Witam, mam taki problem....
Mam wanne z ktora mam mały problem. Ma ona już troche lat i w jakimś stoplniu straciła już politure. Czym ją było by najlepiej wyczyścic do białości?
U mojej babci z wanna był taki problem że wanna też straciła połysk zrobiła się matowa, w pewnych miejscach jak papier ścierny. Szybko łapała bród i ciężko było doczyścić.
W moim przypadku nie było wanny szkoda i najpierw kwasem siarkowym 30% usunięte zostały osady z rdzy i innych wodnych naleciałości. Potem została wypolerowana na morko papierem ściernym zaczynając od 400 potem 800 potem 1200. na koniec pasta polerska do kamieni.
Z moich doświadczeń lakier samochodowy też nadaje się do wanny. Trzeba ją najpierw zmatowić. Wtedy możesz zrobić sobie jakiś kolor i metalik, wygląda super.
Te dwie rady są dla kogoś ktoś by już chciał wyrzucić wannę a szuka jeszcze sposobu jej renowacji.
_________________ Wszystko o co tu piszę znalazłem w internecie
9 sie 2006, o 08:27
HmX
Hmmm mi chodzi tylko jej wyczyszczenie. Najpierw sprobuje tą sodą kaustyczną, jeśli nie da rady użyję kwasu siarkowego.
Pozdrawiam, Krystian.
9 sie 2006, o 11:55
Mareo
**
lol....
papier ścierny ok 200-400 potem polerowanie i na końcu malowanie i jest super
_________________ Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
9 sie 2006, o 12:28
eko osiem[*]
odp.
Kwas siarkowy to miedzy bajki nie ma to jak HCl
I NaOH na przemian co ma zejść zejdzie napewno ale co dalej to po stanie sam zobaczysz, może po czyszczeniu dać emalię w sprayu i szpachlę, tak robią zakłady renowacyjne.
eko.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości