Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
CuSO4+NaCl+ H2O2 3% 
Autor Wiadomość
jaozyrys ma rację - osad po nadmanganianie potasu schodzi po samej wodzie utlenionej...ja bym proponował jeszcze abyś użył perhydrolu, czyli wody utleninej 30%... ja się męczyłem zawsze z osadem po doświadczeniu z perhydrolem, KMnO4 i wydzielaniem się tlenu... pewnego dnia wlałem perhydrol, chwilkę pomieszałem i kolba czysciutka była:) perhydrol lepiej działa niż H2O2 3%:)

7 cze 2006, o 18:59
reakacja CuSO4 + NaCl > CuCl2 + Na2SO4 nie zajdzie!!
W reakcjach wymiany warunkiem jest to że jeden z produktów nie zdysocjuje! A oba produkty (CuCl2 i Na2SO4) są rozpuszczalne w wodzie !!
Więc jakby reakcja bedzie przebiegać w nieskończonosc 8)

15 lip 2006, o 20:07
Zasłużony dla forum

Stałe dysocjacji :wink: Układ będzie dążył do wytworzenia równowagi (pamietajmy tez o regule przekory). Ogólnie bedziesz mieć naczyniu "mieszanke" jonów....
A do tematu- Normalnie opatetujcie to najlepiej :wink:

15 lip 2006, o 20:30

Jestem tutaj nowy, ale zainteresował mnie powyższy post i postanowiłem przyłączyć się do dyskusji. :D

W ramach ostatnich eksperymentów pokusiło mnie, aby wymieszać CuSO4 i 3% roztwór wody utlenionej. Roztwór zrobił się przezroczysto zielonkawy i (jak to było wyżej opisane) zaczął wydzielać się jakiś gaz, dość śmierdzący.

Gdy wylałem to do mojego dość brudnego zlewu, brud wżarty w ścianki puścił sam z siebie i spłynął :)
Zastanawiam się, co to mogło być, jeśli nie użyłem NaCl, a efekt był niemal dokładnie ten sam?
Proszę bardziej kompetentnych ode mnie o wypowiedź :)

Pozdrawiam

14 cze 2010, o 21:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2