Na ostatnich zajęciach labolatoryjnych poruszyliśmy ten temat przy otrzymywaniu dibenzylidenoacetonu. Na pytanie jaka konformacje ma ten zwiazek nie potrafiliśmy (nasza gr) udzielić za bardzo odpowiedzi
Jeżeli wiecie jaka konformacje i dlaczego ma dibenztylidenoaceton to pomożcie. Jak znacie literature na ten temat to też dajcie znać.
8 cze 2006, o 18:38
Anonymous
Na mog gust, dibenzylideno aceton przyjmie konformacje s-trans. Ze wzgledow sterycznych, upchniecie s-cis bedzie bardzo trudne, natomiast s-trans bedzie lokowal grupy fenylowe po przeciwnych stronach.
9 cze 2006, o 10:16
ditizon
Troche posiedziałem nad tym tematem i doszedłem do następujących wnoiskow:
Najkorzystniejszą energetycznie sytuacja jest gdy dibenzylidenoaceton ma konformacje s-cis dla jednego układu wiązań sprzężonych i s-trans dla drugiego układu. Przypadek z dwa razy s-trans trzeba wykluczyć ponieważ wówczas występuje najwieksze stłoczenie steryczne (grupy fenylowe sa blisko siebie). Zastanawiałem sie jeszcze nad dwa razy s-cis. Moje wątpliwości rozwiał chemcad-->wprowadzilem wzor strukturalny i użylem funkcji optymalizacji cząsteczki. Wyszło, że jest s-cis i s-trans .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości