Cześć Czy z jakichś minerałów da się uzyskać metale aktywne lub ich proste związki chemiczne? Macie jakieś przykłady?
Pozdro
25 sie 2006, o 16:53
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
I Grupa Lit -ambligonit, lepidolit(KLi2Al(OH, F)2Si4O10), tryfilin i spodumen(LiAlSi2O6).
sód- halit(NaCl)
potas- sylwinn(KCl)
Rubid- lepidolicie i karmalicie.
Cez- polucyt (CsAlSi2O6)
Frans- jest sztucznym pierwiastkiem i szyyybko się rozpada
II grupa Beryl- Beryl( Be3Al2(SiO3)6) fenakit(Be3SiO4) chryzoberyl(Al2BeO4).
Magnez- dolomit(CaMg[CO3]2), magnezyt(MgCO3)
Wapń nie musze pisac wszyscy wiezą ze kalcyt (CaCO3)
Stront- celestyn(SrSO4)
Bar- baryt(BaSO4) i witeryt (BaCO3)
Czy aktywne to znaczy metale 1 grupy(alkaliczne)??
Napisałem I i II grupe
Google nie gryzie i pomogły mi znaleśc to co wyzej napisałem.
Jest spora szansa ze topic poleci na hasiok a jeśli mod ma zły dzień to ostrzeżonko tez moze się trafic
//może się ciekawie rozwinąć, więc zostawiam, ale piszcie do rzeczy o.r.s. [ma dobry dzień] Tak więc rozwinołem..
25 sie 2006, o 18:17
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
hahaha, faktycznie google nie gryzie, przydałby sie jakiś banner, albo odnosik przy zakładaniu tematów typu : "sprawdziłeś w google??"
tylko sprecyzuj pytanie. chcesz je otrzymywać w domowym laboratorium, czy tylko w teorii pragniesz wiedzieć??
25 sie 2006, o 23:52
jaozyrys
@MODERATOR
Uzyskiwanie cezu z kamyczków w domowym laboratorium to czad Ale np. sód można otrzymać elektrolizą, choć jest to długie, prądożerne i niewydajne zajęcie..
26 sie 2006, o 00:00
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
łatwo powiedzieć Ozyrysie , niechaj pierwiej stopi chlorek i przygotuje aparature do elektrolizy stopionych soli
26 sie 2006, o 00:06
james_bond
Mi chodzi o kilka przykładów, które da się otrzymać dysponując prostszymi środkami. A na google owszem, są informacje, które minerały zawierają jakie metale, ale nie znalazłem tekstu opisującego metodę pozyskiwania ich.
26 sie 2006, o 09:15
eko osiem[*]
odp.
Prostymi metodami zapomnij otrzymywanie met. z minerałow to proces złożony nie na mała skalę eko.
P.S. Ruda miedzi np. zawiera ok. 0,002 czystej Cu i w malej skali proces odzysku staje się fikcją
27 sie 2006, o 02:39
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
o prostych sposobach zapomnij, metale pierwszej grupy otrzymasz poprozez elektrolizę stopionych soli jak juz koledzy wyzej ci napisali a Drógiej grupy najprosciej przez redukcję ich tlenków węglem w bardzo wysokich tęperaturach.....
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie *** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
27 sie 2006, o 11:24
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
kliksiu napisał(a):
o prostych sposobach zapomnij, metale pierwszej grupy otrzymasz poprozez elektrolizę stopionych soli (...) a Drógiej grupy najprosciej przez redukcję ich tlenków węglem w bardzo wysokich tęperaturach.....
Nie pasuje mi tu coś. W reakcji CaO z węglem powstaje karbid, nie wapń; metale II grupy mają większe powinowactwo do tlenu od węgla...
_________________ Keep walking
28 sie 2006, o 13:32
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
kliksiu napisał(a):
metale pierwszej grupy otrzymasz poprozez elektrolizę stopionych soli
w przypadku sodu(innych może też) moze byc wodny r-r NaCl tylko musisz miec Hg
// nom: całą pierwszą grupę [druga bodajże też] można z roztworu wyelektrolizować mając elektrodę rtęciową... o.r.s.
Edit\\można topic NaOH bo topi się w 318 °C (NaCl też można topic tylko temp. topnienia 801 °C tą metodą odkrył sód Sir Humphry Davy) ale to niebezpieczne bo lubi latac. jednak wybierając między opażeniem się NaOH i zabawą z rtęcią lepiej kupic ten sód ,potas czy wapń no chyba ze chcemy byc bogatsi w nowe doswiadczenia.
Ostatnio edytowano 28 sie 2006, o 21:21 przez Front, łącznie edytowano 1 raz
28 sie 2006, o 17:23
Anonymous
Tyle, że w rtęci nie rozpuścisz nie wiadomo ile tego... Można jeszcze spróbować elektrolizy roztopionego wodorotlenku sodowego.
28 sie 2006, o 20:59
Anonymous
Sód elektrolityczny
Elektroliza stopionego NaOH ma w warunkach domowych znaczenie raczej teoretyczne (demonstracja rozkładu NaOH, malutkie ilości sodu, "kuleczka" w uszku elektrody z drutu stalowego - patrz Sękowski, robiłem to kiedyś i upociłem się: mocne grzanie, sporo prądu i słaby błysk metalu, poza tym potrafi prysnąć, a wtedy kaplica jak padnie w oko). Co do rtęci, to nasyca się sodem do kilku procent, także wydajność średnia. Oczywiście wszystko można sprowadzić do skali przemysłowej i pracować na dużych ilościach, ale czy to się opłaci? Metoda rtęciowa była stosowana na skalę przemysłową do produkcji NaOH z NaCl. Info o elektrolizach związków sodu powtarza się na forum przy okazji tematu uzyskiwania NaOH...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości