Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Tiosiarczan sodu ze szkła wodnego? 
Autor Wiadomość

Post Tiosiarczan sodu ze szkła wodnego?
Od razu mówię że na goglach nic nie bylo.

Można jakoś ze szkła wodego otrzymać tiosiarczan sodu? Jeśli nie to jak mogę otrzymać tiosiarczan?

24 sie 2006, o 19:39
Zasłużony dla forum

Można, ale krzemian sodu będzie tylko substratem...wiec metoda jest kompletnie nie opłacalna i nie warta zachodu.
Zresztą tiosiarczan sodu jest dość tanim odczynnikiem,
bardzo często uzywanym w fotografii (patrz na allegro u ketena) jak i w analizie chemicznej :wink:

24 sie 2006, o 19:44

Chce tylko wiedzieć i pobawic, jak tiosiarczan będę chcial qpie. Jak to się wiec otrzymuje?

24 sie 2006, o 20:21
Zasłużony dla forum

Jeżeli chcesz to Ci moge podać, ale to jest naprawde sztuka dla sztuki i zużywasz droższe odczynniki niż sam Na2S2O3 :)
Prosze:
Najpierw sporządzasz nasycony r-r MgSO3 i wlewasz do r-ru szkła wodnego. Wytrąca ci sie krzemian magnezu który odsączasz, przesącz odparowujesz do sucha i masz w nim siarczyn sodu.
Rekacje musisz przeprowadzić tak aby mieć około 63,9g siarczynu sodu w roztworze (wody musi być około 125ml, jeżeli jest zadużo to odparowujesz). Następnie tak przygotowany r-r siarczynu sodu przelewasz to kolbki i dodajesz 10g sproszkowanej siarki. Na kolbę zakłądasz chłodnicę zwrotną i gotujesz około 4-6h, aż próbka nie będzie dawała pozytywnego wyniku w reakcji w chlorkiem wapnia (tworzy się wtedy CaSO4) . Tak przygotowany r-r przesącasz od nierozpuszczonej siarki.
Roztwór zagęszczasz do krystalizacji, i odstawiasz do lodówki. Wykrystalizowują Ci kryształy Na2S2O3 które oczyszczasz przemywając wodą z lodem.
Ot co... i opłaca się kochany :idea: ?? :lol:
Pozdrawiam,
matey23

PS.
To jest oczywiście moja wersja, ale każda inna będzie podobna, bo ze szkła wodnego możesz wziąc jedynie kation sodu...reszta Ci nie potrzebna :wink:

24 sie 2006, o 20:36

Dzieki, nie opłaca się wiem, ale to mnie tylko ciekawiło. Dzieki za wyczerpującą wypowiedź. Do zamknięcia...

//ok, niech powisi o.r.s.

25 sie 2006, o 10:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]