Zagadka ??
Przygotować mieszaninę jednakowych objętości etanolu i stężonego kwasu azotowego (nie więcej niż po 10 ml). Mieszaninę rozlać do dwóch probówek, do jednej z nich dodać dwie krople perhydrolu. W probówce bez perhydrolu po kilku lub kilkunastu minutach rozpoczyna się tak gwałtowne utlenianie, że wrząca zawartość zostaje wyrzucona na zewnątrz. Dlaczego w probówce do której dodano dodatkowo nadtlenek wodoru (utleniacz), reakcja utleniania nie zachodzi?
Do próbki formaliny dodać perhydrol oraz NaOH. W wyniku burzliwej reakcji powstają duże ilości gazu, który łatwo można zidentyfikować, jako wodór (sic!). Skąd, w reakcji z wodą utlenioną, powstaje wodór?
Kto odpowie na te pytania?
_________________ co się nie zabije, to cię wzmocni
22 cze 2006, o 12:40
szela
Dołączył(a): 22 mar 2006, o 15:21 Posty: 35 Lokalizacja: brać kase na odczynniki i szkło?
twoje drugie pytanie trzeba było dać w temacie z otrzymywaniem wodoru a nie tutaj
22 cze 2006, o 12:55
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
Ad. 2
W wyniku reakcji formaldehydu z nadtlenkiem wodoru powstaje nadtlenek dihydroksymetylenu:
2 HCHO + H2O2 --> HO-CH2-O-O-CH2-OH
no może źle umieściłem, ale na forum nowy jestem wiec wybaczcie obiecuje że sie poprawie
22 cze 2006, o 13:10
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Re: Zagadka ??
Thor napisał(a):
Dlaczego w probówce do której dodano dodatkowo nadtlenek wodoru (utleniacz), reakcja utleniania nie zachodzi?
Ujawniają się tu redukujące właściwości H2O2, który redukuje NOx. Tlenki azotu sprawiają że HNO3 utlenia związki organiczne, jeśli są one nieobecne w środowisku reakcji to po prostu utlenianie nie zachodzi.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
22 cze 2006, o 16:52
Thor
NVX
thx korde nie byłem właśnie pewien tego,
Im więcej wiem, tym bardziej pogłębia się moja niewiedza
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości