Autor |
Wiadomość |
Zwierzax
Dołączył(a): 28 paź 2004, o 02:18 Posty: 160 Lokalizacja: z Targi City(nie Wa-wa !!)
|
Gwajakol
Pytanie, jak otrzymać -> sciągniete z wikipedi opis ->
Gwajakol - organiczny, związek chemiczny z grupy terpenów, o nazwie systematycznej: orto-hydroksyanizolu. Bezbarwna lub słabożółtawa ciecz o temperaturze wrzenia 205°C, trudno rozpuszczalna w wodzie, dobrze rozpuszczalna w etanolu, eterze dietylowym, glicerynie.
Z chlorkiem żelaza(III) gwajakol daje zielone zabarwienie (reakcja charakterystyczna dla fenoli [z tym że dla fenoli zabarwienie jest czerwone-fioletowe o.r.s.]).
Otrzymywany jest głównie z waniliny.
Stosowany w przewelwkłych nieżytach dróg oddechowych jako środek wykrztuśny i odkażający górne drogi oddechowe.Stosowany w postaci estrów z kwasami, także jako Kalium guaiacosulfonicum(Tiocol).
dodatkowe nazwy :GUAJACOL
2-metoksyfenol
jest to fenol z dodatkową grupą OCH3
w Poch'u ponad 100zl za 100g wiec jesli kto zna tańszy sposób to bede wdzieczny.
_________________ Benzin rulez - Ghost Rider
Chemik.vitnet.pl - Portal młodego CHOMIKA
|
5 cze 2006, o 18:24 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Re: Gwajakol
Gwajakol nie jest terpenem, bzdury ktoś popisał w wikipedii.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
5 cze 2006, o 19:21 |
|
|
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
a czy fenole z chlorkeim żelaza (III) nie dają czasem fioletowego zabarwienia????
5 cze 2006, o 19:28 |
|
|
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
|
zobacz np tu:
Tomita, and Watanabe. 1954. Yakugaku Zasshi. 73:918.
|
5 cze 2006, o 22:26 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
oczywiście że dają to jest reakcja dzięki której można wykryć śladowe ilości fenolu w wodzie
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
6 cze 2006, o 15:58 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
owszem, ale niekoniecznie fioletowe
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
6 cze 2006, o 16:04 |
|
|
Zwierzax
Dołączył(a): 28 paź 2004, o 02:18 Posty: 160 Lokalizacja: z Targi City(nie Wa-wa !!)
|
nie wiem czy to mial byc link, ale w googlu wpisane wyskakuje mi tylko jedna stronka bez wzmianki o syntezie. (nie moge pobrac wtyczek do obejzenia pełnej zawartosci strony)
pozatym malo wazne jest dla mnie czy zabarwienie fioletowe czy zielone i czy jest to terpen czy nie tylko jak to otrzymac bo chyba nie bedzie to trudne fenol lub benzen plus coś moze z jakim katalizatorem pewnie... ehh
A ta grupa OCH3 to grupa Metoksylowa czy jakos inczej ?
|
6 cze 2006, o 18:32 |
|
|
patryk_ja
|
OCH3 to grupa metoksylowa... ze względu na budowe ten związek jest eterem a więc mozna go (tak mi sie wydaje, moze sie myle) tworzyc poprzez synteze o-chlorofenolu z metanolanem sodu w bezwodnym eterze dietylowym... nie jestem pewien czy nie chrzanie
|
6 cze 2006, o 22:37 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
może niekonieczne w eterze. ale po prostu r-r metoksylanu sodu w matanolu
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
6 cze 2006, o 23:43 |
|
|
Zwierzax
|
dobra zapytam inaczej, czy jest sens sie bawic czy lepiej to kupic po 100zł za 100 g ?!
Bo tak jak czytam to chyba jest proste czyli robimy o-chloro fenol, a moze brom byłby lepszy (chlor do rozpuszczonego fenolu wystarczy ale co powstanie bo chyba nie sam o-choro fenol, moze dodatkowo lampka z ultrafioletem ) i to do roztworu "matanolu" czy moze metanolu ?! no i jak zrobic metoksylan sodu -> czy moze metanolan sodu (czy przypadkiem nie CH3ONa ??) Tzn, Metanol + czysty Na czy jest jakis łatwiejszy sposób
|
7 cze 2006, o 01:11 |
|
|
2pio
|
CH3ONa to jest metanolan sodu możeszotrzymać z wodorkiem lub wolnym sodem. a z czym byś chciał to otrzymać
i co za problem MeOH + Na ? to jest conajjmniej jeden z nałatwiejszych
2pio
_________________ Pozdrawiam
2pio
|
7 cze 2006, o 07:56 |
|
|
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
Wg mnie należałoby o-bromofenol potraktować w środowisku zasadowym siarczanem dimetylowym (jest to wg. Vogla ogólna metoda syntezy tego typu związków ) a następnie o-bromoanizol przeprowadzić w zwiazek Grignarda i zhydrolizować. ostroznie z siarczanem dimetylowym- straszne paskudztwo. Trzeba też uważać bo o-bromofenolu nie otrzyma się przez zwykłe bromowanie fenolu - od razu idzie 2,4,6 tribromofenol.
|
7 cze 2006, o 16:29 |
|
|
Zwierzax
|
taaa co za problem, moze nie dla ciebie jak masz 1 KG ruskiego sodu heheh
|
8 cze 2006, o 17:23 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
Co chcesz, sód 2pio najgorszy nie jest Na UAMie maja sodu na tony, idź i poproś po prostu Albo skombinuj sobie ruski...
pozdro
|
8 cze 2006, o 19:31 |
|
|
kropla
Dołączył(a): 9 cze 2005, o 16:19 Posty: 304 Lokalizacja: Suchedniów, Poland
|
Zwierzax -> co to jest za jednostka KG? Moze chodzilo Ci o kG (kilogram-sile)?
|
8 cze 2006, o 22:40 |
|
|
Zwierzax
|
kropla- rozumiem nudzi ci sie i czepiasz sie drobiazgów
dobra mniejsza o to i o metanolan sodu bo widze ze chyba z nim problemu nie bede miał, ale ten chloro czy bromo czy nawet jodo orto fenol to chyba nie bedzie łatwa sprawa, bo nawet jesli jest jakis łatwy sposób przyłączenia tylko 1 atomu to grupa OH kieruje podstawniki na orto i para wiec pewnie uzyskam 2/3 o-chalogenofenol i 1/3 p-chalogenofenolu, chyba ze nie bedzie takiego problemu bo beda mialy inne temp. topnienia lub wrzenia.
A i czy to jest pewnie ze ten o-chalogenofenol przereaguje z metanolanem sodu czy to tez tylko domysły
|
10 cze 2006, o 15:37 |
|
|
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
|
HALOGENO-
Przereaguje - warunki reakcji itp itd i przejdzie, tylko oddziel najpierw orto od para i fusów [tzn dihalogeno- i trihalogenopochodnych]
10 cze 2006, o 15:41 |
|
|
Zwierzax
|
ale czegoś wiecej sie dowiem, np jaki katalizator, czy w ogóle, no i czy z jodem bedzie wystarczajaco powoli(jodu mam troche) czy bede musiał sam to wydedukowac doświadczalnie
|
12 cze 2006, o 15:12 |
|
|