Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Da się stężyć HCL ? 
Autor Wiadomość

a wracając do 1 pytania : można zagęścić HCl poprzez destylacje pod zmniejszonym ciśnieniem (im mniejsze tym lepsze). wtyedy woda jak wiemy obniża temperaturę wrzenia, a kwas solny nie ''ulatuje'' :D

5 cze 2006, o 19:32

ale pod zmniejszonym ciśnieniem zmniejsza się także rozpuszczalność HCl, więc podejrzewam, że na jedno wychodzi, lepiej zagęścić wprowadzając chlorowodór do małostężonego, zimnego roztworu HCl

Idioci ciągle od nas odchodzą...

9 cze 2006, o 18:48
@MODERATOR

Jedyna metoda dojscia do 36% jest przepuszczanie przez roztwor okolo 20% gazowego chlorowodoru

a co do tego czy skora skodzi czy nie przy kwasach - jedynym kwasem jakiego sie boje co do poparzen (jesli chodzi o nieorganike) to kwas azotowy (V) nie dosc ze bardzo syzbko reaguje z bialkiem w skorze, to do tego jeszcze ma bardzo bolesne poparzenia ktore pojawiaja sie w ciagu okolo 2-4 sekund od pochlapania sie nim

natomiast kwasem solnym czy tez siarkowymz ktorym na codzien pracuje jakos nie udalo mi sie jeszcze poparzyc - chodz sie juz nimi przypadkiem moczylem po rekach

co do koloru - kwas solny cz.d.a jest bez barwny
w zaleznosci od wilgotnosci powietrza, czy tez obecnosci amoniaku w okolicy widac nad nim pare drobin kwasu solnego
i paruje on w naszych domowych warunkach praktycznie zawsze bo jest przesycony HCl gazowym
sam kwas nie ma zapachu - lecz zapach ma chlorowodor ktory z niego paruje

i przedewsytkim nie jest gesty -= bo jego gestosc w 20 stopniach C to tylko 1.19 i stezeniu okolo 36% - wiec jest tylko odrobine gestszy od wody

13 cze 2006, o 18:48
siarkowy, oczywiście stężony, też nieźle działa na skórę. zdażyło mi się mim poparzyć do krwi !!

13 cze 2006, o 19:20

no tak...... a gdyby wżuciło się coś higroskopijnego (np. odwodniony CuSO4 lub CaCl)????

15 cze 2006, o 15:54
@MODERATOR

Ze jezeli nie wiesz wreszcie jak bardzo stezony masz kwas solny to wystarczy ze zbadasz jego gestosc :)

w temp. 20 stopni C
stezenie okolo 5% - 1,025 g/cm3
stezenie okolo 10% - 1,052 g/cm3
stezenie okolo 15% - 1,075 g/cm3
stezenie okolo 20% - 1,1 g/cm3
stezenie okolo 25% - 1,127 g/cm3
stezenie okolo 30% - 1,152 g/cm3
stezenie okolo 35% - 1,18 g/cm3
stezenie okolo 40% - 1,2 g/cm3

co prawda nie bedzie to bardzo dokladne - no ale zawsze jakis to rzad wielkosci jest :]

a jak nie masz odpowiedniej aparatury do pomiaru gestosci to wystarczy odwazyc na wadze analitycznej dokladnie 1 cm3 tego kwasu w zamknietym naczynku wagowym

16 cze 2006, o 11:11
PROFESJONAŁ

Co do zóltej barwy HCl. Spowodowana ona jest głownie, zawartościa chloru rozpuszconego w wodzie. (Chlor ma wlasnie zilonkawo, zółty kolor).

Żółta barwa technicznego kwasu solnego najczęściej spowodowana jest obecnością w nim soli żelazowych.

16 cze 2006, o 18:53

Co do sprawdzania stężeń - mimo wszystko preferuje miareczkowanie.

A w sprawie substancji higroskopijnych (tutaj proszę mnie poprawić, bo nie wiem, czy dobrze pamiętam)...
... niektóre sole mają właściwości przyłączające chlorowodór (nie pamiętam już jakie), no... taki hydrat, tyle, że zamiast H2O jest HCl ;p.
W sumie to w jakimś celu zostały stworzone sita molekularne, nie?

19 cze 2006, o 22:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2