Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
proszę o pomoc - nadmanganian potasu 
Autor Wiadomość
Post proszę o pomoc - nadmanganian potasu
szczerze mówiąc jeśli chodzi o chemię- jestem kompletnie zielona i byłabym wdzięczna za udzielenie odpowiedzi na pytanie: jak reaguje nadmanganian potasu przy mieszaniu z tłuszczem, wodą utlenioną i naftą? czy w połączeniu z którymkolwiek ze składników może być niebezpieczny? z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam

24 lut 2006, o 21:42
z tłuszczem i naftą nic sie nie dzieje. Z wodą utlenioną będzie ulatniać się para lecz nie gwałtownie.

24 lut 2006, o 21:54
*

Wystarczy spojrzeć na punkt 10 kartę charakterystyki nadmanganianu potasu żeby wiedzieć z jakimi substancjami nie wolono go mieszać

Materiały których należy unikać: substancje palne, substancje organiczne, wodoru nadtlenek, hydroksylamina, N.N-dimetyloformamid, glicerol, fluorowodór, siarka, związki amonowe, alkohole, stężony kwas siarkowy, fosfor.

Piter czemu wprowadzasz innych w błąd ? :( Dodanie nadmanganianu potasu do wodu utlenionej jest reakcją egzotermiczną (wydziela się ciepło). W czasie reakcji wydobywa się gwałtownie para, szczególnie jeżeli reakcja odbywa się w pojemnikach o niewielkich otworach wylotowych np. kolba czy butelka.

/MaLuTkI
przy wodzie utlenionej nie bedzie gwaltownej rekacji gdyz woda utleniona ma ~3% H2O2, inna sprawa to perhydrol..

25 lut 2006, o 00:27
o to mi chodziło:)

25 lut 2006, o 11:55
*

Faktycznie moja wina. Ale kasienkaaszo pisząc o wodzie utlenionej nie podała o jaki roztwór wodny jej chodzi. Firma LONDA sprzedaje dla celów kosmetycznych wodę utlenioną o stężeniach 1,9%, 3%, 6%,9%. Na allegro można kupić wodę utlenoną o stężeniu 30% (w opisie nie ma słowa o perhydrolu) http://www.allegro.pl/item87995133_woda ... nerow.html
Niektóre firmy hurtownie chemiczne oferują wodę utlenioną o stężeniu 35% - w opisie brak nazwy perhydrol np. http://www.chmes.poznan.pl/odczynniki_surowce.html

Więc MaLuTkI mam nadzieję że rozumiesz mój tok myśleniowy :) :D Lepiej dmuchać na zimne.

25 lut 2006, o 12:15

KMNO4 + H2O bedzie lecić para wodna. Reszty nie wiem.

13 sie 2006, o 22:10

pewnie literówka ale KMnO4 + H2O2 będzie sie wydzielac para :D

pozdrawiam
A-d

13 sie 2006, o 22:58
Dobry jesteś Krystian... Odkopujesz takiego dinozaura żeby coś napisać i do tego błędnie... Ech..

P.S. Żeby nie było off'a :
Nalezy unikać kontaktu nadmanganianu potasu z substancjami organicznymi, gdyż może tworzyc się siedmiotlenek manganu, wybitnie silny utleniacz, mogący doprowadzić do zapłonu substancji.
To tak pokrótce.

EDIT: Natrafiłem na takie wyjaśnienie małej stabilności mieszanek nadmanganian i zw. organiczne w jakiejś angielskiej książce dotyczącej teorii mieszanek pirotechnicznych. Jak sobie przypomnę tytuł to zapodam.

EDIT2: Przypomniało mi się. Wzmiankę o nadmanganianie i zw. organicznych przeczytałem na forum Roguesci. Dokładnego linku nie mam ale poszukać można.

Ostatnio edytowano 14 sie 2006, o 16:32 przez Anonymous, łącznie edytowano 2 razy

14 sie 2006, o 10:56
PROFESJONAŁ

Nalezy unikać kontaktu nadmanganianu potasu z substancjami organicznymi, gdyż może tworzyc się siedmiotlenek manganu, wybitnie silny utleniacz, mogący doprowadzić do zapłonu substancji.
To tak pokrótce.

Siedmiotlenek manganu w kontakcie z subst. organicznymi ?? Jeżeli już to powstaje on w kontakcie ze stężonym kwasem siarkowym.

14 sie 2006, o 12:14

Na allegro można kupić wodę utlenoną o stężeniu 30% (w opisie nie ma słowa o perhydrolu) http://www.allegro.pl/item87995133_woda ... nerow.html

czy to sie opłaca - taniej wyjdzie tu czy w sklepie chemicznym?????

17 sie 2006, o 12:36
Sorry za off'a, ale kz5: idz do jakiegos NOMI, czy tam OBI, i tam kupisz perhydrol, ew. w mysliwskim lub fryzjerskim, aczkolwiek dwoch ostatnich nie polecam.
Pozdrawiam,
Mateusz P.
P.S.
Zapomnialem o cenach :P
NOMI - ok 5-6zl
Mysliwski (drogo) - ok. 9-15 zl
Fryzjerski (zalezy co kupisz, uwazaj zeby nie kupic zelu z perhydrolem) - 5-8,50 zl

31 sie 2006, o 19:04

Na niektóre pytania najlepiej odpowiadac samemu ;) przejśc się do apteki kupic kalium i wode utlenioną, oraz w innym sklepie nafe(taką jak do lamp). Potem w domu manganian(VII) potasu wrzucic do smalcu, nafty i wody utlenionej. Wtedy gwarantuje że najlepiej zapamiętasz odpowiedź ;)

24 paź 2006, o 21:37

Odkopywanie staroci nie jest zbyt mile widziane :evil:

24 paź 2006, o 21:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]