Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 21:36 Posty: 113 Lokalizacja: Z Czarnobyla
Chemiczny sklep
W mojej miejscowości jest sklep chemiczny ale sprzedawcy się wycwanili i każdy odzynnik ( każdy odczynnik , nawet fenoloftaleina , indygo itp) sprzedają tylko na fakture na firme . Czy takie coś jest normalne ?
Prawo polskie opisuje że osoba która ukonczyła 18 lat może kupować odczynniki w chemicznym po podpisaniu oświadczenia . Czy moge przekonać sprzedawców aby mi jakoś sprzedali odczynniki ?? Mam ponad 18 lat .
24 maja 2006, o 15:47
ethernity
@MODERATOR
Raczej nie możesz- w najgorszej sytuacji sprzedawca powie że danego odczynu nie ma, i wtedy już mu nic nie zrobisz- chyba że podasz do sądu Moim zdaniem sprzedawca nie wycwanił się, tylko może znalazł jakiś przepis i musi sie do niego dostosować- przecież sprzedaż odczynów jest jego źródłem utrzymania, tak więc ma korzyści ze sprzedania ci odczynników
pozdrawiam ethernity
24 maja 2006, o 15:58
blady
Zasłużony dla forum
chodzi o kasę fiskalną - jak sprzedaje na f-vat to nie musi jej mieć. jest hurtownią i sprzedaje tylko podmiotom gospodarczym - nic mu nie zrobisz . Weś coś na firmę której dajne znasz.
24 maja 2006, o 16:17
chemil
Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 21:36 Posty: 113 Lokalizacja: Z Czarnobyla
czy firma może nie mieć związku z chemią ? np. odziezowa
24 maja 2006, o 17:41
Richy
Ja kupowałem w tym samym sklepie szkło laboratoryjne (też jestem z włocławka) i nie było żadnych problemów, wystawiła mi pani fakture, podpisałem ją i po sprawie, nawet nie mam ukończonych 18 lat, jednak pytałem się o odczynniki i powiedziała, że tylko firmom (na NIP) sprzedaje...
A czy jak sprzedaje na fakture, na nip, np. na szkołę, to później dany sklep informuje szkołe o zakupie jakichś odczynników, czy po prostu ta faktura leży sobie latami w tym sklepie w jakimś starym segregatorze...?
Ostatnio edytowano 24 maja 2006, o 18:02 przez Richy, łącznie edytowano 1 raz
24 maja 2006, o 17:58
blady
Zasłużony dla forum
w pochu powiedzieli mi cytuje: "może być nawet zakład krawiecki" - ważne aby mieć działalność....
24 maja 2006, o 17:58
Anonymous
W Olsztynie jest taki fajny sklep chemiczny. Szkło można kupować jak najbardziej, ale odczynniki są tylko na firmy. Sprzedawca wytłumaczył dlaczego tak jest: często kupowali u nich odczynniki ludzie, którzy sie nimi po prostu narkotyzowali i z tego powodu zakazali im sprzedawania pojedyńczym osobom. Szkoda...
24 maja 2006, o 21:01
blady
Zasłużony dla forum
tak naprawdę jeśli ktoś się interesuje chemią i rodzice mu na to pozwalają to i znajdzie się wujek co ma zakład samochodowy/sklep/czy coś innego i pomoże w zdobyciu odczynników ze sklepu. Proponuje młodym albo kupno u user-a albo poproszenie rodziców o poszukanie kogoś kto może zamówić odczynniki.
24 maja 2006, o 21:31
eko osiem[*]
odp.
Richy napisał(a):
jednak pytałem się o odczynniki i powiedziała, że tylko firmom (na NIP) sprzedaje...
Jesli firmom to na regon bo NIP ma każdy dorosły
a jesli na NIP sprzedają to podaj go i swoje dane a zakupisz na fakturę
i po sprawie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości