Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
LABORATORIUM 
Autor Wiadomość

Post LABORATORIUM
Witam. Od jakiegoś czasu zastanawiam się gdzie umieścić swoje labolatorium głównie pod względem bezpieczeństwa.

Otóż jest kilka wariantów.
-moj pokój,
-strych,
-piwnica - garaż,
-budynki gospodarcze.

Hmmm... Teraz Przed kazdym wariantem jest jakieś ale. Są złe strony i dobre.

W pokoju temperatura pokojowa brak wilgoci lecz w razie hdyby coś sie nie udało to może być wiele szkud.

Strych... hmmm dach z drewna, duzo materiałów z drewna, temperatura chłodniejsza, brak wilgoci.

Garaż....
Wg. mnie garaż to najlepsze rozwiązanie, ponieważ sciany itd. sa z betonu niczym nie okrywane, wiekszość metalurgii lecz zimą jest tam bardzo zimno i pokazuje sie wilgoć co nie jest pozytywnym zjawiskiem w piro.

Budynki gospodarcze....
Duzo materiałów palnych i nie palnych, firanki itd.

Sam juz nie wiem. Macie może jakies propozycje?

Opiszcie swoje labolatoria, gdzie je macie, jak macie je zabezpieczone.

Pozdrawiam, Krystian.

1 sie 2006, o 00:13

ja bym postawił na pomieszczenia gospodacze. Posprzątać wywalić co niepotrzebne. firanki też. To najlepsze by było miejsce. Ja mam takie jedno pomieszczenie w piwnicy. Całe moje. tylko niestety stoi tam regał z ogórkami i innymi marynowanymi grzybkami, ale walczę o przemieszczzenie go dzie indziej.

Gdybym miał do dyspozycji jakieś nieużywane pomieszczenie gospodarcze to bym wybrał to właśnie.

1 sie 2006, o 11:31

Ja uzywam pomieszczenia gospodarczego. Jest tam troche rupieci ale i tak miejsca sporo, tobie tez polecam takie rozwiazanie. Pozdro

1 sie 2006, o 13:21

Pokój zdecydowanie odradzam. W życiu nie dał bym się namówić na spanie w pomieszczeniu, gdzie znajdują się odczynniki chemiczne i wykonywane są doświadczenia:)

1 sie 2006, o 14:08

PS. Krystian, nie labolatorium tylko laboratorium. Edytuj to. Poza tym małymi literami też jest widoczne.

1 sie 2006, o 15:07
Ja mam swojego rodzaju "chlewik" "pusta obora" albo coś takiego. Budowane z cegieł, ale sie rozsypuje. Zastanawiam się nad rozbiórką (wysadzenie nie bardzo bo tam są pozostałości po zwierzętach i chce odzyskać cegły). Chciałbym sobie zrobić coś (wybudować) albo "kanciapke-laboratorium"(na powieżchni) albo "bunkru-laboratorium" (pod ziemią). co doradzacie??

Wolałbym aby lab. nie był w domu bo smród i niebezpieczeństwo.

2 sie 2006, o 16:19

Za bardzo się boję i naczynia z pewną częścią odczynników trzymam we własnym pokoju ! Niezbyt zdrowe. Choć mieszkam pięknie dookoła dużo lasów, jezior to niestety też sporo sąsiadów w mojej miejscowości...

22 sie 2006, o 20:43
@MODERATOR

krukon - pod ziemią na pewno nie, bo gorzej z wentylacją, z tym czy ci się to czasem nie zawali na łeb i poza tym cięższe od powietrza gazy będą się trzymać podłogi długo.. Najlepiej kanciape albo dwie

22 sie 2006, o 21:29

moje leboratorium jest tam gdzie mi wygodnie :P W pokoju kuchni strychu piwnicy i w takiej graciarni (domek który ma około 90 lat :P) odczynniki trzymam w pokoju na strychu i w graciarni. Wszystko zalerzy co robie lub co dany odczynnikm zrobić może

22 sie 2006, o 21:40
Zasłużony dla forum

Mam na działce [0,8 Ha] dwie budy tego rodzaju.
Jedna: Lab - pomieszczenie 4x4 metry, doprowadzona woda, gaz z butli, wyciąg w budowie.
Druga:Magazyn - pomieszczenie 12 x 4 metry - regały jeszcze dobudowuję ;)
Odległość między budami 15 metrów.

22 sie 2006, o 23:21

22 sie 2006, o 23:24
Zasłużony dla forum

Zima - w ekstremalne mrozy nic nie robię. Jak jest zimno to sweter pod fartuch i ciepło się ubrać i wystarczy. Są na tyle szczelne żeby nie wiało ani nie padało do środka więc da się wytrzymać.

22 sie 2006, o 23:28
**

a na przykłąd nie boisz sie ze cos zamarznie w np butelce i jej nie rozsadzi ?? czy az takie hardcore temperaturowego nie ma ?? ja mam laba w garazu, narazie spoko bo jeszcze jako tako z temp ale zima ;/ ( i sylwester :D:D:D:D:D:D )

Obrazek

22 sie 2006, o 23:44
**

Ja mam luz :) tesh mam laba w garazu ale mam taki piecyk na propan butan i dwie butle jedna pod palnik druga pod piecyk :)

23 sie 2006, o 00:34
Post odp.
Poczytać o BHP !! nie trzyma się odczynnikow tam gdzie jest lab !!
To podstawa i należy rozdzielac lab. od magazynku !! nie dopuszczalne jest
łaczenie !!
eko.

28 sie 2006, o 00:50

Można trzymać w lab ale w zamkniętej szafie i w szczelnych opakowaniach (to jest oczywiste). Mimo szczelności nie powinno się trzymać kolo siebie zasad i kwasów, utleniaczy i reduktorów itd...
Ja pracuję w laboratorium w elektrownii Dolna Odra :D (mają wypasione laboratoria!!) i tam się składuję tak jak wyżej. Chcecie coś wiedzieć o profesjonalnym lab to piszcie.

29 sie 2006, o 10:37
Zasłużony dla forum

Można trzymać w zamkniętej szafie...ale na zapleczu a nie w samym pomieszczeniu, w któym ma się lab. Jeszcze lepiej jeśli pomiędzy lab a zapleczem jest jeszcze jedno pomieszczenie [śluza :P ], w którym można umyć ręce, ugasić płonący fartuch itp itd. ;)

29 sie 2006, o 12:07
w każdej pracowni chemicznej jest osobno lab a osobno odczynniki na wypadek pożaru!

29 sie 2006, o 13:10

ja mam w budynku gospodarczym i lab i magazyn.... u mnie nie ma nie co mogło by sie spalić (chyba tylko resztki denaturatu)
:) :D 8) :lol: :wink: :P

30 sie 2006, o 16:48
ja mieszkam w bloku :( :( :cry: :( :( wiec lab mam w pokoju (nie moim - w którym śpię, tylko w innym, całkiem przerobionym na lab), ale zastanawiam sie czy nie przenieść do piwnicy. problem w tym że zawsze jak bym chciał coś zrobić, to bym musiał schodzić 3 piętra w dół a to niezbyt wygodne :(

2 wrz 2006, o 15:26
**

TO se calego laba przenosisz tam i dostep do wody jakis tez i juz... ja zeby dojsc do laba tez mam niewygodnie bo musze otwierac sklep z jednej i z drugiej strony odkluczac kraty (zabezpieczajace przed wlamaniem... ) potem wszystko zamykac bo pelno melenli sie kreci... tu niechodzi o to zeby bylo wygodnie tylko bezpiecznie... a tak wogole to jest straszny offtop pelno tych tematow o labie nowi zakladaja (no fakt ja na stercie tesh taki dalem ale to jsuh w komnacie jakiejs...)

P.S
A ja se jakos laba niewyobrazam trzymac w domu... zbyt niebezpiecznie...

2 wrz 2006, o 15:38
Post odp.
Każdy kto mieszkał w bloku i zaczynal przygode z chemią robi laba w piwnicy lub swoim pokoju !! bo inaczej nie może :cry: ale to sa poczatki i każdy zrozumie z czasem w miare rozwoju nie jest to best miejsce :cry:
Ja pierwszego laba zrobiłem tez w komórce :D niestety zakonczyl sie tragicznie bo sąsiad trzymal króliki heech padły mu jak potukla mi się buutla szklana w zimie od mrozu :wink: dobrze że w tedy stary dogadal się z nim :wink: ale laba trzeba było przenieśc :cry: cięzkie czasy bywały
Tera jest z gorki o co kolwiek łatwiej, nie trzeba sie dzielic z kolegą uzbieraną siarką na torach kolejowych w zamian za uzbierany KClO3 :D

P.S.Choć kilo uzbieralo się na zakręcie torów w 3 min. jak się znalo miejsce :D
pozdro.
eko.

3 wrz 2006, o 00:28

Eko mam rozumieć że wy jak szukaliście siarki to tam po prostu się wysypywała z pociągów tak?
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania kiedyś wykoleił się pociąg cysterna z ciekłą siarką (tak mi ojciec mówił) i pod ziemią jest 20 cm warstwa siarki, a na powierzchnie gdzieniegdzie na wierzchu wielkie piękne kryształy.

3 wrz 2006, o 11:43
Post odp.
Kolego siarki na torach kolejowych było naprawdę dużo zbieralo sie to jak kamyczki śliczne żółte :wink: znając miejsce na zakręcie torow.
a i o KClO3 nie było problemu bo wszystko jechało zwykłymi wagonami,
Jesli znasz miejsce tego wykolejenia to wystarczy troche odkopać glebę przy nasypie bo kopania przy torach odradzam !! zbyt niebezpieczne !!
a jesli siara się wylała to spłyneła z nasypu i pewnie bedzie jej więcej na dole :wink: ale i tam kopanie jest podpadające z lekka :wink:
Ważne :arrow: zbierając siarkę i KClO3 po torowisku zawsze byliśmy w
trzy osoby jedna zbierała siare druga KClO3 trzecia nic !! to byl nasz słuch i oczy czyli lookał na torowisko i pociągi !! zawsze szedl oddzielnie by nierozpraszały go nasze gadki :D
pozdro.
eko

3 wrz 2006, o 23:07

Zgadzam sie tylko ja mialem siare w granulkach cala trase sie z wagonu sypala a jak pociag stanal to sie fajny wulkanik usypal ehhh to byly czasy a pozniej sie podpalalo i babci cala chalupe zasmrodzilo oj duszace to bylo ale do dzis sa miejsca gdzie z pociagu na bocznicach taborowych spadaly cale sztabki Pb,Al,Cu nawet ilosci rzedu 0,5T sie znajduje wykrywka (KOMUNA HEEEE)
sorki za pisanie nie na temat
pozdrowka :D :wink:

wlasnej duszy kapitanem

3 wrz 2006, o 23:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona