Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Wygrzebałem ale nie wiem co... :) 
Autor Wiadomość
Zasłużony dla forum

Post Wygrzebałem ale nie wiem co... :)
Wygrzebałem z magazynu jakieś dwie "elektrody"...
Pierwsza jest nówka godzinke temu otworzyłem z hydrometu z gliwic,
a druga nie wiem co i doczego obie służą. Jakby ktoś chciał kupić prosze o wycenie i jedna i druga i umieszcze w sklepie, tylko pisze tu bo jestem ciekawy do czego to słuzy :)
Tu fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Pozdr. (Oferty na PW) a pomysły co to, tu :wink:
Obrazek

24 maja 2006, o 19:47

wszystko o takich zeczach na forum http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/forum/index.php

wejdz i tam sie zapytaj
poadro adam:-)

24 maja 2006, o 20:38

Heh to jedno to jest termometr do termostatu hehe.;) przeciez stopnie widac nie? i zalezy jak tam ustawisz tym czarnym duzym pokretlem to przy takiej temp. bedzie wylanczana grzalka.

24 maja 2006, o 20:44
Zasłużony dla forum

A ile to warte ? Może ktoś chce kupić ? :wink:

24 maja 2006, o 21:06

Zgadza się ten duzy z dwoma wyprowadzeniamui to jest termometr do suszarki, mam taki sam i sprawuje się wysmienicie w roli termostatu w suszarce lab. i jesli nie masz to jako taki polecałbym go zastosować. Natomiast jesli chodzi o pozostałe to ta z czarnym kapturkiem to jest albo NEK (nasycona elektroda kalomelowa) służąca jako wzorzec z potencjometrii albo szklana jako wskaźnikowa do pH metru ale nie wiem bo tak szczeże mówiac to na Twoich zdjeciach niewiele widać. Jreśli zrobiłbys ich zblizenie mógłbym powiedziec trche więcej i z większą pewnoscią. Pozdrawiam

25 maja 2006, o 14:32

Ta cała czarna, z przedostatniego zdjęcia, to chyba elektroda konduktometryczna z wtykiem BNC

25 maja 2006, o 14:44
Zasłużony dla forum

koniec zgadywania - wiadomo ze to termometr z termostatem regulowanym. żadna elektroda... na allegro były po 30zł ... temat proponuje zamknąć

25 maja 2006, o 22:58

Hehe blady to ze sie zapedzil... tam sa dwie rzeczy jak bys sie nie zorientowal, jedno zidentyfikowane wlasnie jako termometr a to drugie hmmm to juz nie wiadomo dokladnie;)

26 maja 2006, o 00:19
Zasłużony dla forum

ło rzeczywiście :) sorki - ja myślałem że to jeden przedmiot :) wyszło moje niedokładne czytanie :oops:

26 maja 2006, o 07:56

dobra dobra ale jak sie ten termometr ustawia czym sie kręci bo tak sie składa ze w garazu przyrobieniu porządków też takiznalazłem... jak mam go podłączyć i do czego ? bo mam starą grzałkę :))

na 666 postach koncze pisanie siana :))

26 maja 2006, o 14:05

popatrz dokladnie i znajdz czym sie kreci ja pierd..... ludzie q zero logiki maja czy jaki h. pozatym bediesz widzial ze na jednej ze skal taki dzyngiel sie rusza... i wskazuje do jakiej temp. ma sie nagrzac i jak slupek rteci wskaze ta temp. to przerywa sie obwod i grzalka przestaje grzac. to jest "zwykly przelacznik dwupozycyjny" i tak samo go wpinasz. czyli szeregowo.
A tak btw. to musi byc podlaczone do obwodu wyzwalania grzalki a nie bezposrednio szeregowo z grzalka bo przez to moze isc z tego co pamietam to ponizej 1A albo duzo mniej nawet.

26 maja 2006, o 14:22
Zasłużony dla forum

można użyć go do sterowania przekaźnikiem np: 230V/16A i dopiero do przekaźnika grzałkę.
http://allegro.pl/item104136394__termom ... st_c_.html

26 maja 2006, o 14:33

Mikor napisał:[...wskaze ta temp. to przerywa sie obwod i grzalka przestaje grzac. to jest "zwykly przelacznik.] a zgodzić sie z tym nie mogęz prostego powodu. Kiedy temperatura wzrasta słupek rtęci idzie do góry i ZAŁĄCZA obwód czyli inaczej zamyka go po osiągnięciu ustawionej temperatury. W takim razie jeśli chce sie budować termostat należałoby podłączyć szeregowo pod ten termometr jakiś zasilacz i przekaźnik którego styki ROZŁĄCZAJĄ SIĘ w momencie zamkniecia obwodu przekażnika. Ja tak zrobiłem i działa bez zażutu ztym że żeczony przekaźnik nie załącza grzałki ale przerobiony stycznik jak do prądu trójfazowego bo suszarka jednak troche ciągnie i żywotność zwykłego przekaźnika byłaby tu raczej mocno ograniczona. Pozdrawiam i życze miłej zabawy

28 maja 2006, o 20:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]