Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
HNO3 - produkcja 
Autor Wiadomość

Post HNO3 - produkcja
Znalazłem na piroportalu ciekawy przepis na kwas azotowy: kwas siarkowy (120g) + saletra potasowa (90g) = kwas azotowy

podaje link do tego artykułu:

http://www.forum.piroportal.pl/viewtopic.php?t=1107[/img][/url]

13 mar 2006, o 08:53

13 mar 2006, o 08:55
H2SO4 + 2NH4NO3 = 2HNO3 + (NH4)2SO4
nawet ładnie wychodziło jak na moje ówczesne potrzeby :D
trzeba uważać na opary tlenków azotu !! a odbieralnik dobrze schłodzić, najlepiej lodem...
Powodzenia

13 mar 2006, o 12:04

Hmm ciekaw jestem czy w tej reakcji powstaje wodorosiarczan amonu czy moze calkowicie sie podstawia? chociaz bardzo watpie w calkowite podstawienie no ale trzeba jeszcze zauwazyc ze sole amonowe moga sie rozkladac i powstajacy amoniak znowu nam reaguje z hno3...;(

13 mar 2006, o 23:44
w tej reakcji powstaje wodorosiarczan amonu

oczywiście masz racje strzeliłem baboka bo pisałem z pamięci :oops:
powstają wodorosiarczany...
choć w trakcie reakcji pewnie jest tam kilka dziwnych związków przejsciowych :wink:

14 mar 2006, o 20:26
Post HNO3
to bardzo dobra metoda. ćwiczyłem ją ostatnio. saletra potasowa ze sklepu ogrodniczego (KILKANAŚCIE ZŁ ZA 5 KG) plus kwas siarkowy ze starych zapasów. dostałem ok 1 litra kwasu azotowego o stężeniu 95%. kłopot sprawiają pary kwasy i tlenki azotu, które są bardzo agresywne - nawet aparatura na szlfach nie jest idealnym rozwiązaniem bo silikonywy smar do szlifów się rozkłada.

14 mar 2006, o 22:15
**

jest dokładnie opisane w ksiazce Sekowskiego cz.1 mojego labolatorium

14 mar 2006, o 22:33
mi też niezle wychodził z amonowej.. rzeczywiście największym problemem były opary, ale nad tym można zapanować nawet w domu - ostre chłodzenie, wyciąg :wink:

właśnie sprawdzałem u Sękowskiego, dawno tej książeczki nie otwierałem, następnym razem najpierw sprawdze a póżniej napisze :lol:

15 mar 2006, o 00:04
Ktoś może pamięta orientacyjen wydajności destyalcji bezwodnego kwasu azotowego metodą z KNO3 i H2SO4 oraz HNO3+H2SO4?? Miałem je gdzieś zapisane, lecz zgubiłem.... :lol:

15 mar 2006, o 15:19

Hmmm jak nie dasz nadmiaru kwasu siarkowego przy kno3 + h2so4 to z 50-60%..;)

16 mar 2006, o 02:07

Ja ostatnio robiłem HNO3 z KNO3 i H2SO4 i wyszło ładnie, wydajność niezła, dość szybko poszło. Niestety nie wiem czemu, ale po zakończonej reakcji nie czekając długo na ostygnięcie aparaturki zabrałem się za jej rozmontowywanie. Wyjąłem rurkę z łączenia i gdy zobaczyłem wydobywające się z niej białe dymy, niewiele myślać zatkałem ją palcem... efekt łatwy do przewidzenia- palec w oczach zaczął żółknąć pod wpływem skraplającego się na nim azotowca. Wygląda to ciekawie, ale nie polecam :? W reakcji powstało troche KHSO4- nada się to jescze na coś (nie mam aktualnie Sękowskiego) Aha. Innym razem (dawno, dawno temu) chciałem zrobić HNO3 z siarkowca i saletry wapniowej- w nadziei, że powstający w reakcji gips osiądzie na dno, a osad sobie zdekantuje. Metoda ta wydawała mi się kożystniejsza od tej z KNO3 z powodu tworzenia obojętnego, nie kwaśnego siarczanu, taniej saletry. Myślałem, że powstający gips jako hydrat pochłonie nieco wody i zatęży trochę roztwór. Myliłem się, gdyż powstały gips utworzył w naczyniu drobną, mleczną zawiesinę, z której dało się oddzielić azotowiec tylko przez destylację podczas której gips zasyfił ścianki naczynia.

24 maja 2006, o 18:13

rozmowki dla przedszkolakow ... Ca(NO3)2 + H2SO4 -> HNO3 + CaSO4 sie strąca i czysciutko ... tylko trzeba pomyslec

uzywajcie reakcji strąceniowych jak chcecie otrzymac czysty produkt ... a takiego zatotwca z piroportalu to se wiesz gdzie mozesz wsadzic :)) ...

na 666 postach koncze pisanie siana :))

24 maja 2006, o 21:23
robiłeś kwas tą metodą czy to teoretyczne rozważania?
na moje wyczucie w osadzie CaSO4 (a moze raczej CaSO4×2H2O) zostanie tyle kwasu, że metoda może być nieopłacalna

24 maja 2006, o 21:40

A jest jeszcze opcja, że powstaje anhydryt- gips bezwodny; tak czy inaczej stało miesiąc i nad białym osadem na oko 7cm grubości pojawiła się względnie przezroczysta warstwa cieczy, z której wydzielałem dopiero kwas.

24 maja 2006, o 22:15
Zasłużony dla forum

Metod jest w miare dobra, jak masz stęz. H2SO4 (98%) to HNO3 wychodzi ładny dymek. Musi sie kisic troche w bezw. srodowisku(przykryc chociaż folią) Saczenie pod próżnią po sedymentacji w miare sobie radzi, straty sa, ale lepszy rydz niz nic...

Pozdro

24 maja 2006, o 22:18

Przy cenie 13+/- 3 zł za litr wszystkie te metody produkcji kwasu to zabawa w alchemika

24 maja 2006, o 22:26
Zasłużony dla forum

Przy cenie 150zł/l dymka wszystkie te zabawy są koniecznoscią....

24 maja 2006, o 22:35

dość nieźle są opisane patenty z extrakcją HN03 bezw. z mieszanin HN03 65% z H2S04 lub z KN03+H2S04 przy pomocy CH2Cl2 (cena czystego CH2Cl2 to około 12zł/L) - roztw. HN03 w CH2Cl2 można odrazu uzywać do reakcji jak dymek i oddzielać po reakcji CH2Cl2 lub tym roztw. zatężać 65% HN03 do wyższych stężeń

29 maja 2006, o 21:23

31 maja 2006, o 20:12

Jak destylowałem kiedys azotowca ale z H2SO4 to aparature poskładałem na szlify, któte uszczelniłem stęż H2SO4 a nie żadnym smarem silikonowym i wydaje mi się to najlogiczniejsze. Ale po oddestylowaniu sporej ilości żółtego dymka stało sie coś, czego nie rozumiem: w pewnym momencie zawartość kolby zaczęła coraz mocniej wrzeć i zdążyłem tylko wyłączyc grzanie, wyjąć termometr z nasadki i odsunąć się na rozsądna odległość gdy po chwili wyżuciło mi z kolby fontanne gorącej mieszaniny kwasów. Czy ktoś potrafiłby mi to jakos wyjaśnić, dlaczego po długim czasie destylowania tej mieszaniny zaszło takie zjawisko?

31 maja 2006, o 20:45
Zasłużony dla forum

Pozatym mogłes mieć jakieś zanieczyszczenia- nieumyta kolba itp. a wiadomo jaki jest okres "reagowania" HNO3 na takie rzeczy... Reakcja mogła zachodzic w podwyższ. temp. i po "okresie indukcji" HNO3 poprostu sie "zareagowało"

Albo punktowe przegrzanie, ale wnioskuje ze miałeś czasze...

Pozdro

31 maja 2006, o 21:41

Hmm tez na poczatku obstawilem kamyki wrzenne jednak skoro na poczatku wszystko bylo oki zalozylem ze musialy byc bo jak nie ma kamyków to niczego by nie zdażył wyjac czy tez wylaczyc;) ja mialem kamyki "przeterminowane" i destylowalem aceton to bylo bul bul na brzegach kolby a nagle je*** chmura acetonu przez rurke fi 5mm ;) hehe zero szans na reakcje.;) opisany objaw wystepuje przy otrzymywaniu z saletry tylku ze tu pewnie jest przekroczona energia aktywacji i nagle wydziela sie sporo kwasu ktory zaczyna wrzec i mieszanka zaczyna sie pienić a z h2so4 moze jakas dziwna rownowaga azeotropowa?

1 cze 2006, o 01:25

No wiecie co!? żeby kamyków nie dać to bym chyba musiał z wysoka na główke upaść :) Oczywiście że były, nawet świeżo tłuczone z tygla więc nie była to ich wina podobnie jak przegrzanie cieczy bo wczesniej oddestylowałem jakieś 150ml kwasu i wszystko szło gładko. Kolba napewno była czysta, bo umyta dokładnie (woda ją równomiernie zwilżała w środku). Niby wszystko w pożądku a tu (!!!) i pełno syfu dookoła. Może faktycznie cos z azeotropami

1 cze 2006, o 15:44

w CH2Cl2 rozpuszcza się kwas będący w formie niezdysocjowanej (forma pswudokwasu) wraz ze zmiejszaniem stężenia HNO3 w wodzie zmniejsza się ilość niezdysocjowanyh cząstek, ja na próbe zrobiłem tak: do prubówki nalałem 10cm3 H2SO4 98% i drugie tyle CH2Cl2 wytworzył się układ w którym górną warstwe stanowił CH2Cl2 po dodaniu KNO3 i wytrząsaniu nie zmieniła się w sposób znaczący objętóść rozpuszczalnika ale zachowywał sie jakby był w nim rozpuszczony HNO3 (dymił) oddzieliłem tą mieszanine od dolnej warstwy odpadkowej ale nie wiem za bardzo jak rozdzielić mieszanine CH2Cl2 od HNO3 i czy będzie wogóle opłacalne to na większą skale ponieważ nie wiem jaka ilość HNO3 przeszła do roztworu chlorku metylenu

3 wrz 2006, o 11:23
sprubój oddestylować chlorek metylenu Tw=40st.C

3 wrz 2006, o 14:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona