Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Zaopatrzenie w odczynniki 
Autor Wiadomość

Post Zaopatrzenie w odczynniki
<booooring_story>
Dziś pojechałem z ojcem do POCH SA oddział w Wawie.
Chciałem kupić po 1 litrze kwasów:
Chlorowodorowego
Azotowego (V)
Siarkowego (VI)
A ponadto:
0.5 kilograma Manganianu(VII) potasu
Oczywiście tatuś zapytał czy może kupić owe odczynniki. Zaczął od kwasu solnego. Dostał odpowiedź o wymyśle Ministra Zdrowia, który to zarządził że substancje mogące służyć do wytwarzania związków o działaniu narkotycznym mogą nabywać tylko firmy i tylko na fakturę VAT. Podobnie Azotowiec,siarkowiec i nadmanganian są do kupienia tylko przez firmy.
</boooooring_story>

I cóż mam teraz począć? Proponuję władzom VmC zaktualizować artykuł pt. "Skąd to wziąć?".

I jeszczę parę pytanek.

Czy kupując np. na lantan.biz nie muszę mieć firmy itp.? i nie musze wypełniać jakichś papierów?
Czy może ktoś kupował w POCH na fakturę na ojca firmę np. i wie jak to działa?
Czy w branży tranportowej mogą się z POCHu czegoś czepnąć że ojciec kupuje coś co mu niepotrzebne?

PS. Jak wiadomo w POCH mająpodstawowe kwasy nieorganiczne dużo taniej niż sklepy internetowe.

Co do tematu
Możecie pisać jakie odczynniki są bardzo potrzebne tudzież przydatne w domowym lab.

Ostatnio edytowano 28 lip 2006, o 21:16 przez Panzerfaust_PL, łącznie edytowano 1 raz

28 lip 2006, o 17:54

po pierwsze: można w ten sposób wszystko zaliczyć do rzeczy które mogą posłużyć wytwarzaniu dragów. Od strasznie skomplikowanych związków na soli kuchennej kończąc. Niektórych związków, jak np. lodowatego kwasu octowego rzeczywiście nie kupisz bo mają takie wytłumaczenie. Ale kwasy.....

po drugie: grzesiek co prawda sprzedaje kwasy, ale nie wysyła pocztą. Jak nie mieszkasz w warszawe to klops.

po trzecie: u usera najtaniej. Niektórzy mają całkiem sporo kwasów bo mają dojscia i kupują za grosze. Np. 2pio ma jak w poznaniu mieszkasz. No i za kuriera nie zapłacisz fortuny :P

a jakby co to powiedz że na szkołę kupujesz. Stara, sprawdzona metoda :D

28 lip 2006, o 18:08

To jest POCH. Oni chcieli żeby ojciec zarejestrował swoje dane i podał im jakieś namiary firmy (NIP, REGON).

Mieszkam niedaleko Wawy, mogę zajechać jak coś. U usera jest faktycznie tanio, ale nie widze kwasów w cenniku.

Najpierw przywalił się Minister Finansów z akcyzą
Potem przywalił się Minister Zdrowia z tymi dragami
Jutro będzie Minister Sportu z produkcją doping-gówien
A pojutrze kaczyński zakaże używania chemii bo jej nie rozumie. :D

PS. Mi też się tak wydaje że niedługo zakażą wszystkiego.
PS2. A jakbym poszedł do POCHu i chciał sam kupić coś (np. eeee chlorek sodu) to sprzedaliby mi? Mam 15 lat i nie wyglądam zbyd dorośle.

28 lip 2006, o 20:33
*

POCH nie ma uprawnień kwestionowania czy w danej firmie jest coś potrzebne czy też nie - tym bardziej sprzedawca który często nie ma wiele wspólnego z chemią i traktuje odczynniki jako zwykły towar. Od sprawdzania czy coś było celowo kupione czy też nie jest Urząd Skarbowy (nieuzasadnione wydatki). A w firmie transportowej można zawsze jakoś wytłumaczyć np. kwas jako elektrolit czy też jakaś substancja do neutralizacji rozlanych produktów. Pomysłow jest wiele. A jak będą kwestionować to grzecznie poprosić o widzenie z kierownikiem, zapamiętać nazwisko i zadzwonić do jego przełożonego i zrobić raban.

28 lip 2006, o 20:47

ja mam 16 lat i miałem na św. michała problem w poznaniu zeby nadmanganian dostać. pfff :D

a o kwasy to się pytać trzeba, 2pio też sie nie chwalił ze ma

28 lip 2006, o 21:07

A teraz

Co mi będzie potrzebne? chcę się zajmować typową chemią doświadczalną i ogólną (nieorganiczną) bawić się piro (NC) i od dzwonu MW (ANFO/HMTD).

Planowałem kupić
H2SO4 1dm3
HCl 1dm3
HNO3 1dm3
KMno4 500g

se pomyślałem że jak będe kupował na firmę, to kupie jeszcze mocznik do stabilizacji NC a kwasów to po 5 l. To chyba rybcia ile tego kupie. I tak moge zrobić dragi i tak.:)

PROSZĘ Oniekłócenie się. Tak. Pojechałem z ojcem. (TZN on ze mną).

Ostatnio edytowano 28 lip 2006, o 21:19 przez Panzerfaust_PL, łącznie edytowano 1 raz

28 lip 2006, o 21:11
*

Przecież pisał że pojechał do POCHu z ojcem.

28 lip 2006, o 21:17
@MODERATOR

nadmanganianu nie chcieli sprzedać?? przecież to można dostać w każdej aptece (przed użyciem przeczytaj ulotkę dołączoną do opakowania lub skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą :D ) jako środek do dezynfekcji, działa jak woda utleniona...

jeżeli Twój ojciec nie prowadzi żadnej firmy to może jakiś ukochany wujek lub cos, można też zarejestrować firmę-widmo ale nie wiem czy za to się płaci :wink:

tak btw troche głupio na czyjąś firmę bo jak US dowali na co mojemu ojcu HCl skoro jest elektrykiem?? Ale to tylko gdybanie, US ma inne głupoty na głowie .....

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

28 lip 2006, o 21:22

tak jak ROAK napisał że wszystko można wytłumaczyć. elektryk może HCl-em np. czyścić końcówki zaśniedziałych kabli miedzianych :)

28 lip 2006, o 22:16

no tełorytycznie w aptece można ale nigdy nie mają większych ilości. a nie chcieli mi sprzedać bo "substancja silnie utleniająca" :?

a H2SO4 to sie akumulatorami wytłumacz.

Poza tym, kto na to patrzy? Ja kiedyś przeczytałem, że jak ktoś z tego forum aceton kupował to napisał "do produkcji ANFO". Chciałem spróbować też i rzeczywiście, nie czepiali się wcale.

28 lip 2006, o 23:01

Z tego co ja się orientuję, to akurat k. solny sprzedają bez problemów w Pochu, tylko oświadczenia wymagają. W siarkowym jest czasami problem, ale kmno4 i hno3 to już napewno na firmę u nich tylko kupisz.

28 lip 2006, o 23:25

ale jak jesteś w warszawie TO MASZ USERA! :D

Edit był potrzebny bo post niósł nieprawdziwe informacje, a co za tym idzie, przedstawiał sobą małą wartość merytoryczną.

Ostatnio edytowano 28 lip 2006, o 23:36 przez kocham_BHP, łącznie edytowano 1 raz

28 lip 2006, o 23:32

28 lip 2006, o 23:34

ke? a jak sie kiedyś pytałem to mówiłeś ze kwasy owszem ale w okolicach warszawy.

28 lip 2006, o 23:35

28 lip 2006, o 23:42

"kwas solny tylko na firmę i fakturę VAT. Musi pan podać dane firmy blabla"
"A siarkowy, azotowy?"
"też"
"a potasu nadmanganian"
"też"
i gadka o ministerze

29 lip 2006, o 12:08

Jak ktoś ma we własnej firmie jedną działalnośc wpisaną to ma problem ale jak sobie dopisze handel albo coś innego związnego z odczynnikami na przykląd to już może praktycznie bez obaw o jakie kolwiek US :P kupować w pochu 8) A takei dopisanie kosztuje około 50zł za jedną pozycje :wink: taka mała dygresja :P
Po za tym może inna by była gadka gdyby poszedl sam ojciec bez ciebie ;-)

Cytuj:
bawić się piro

w tym momencie jestem coraz bliżej przekonania że dobrze że nie sprzedali ci tego ;-)

Pozdro :wink:

Kontakt na PW :]

29 lip 2006, o 12:16

mój ojciec właśnie w branży handlowej służy ale niezwiązanej z odczynnikami.
transportowa dlatego że jeździ i dostarcza i sprzedaje. Czyli handel. I wozi ludziom różne rzeczy. Czyli transport.

29 lip 2006, o 21:31
@MODERATOR

kwasy nalatwiej kupic jak masz znajomych elektronikow (do trawienia plytek drukowanych)

mozna tez kupowac za pomoca znajomych fotografow (wywolywanie zdiec/etc)

ale czy firma transportowo handlowa ? raczej taka firma potrzebuje uprawnien do transportowania i handlu materialami oznaczonymi jako niebezpieczne

a co do kupowania odczynniko na firme - nawet jak dana firma zajmuje sie przemyslem chemicznym to i tak nie moze kupic kazdego odczynnika - bo na wiele potrzeba specjalnych zezwolen

acha... jeszcze jedno jak ktos kupuje odczynniki na firme - to pewnego dnia moga wpasc smutni panowie i zapytac co robicie z odpadami po reakcyjnymi i poprosza o fakturki z utylizacji

a moja rada - nie kupuj w filiach pochu tylko w mniejszych sklepach z chemikaliami ktorych w miescie mozesz znalezc pewnie nawet "az" 3 :P bo im mneijszy sklep tym bardziej im sie oplaca cos sprzedac i zarobic a nie bawic sie w fakturki/zezwolenia :)

29 lip 2006, o 21:47

EEE a jak babka mówi o firmie a nie o zezwoleniu?
Czy śmiesznego siarkowca albo solniaka nieda się kupić w chemicznym?
to będe musiał zrobić azotowca. Z siarki i niego siarkowca, z siarkowca solniaka.

Jeszcze jedno pytanie. Który kwas jest silniejszy? Solny czy azotowy?

Tzn z którego można otrzymać ten drugi z użyciem soli tego drugiego
solny + azotan > chlorek + azotowiec
czy
azotowiec + chlorek > azotan + sól?

mieszkam we wsi i nie ma sklepu z chemią oprócz > podpaski, kosmetyki i waciki.

29 lip 2006, o 21:52
@MODERATOR

szczeze mowiac - i nie powinno sie normalnie dac kupic kwasow w sklepie chemicznym
1. powoduja oparzenia (chyba kazdy slyszal o tzw. kwasiarzu ktory lubial sobie w komunikacji miejskiej spryskiwac ludzi stezonymi kwasami)
2. sa szkodliwe dla srodowiska
3. mozna z nich produkowac MW

a co do mocy:
Wikipedia napisał(a):
Moc kwasów w tych samych warunkach zewnętrznych zależy od ich struktury chemicznej. W przypadku prostych kwasów nieorganicznych, zarówno w tych zawierających tlen w swojej strukturze (np: H2SO4, jak i beztlenowych (np: HCl), moc kwasu wzrasta wraz ze wzrostem elektroujemności centralnego atomu w reszcie kwasowej (dla kwasów fluorowców moc rośnie ze spadkiem elektroujemności fluorowca). W przypadku kwasów organicznych zależności te są bardziej złożone.

a jak nie masz we wsi sklepu to jedz do najblizszego duzego miasta/zamow przez internet

29 lip 2006, o 21:59

to znaczy że jak elektroujemność tego centralnego atomu jest niższa to z tego można zrobić ten drugi tak?

czyli

eee chlor 3.0
a azot yyy 3.0
czyli?
czy to znaczy że sie da i ten i ten czy że ani tego ani tego?

widze że siara ma 2.5 czyli z siarkowca można np azotowy (3) a np. technetowego już nie (1.9)

Czy dobrze myślę?

29 lip 2006, o 22:04

Ja proponuje zatężyc elektrolit 87% powinno styknąc i
H2SO4 + NaCL = HCl (gas) + NaHSO4 ogrzej całośc i HCl zbieraj do lodowatej wody powinieneś dostac kwas solny (stara metoda z XIXw)
Ja używam WC clinera "zawiera kwas solny w stęż. 9%" 1.85 za 0.5l a azotowca to zrobic można z siarkowca i saletry potasowej.

Ps: gdzie dostac perhydrol u Grzesia jest po 12zl za litra ale pocztą mi tego raczej nie wyśle a kurier drogi...

29 lip 2006, o 22:05
**

H2SO4 + NaCL = HCl (gas) + NaHSO4

dlatego to kwas solny :wink:
solny jest bardziej żrący niż azotowy i siarkowy.

29 lip 2006, o 22:20
**

czemu http://www.aktyn.poznan.pl nie odpowiadają ?
chciałem od nich kwasy :>

pozdro!

2 sie 2006, o 13:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona