Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Otrzymywanie KClO4 - pytanie 
Autor Wiadomość
Post Otrzymywanie KClO4 - pytanie
W artykule na stronie chemik.vitnet pisze żeby przygotować elektrolit do produkcji KClO4 przeba sporządzić roztwór NaCl, ale później są problemy i straty związane z przemianą NaClO4 w KClO4. I właśnie mam pytanie czy nie możnaby było zamiast NaCl użyć odrazu KCl? KCl rozpuszcza się w wodzie około 34g w 100g H2O, a NaCl około 40g na 100g H2O.

26 lis 2005, o 11:50
@GROŹNY WOŹNY

Można ale później są problemy z oczyszczaniem bo toto sie mało rozpuszcza w wodzie (no mniej niż NaClO4) :roll: podobnie masz z otrzymywaniem tą drogą samego chloranu, a wiem co mówie :wink:

26 lis 2005, o 15:08
Mam jeszcze jedno pytanie. W tamtym artykule jest niezrozumiale napisany czas pracy elektrolizy. Powiedzmy że używam elektrod platynowych. Jakie ma być napięcie gdy przeształca się chloran w nadchloran, bo tam nie jest napisane. I jeszcze jedno pytanie. Tam jest napisane tak: "Jako inny, bardziej optymistyczny przykład przeanalizujmy elektrolizer składający się z anody CSLD zasilany prądem 30A z zasilacza komputerowego." Tam też nie pisze jakie napięcie. i Czy można zrobić to samo gdy ma się anodę platynową?

27 lis 2005, o 19:26
elektrolizer składający się z anody CSLD zasilany prądem 30A z zasilacza komputerowego." Tam też nie pisze jakie napięcie.

Zasilacz komputerowy, jak mi się wydaje, to napięcie rzędu 5V.

3 gru 2005, o 02:12

Post ........
Ehhh czytajcie artykuly ze zrozumieniem... na samym poczatku jest podane ze do chloranu 3,5V a do nadchloranu 7V a optymistyczny wariant dotyczy wydajnosci pradowej 30A przy napieciu 3,5V mam nadzieje ze rozrozniacie prad od napiecia?

3 gru 2005, o 04:13
Tak ostatnio rozmyślałem nad otrzymywaniem nadchloranów poprzez utlenianie różnymi substancjami. Słyszałem niedawno o żelazianie potasu i przyszły mi na myśl kilka reakcji:
KClO + K2FeO4 --> KClO4 + jakiś tam związek żelaza
HClO + K2FeO4 --> HClO4 + jakieś tam związki żelaza i potasu
H2FeO4 + HClO --> HClO4 + H2O + Fe2O3
Tylko trochę się znam na chemii i interesuje mnie wykorzystanie żelazianu potasu na otrzymanie zwiąków nadchloranowych.

3 kwi 2006, o 15:41

A jaki wpływ ma napięcie na elektrolize? miałem prostownik 12V i czy on by się nadał do otrzymywania chloranu czy napięcie za duże i co się dzieje jak jest za duże???

15 cze 2006, o 16:37

Tak ostatnio rozmyślałem nad otrzymywaniem nadchloranów poprzez utlenianie różnymi substancjami. Słyszałem niedawno o żelazianie potasu i przyszły mi na myśl kilka reakcji:
HClO + K2FeO4 --> HClO4 + jakieś tam związki żelaza i potasu
H2FeO4 + HClO --> HClO4 + H2O + Fe2O3
Tylko trochę się znam na chemii i interesuje mnie wykorzystanie żelazianu potasu na otrzymanie zwiąków nadchloranowych.

Po pierwsze "utlenianie różnymi substancjami"
Utlenianie czego??? nie napisałeś słowa o cloranach (I) (podchlorynach)
Poza tym
Tak na logikę
Nie
A
KClO + K2FeO4 --> KClO4 + 2K + Fe + O /// współczynniki sam uzupełnij

18 cze 2006, o 21:33

Hmmm co do KCLO to po pierwsze wystepuje tylko w formie roztworów a podczas odparowywania dysproporcjonuje na KCL i KCLO3 tak wiec nie wiem jaki sens z tym zelazianem.

18 cze 2006, o 23:22
@GŁÓWNY MODERATOR

Panzerfaust_PL: to są jakieś herezje. Po pierwsze nie wiem czy to wyjdzie z podchlorynami, bo one muszą być w roztworze, a prędzej się woda utleni mam wrażenie niż podchloryn. Wątpie też, aby udało się to z innymi chloranami. Jeśli ma zachodzić reakcja którą podałeś na końcu, to ma ona inne produkty:
KClO + K2FeO4 -> KClO4 (lub KClO3) + K2O + Fe2O3
do tego trzeba uzupełnić współczynniki. Ten wolny potas to w ogóle jakiś idiotyzm, w ogóle myślisz ty co piszesz?

19 cze 2006, o 14:26

Niech będzie śpiący byłem a wkurzył mnie trochę jakiś związek żelaza i nienapisanie o utlenianie czego chodzi tymi różnymis ubstancjami.
Sory. troche nie myślałem. :oops:

19 cze 2006, o 20:16
KClO3 + H2O2 ------> KClO4 + H2O ?? ?? ??

22 cze 2006, o 19:28
@GŁÓWNY MODERATOR

27 cze 2006, o 14:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]