (w wyższej temp podchloryny przechodzą w chlorany, ale chyba z pewną stratą tlenu), "na oko" pierwszą większą ilość osadu wywalałem - bo to zwykły NaCl (w temp. 100 stopni NaClO3 znacznie lepiej rozpuszcza się od NaCl).Później już całość odparowywałem do sucha i suszyłem. Proszek był higroskopijny, zmieszany z cukrem pudrem spalał sie szybko, ale nie zapalał się od kapnięcia H2SO4!
Pewnie mój chloran sodu i tak zawierał NaCl. Jak chcesz czysty chloran to rozpuść ten proszek w ciepłej wodzie, dodaj do tego roztworu ciepłego r-ru KCl i chłodź, a później włóż do zamrażarki, aby spadło poniżej 0 stopni i do końca wykrystalizowało. Odsącz, wysusz i powinieneś otrzymać dość czysty KClO3, przynajmniej mój zmieszany z cukrem zapalał się od kropli H2SO4.
Sorry za długi list, ale krócej chyba nie dało się tego w miare jasno opisać.
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości