witam.
Mam pewnie strasznie głupie pytanie, ale niestety chemia to nie jest moja dobra strona, więc pytam ;)
uczę się właśnie dysocjacji i mam taki przykład
1) HCO3- + H2O -> CO3(u góry 2-) + H3O+
2) HCO3- + H2O -> H2CO3 + OH-
podobnie jest z HSO3-
i chciałam zapytac czemu jest to zrobione na dwa sposoby, skąd mam wiedzieć kiedy mam podać 2 sposoby, a kiedy jeden, bo mam takie przykłady?
mam nadzięję, że ktoś mnie zroumiał ;(
proszę o pomoc
9 sie 2006, o 17:50
Misiek
Re: problem :( pomózcie
H2CO3
i H2SO3
jeśłi już.
Pozatym woda nie jest substratem, tylko czymś w rodzaju katalizatora i środowiska rozpadu.
Do tego kwas na początku, nie może być anionem, ponieważ, jeszcze nie zdysocjował.
9 sie 2006, o 18:00
Marc n
**
Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40 Posty: 486 Lokalizacja: From Dead Eternity
sama to liczyłaś czy przepisałas z tablicy mi to wygląda jakby ktos dodawał wode w reakcji a nie przeprowadzał dysocjacje kw. weglowego.
H2CO3 --H2O> 2H(+) + CO3(-2)
z tego co wiem to to tak wygląda
ps. skąd ty wziełaś H3O tego sie nawet rozrysowac nie da
a jezeli o dysocjacje stopniowa (pewny nie jestem):
H2SO4 --H2O> H(+) + HSO4(-)
HSO4(-) --h2o> H(+) + SO4(-2)
_________________ Life is brutal, a CTX bardziej...
Ostatnio edytowano 9 sie 2006, o 18:20 przez Marc n, łącznie edytowano 2 razy
9 sie 2006, o 18:10
Anonymous
tak mam podane, spisałam z tablicy i sprawdzałam u innych, nie pomyliłam się
najpierw jest HCO3- (minus)( i mam kilka przykładów, które też tak sie zaczynają);
kończy się H3O+
tak mam podane
9 sie 2006, o 18:15
Marc n
**
omg juz wiem ... to H3O + to jest 2H(+) + OH(-) omg kto tak pisze
tu ogolnie cos jest napier***** i chyba sam tez jakies siano tu napisałem...cholera wie co nauczyciel miał na mysli...
-HCO3 powinno dysocjowac dalej, a nie "brać" wodę dla uzupełnia sie do H2CO3, jakby przetsał dysocjowac...
Ostatnio edytowano 9 sie 2006, o 18:24 przez Marc n, łącznie edytowano 1 raz
9 sie 2006, o 18:21
Anonymous
Marc n napisał(a):
omg juz wiem ... to H3O + to jest 2H(+) + OH(-) omg kto tak pisze
większość tak pisze, bo tak jest prawidłowo, H3O+ to zhydratyzowany jon H+, w rzeczywistości ulega on dalszej hydratacji do H9O4+
woda np. autodysocjuje
2 H2O -> H3O+ + OH-
9 sie 2006, o 18:24
Marc n
**
ja nie wiem mnie uczyli pełnego rozpisania ja bym napisał jak powiedizałem 2h+ i Oh-
9 sie 2006, o 18:25
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Marc n, nie wiem czy wiesz, ale przy zapisie dysocjacji niektórzy używają wzoru H+ (proton, którego notabene w roztworach nie ma) a niektórzy właśnie H3O+, gdyz taki jon występuje w rzeczywistości, ja osobiście preferuje drugą metode...
pozatym jak najbardziej rozrysowuje się dysocjacje samych jonów, których cząsteczki mają kilka stopni dysocjacji. Carolla po prostu dostała zadanie w, którym ma coś zrobić już na drugim stopniu, a pierwszy został pominięty....
A problem który masz jest dość banalny, tylko pytanie może źle sformułowane. Otóż, dostałaś w zadaniu cząsteczki, które mają więcej niż jeden stopień dysocjacji np. H2CO3, dysocjuje dwuetapowo
1. H2CO3 ---H2O-> H(+) + HCO3(-) --tutaj będę używał tej pierwszej formy 2. HCO3(-) --H2O-> H(+) + CO3(2-)
Jako że pierwszy etap może zajść praktycznie (w teorii jest chyba troche inaczej ale nie jestem pewien) tylko z jedną możliwością, odłączyć się może tylko proton (kation wodoru), że tak powiem. Drugi etap dysocjacji jest już dużo słabszy toteż może zachodzić w obie strony. Może dysocjować dalej, czyli do jonu CO3(2-), bądź też może przyłączyć się kation wodoru i powstanie na nowo cząsteczka H2CO3. Nie wiem tylko czy można tam użyć w zapisie OH(-)
Podsumowując, problem, który masz odnosi sie tylko dysocjacji, które mają więcej niż jeden etap. (np H2SO4, H3PO4 etc....) i dysocjacja w obie strony, że tak powiem będzie zachodziła dopiero na drugim i wyższym stopniu dysocjacji.
Uff, mam nadzieję że pomogłem.
9 sie 2006, o 18:29
Marc n
**
aaa tego ze na wyższych stopniach mogą zachodzic w obie strony nie wiedziałem. ale tez jezeli zajdzie w 2 strone uzupełniając o H, zostaje w roztworze wolny jon OH-, a ja w książce nigdy nie widziałem czegos takiego
9 sie 2006, o 18:33
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
spoko marc n, ja też nie jestem orłem od dysocjacji i nawet nie jestem pewien czy to co napisałem jest prawdą, ale na 94,23% tak.
Poza tym, kto nie pya, temu odpadają kończyny
Jon HCO<sub>3</sub><sup>-</sup> ulega dalszej dysocjacji w r-rze :
HCO<sub>3</sub><sup>-</sup> + H<sub>2</sub>O <=> CO<sub>2</sub><sup>2-</sup> + H<sub>3</sub>O<sup>+</sup>
jak widać z zapisu hydrolizy słabego kwasu wszystkie etapy zachodzą w obydwie strony więc tereaz zabieramy się od tej drugiej czyli od jonu CO<sub>2</sub><sup>2-</sup>:
CO<sub>2</sub><sup>2-</sup> + H<sub>2</sub>O <=> HCO<sub>3</sub><sup>-</sup> + OH<sup>-</sup>
I znów jon HCO<sub>3</sub><sup>-</sup> ulega dysocjacji w wodzie zgodnie z reakcją :
HCO<sub>3</sub><sup>-</sup> + H<sub>2</sub>O <=> H<sub>2</sub>CO<sub>3</sub> + OH<sup>-</sup>
wspomniane wyżej reakcje zachodzą w r-rze nonstop zachowując ustaloną charakterystyczną dla siebie wartość stężenia jonów H<sub>3</sub>O<sup>+</sup> i OH<sup>-</sup> - to one determinują wartość pH r-ru (a tak naprawdę to etap gdzie powstaje jon węglanowy lub kwas weglowy zachodzą w bardzo małym stopniu i to właśnie etap jonu wodorowęglanowego ma największy wpływ na wartość pH). Oczywiście mowa tu o tym konkretnym przykładzie.
Pozdrawiam
Szymon
P.S. Parafrazując "Jon H<sub>3</sub>O<sup>+</sup> a co to takiego"
Marc n napisał(a):
ja nie wiem mnie uczyli pełnego rozpisania ja bym napisał jak powiedizałem 2h+ i Oh-
Wodę też rozpisałbyś do H<sup>+</sup> + OH<sup>-</sup> powiem ci w tajemnicy że poprawinie pisze się tak :
2H<sub>2</sub>O <=> H<sub>3</sub>O<sup>+</sup> + OH<sup>-</sup> i nie ma mocnych
Ale spoko ja też nie wiem wszystkiego
No i za temat w stylu "POMOCY" i nic konkretnego o co chodzi od razu wywalilbym do kosza nawet nie pytał
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
9 sie 2006, o 19:02
Marc n
**
tak sie kiedys zastanawiałem czy tak sie wode rozpisuje jonowo
a tak btw (bo raczej do kosza poleci post ). jest na forum gdzies post o blinasie tlenowym dla mieszanin piro bo bilans tlenowy w szukaj dał mało efektu co najwyzej dla mw ale dla mw to jest i w downloadzie i na vortalu a dla mieszanin
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości