Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
PbO2 
Autor Wiadomość

Post PbO2
Chciałbym dowiedziec się jak można otrzymac PbO2. Proszę o metodę bez użycia podchlorynu wapniowego.

16 lip 2006, o 21:17

Mieszamy przesączone roztwory 60 g krystalicznego octanu ołowianego w 150 ml wody i 30 g wodorotlenku sodu w 270 ml wody. Do otrzymanego roztworu dodajemy przesączony roztwór 42 g podchlorynu wapniowego ( 65 % czynnego chloru) w 600 ml wody lub roztwór podchlorynu sodowego o takiej samej zawartości czynnego chloru. Otrzymany roztwór mieszamy i ogrzewamy do wrzenia, po czym dalej gotoujemy przez 10 - 15 minut, aż przesącz ogrzany z roztworem podchloryny sodu nie będzie dwał brunatnego osadu. W razie obecności ołowiu dodajemy podchlorynu i gotujemy dalej. Otrzymany ciemnobrunatny osad przemywamy dokładnie przez dekantację , sączymy go , mieszamy z 150 ml 6n kwasu azotowego, ponownie przemywamy przez dekantacje , suszymy. Wydajnośc teoretyczna.

2Pb(O2CCH3)2 + Ca(ClO)2 + 4 NaOH----> 2PbO2 + CaCl2 + 4CH3CO2Na + 2H2O

2 sposób:

100 gram minii mieszamy z 250 ml wody i 200 g 25% kwasu azotowego po czym odstawiamy na jeden dzień, czesto mieszając. Następnie dodajemy 200 ml wody, odsączamy ciemny dwutlenek ołowiu, przemywamy go dokładnie oraz suszymy. Wydajnośc 20 - 30 gram. Po zagęszczeniu przesączów otrzymujemy 75- 80 g azotanu ołowiowego.

Pb3O4 + 4HNO3 ----> PbO2 + 2Pb(NO3)2 + 2H2O

a jeśli chodzi o minię( otrzymywanie):

Pb3O4 otrzymuje się poprzez utlenianie tlenku ołowiu(II) (PbO, zwanego glejtą ołowiową) lub ołowiu metalicznego.

źródło: Supniewski " Preparatyka nieograniczna"

P.S. wie ktoś jak z plikow DjVu kopiować tekst, bo przepisywanie tego jest troszQ męczące :wink: ?

To dostanę tę gwiazdkę? :roll: :wink:

16 lip 2006, o 21:55
Zasłużony dla forum

Za samo przepisanie preparatyki chciałbym gwiazdkę ?
Może zrób tą preparatyke w praktyce, daj zdjęcia, opisz o co chodzi, twoje spostrzeżenia i dopiero mozesz zaptać czy dostanieś. Tyle ode mnie.

17 lip 2006, o 07:39
oto co wymyśliłem na temat robienia PbO2:

1.roztwarzasz minię w lodowatym kwasie octowym (tworzy się wtedy tetraoctan ołowiu(IV), silny utleniacz w przydatny w chemii organicznej)

2.z roztworu Pb(CH3COO)4 strącasz wodorotlenek ołowiu(IV)

3.Pb(OH)4 od szybko rozłoży się na tlenek i wodę, jednak powinieneś ogrzewać roztwór (nie susz odsączonego wodorotlenku na powietrzu, będziesz miał wtedy węglan ołowiu, miałem taki problem z Cu(OH)2 suszyłem na powietrzu i zrobił się CuCO3)

zalety:
-nie używasz niebezpiecznego kwasu azotowego ani podchlorynu wapnia

wady:
-kwas octowy lodowaty jest toksyczny, mogą ci go nie sprzedać
-tetraoctan ołowiu jest cenniejszy od PbO2

pozdrawiam

Ostatnio edytowano 17 lip 2006, o 12:49 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

17 lip 2006, o 09:51

I tutaj widzę że nie rzuciłem słów na wiatr :D . Dzięki. Jak można otrzymac związki Pb(IV)??

17 lip 2006, o 11:59
roztwarzając minię w kwasie octowym lodowatym, inne zapewne podobnie, ale w chemii używa się raczej tetraoctanu

do tego celu należy użyć bezwodnego CH3COOH , poniewaz związki Pb4+
szybko hydrolizują do PbO2

Pb(CH3COO)4 + 2 H2O -> PbO2 + 4 CH3COOH

ps.napisz mi na PW, nie będziemy zaśmiecać forum

Ostatnio edytowano 17 lip 2006, o 13:29 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

17 lip 2006, o 12:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]