Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
 KWASY PONITRACYJNE
Jak sie przedstawia skład zużytej mieszaniny nitrującej czyli kwasów ponitracyjnych? Coś sie zmienia w stosunku do świerzej mieszaniny nitrującej czy to są po prostu nieprzereagowane kwasy? 
|
29 sie 2006, o 22:45 |
|
 |
pessos
@GROŹNY WOŹNY
Dołączył(a): 11 lip 2004, o 14:23 Posty: 389 Lokalizacja: CLK KGP
|
Zawierają przeważnie wiecej wody - są bardziej rozcieńczone (zależy jeszcze co się nitrowało) i różne zanieczyszcznia w postaci produktów utleniania susbstanjci nitrowanej, produktów ubocznych i czasem nieprzereagowany substrat no i wodę. Ogólnie masę syfu do oczyszcznia jeżeli chciałoby się to używać do innych celów 
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
|
29 sie 2006, o 22:59 |
|
 |
Panzerfaust_PL
|
jeżeli chodzi o ponowne wykorzystanie. Nie nadają się bez gruntownego oczyszczenia (nie wiem czy możliwe jest takie oczyszczenie i zatężenie.).
Więc najlepiej je mocno rozcieńczyć i wylać do zlewu (a najlepiej jeszcze wcześniej zobojętnić sodą, albo czymś podobnym, ale soda jest najlepsza bo widać kiedymieszanina się zobojętni (ustaje gazowanie))
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
30 sie 2006, o 08:47 |
|
 |
patryk_ja
|
w sumie jeżeli chciałbyś przeprowadzać jeszcze raz reakcję nitrowania na tym samym substracie (?) to po odwodnieniu tych kwasów mógłbys próbować przeprowadzać to ejszcze raz.. ale w przypadku najpierw nitrowania toluenu a potem np. anizolu to mogą Ci powychodzić różne głupoty więc wtedy mnostwo sody i ewentualnie kibelek, chociaz takie to już się nadaje do utylizacji... 
|
30 sie 2006, o 11:14 |
|
 |
Anonymous
|
Zawsze myślałem, że w trakcie nitrowania NO-
przyłącza się do cząsteczek nitrowanej substancji ...
Czyli wkwasach ponitracyjnych powinny pozostać:
woda i kwas siarkowy, oraz nieprzereagowan syf i zanieczyszczenia.
Raczej sie tym wiele nie znitruje ... 
|
30 sie 2006, o 14:12 |
|
 |
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
|
Masz rację.
Jedyne co z tym można zrobić, to spróbować odzyskać kwas siarkowy,
który nie zużywa się w reakcji nitrowania.
|
30 sie 2006, o 14:49 |
|
 |
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
|
W realnym świecie reakcje nie zawsze przebiegają do końca tzn ze 100% wydajnością jak to przedstawia książka do gimnazjum
Tak samo jest ze składem mieszaniny nitrującej, mało kto liczy ile gram wziąść każdy raczej używa proporcji na oko jeśli chodzi o ilość nitrowanej substancji bo jeśli idzie o ilość mieszaniny nitrującej to skład odmierza się na cylindrze miarowym  bynajmniej tak sie u nas działa 
|
30 sie 2006, o 14:50 |
|
 |
Anonymous
|
dlatego wyraźnie jest napisane: nieprzereagowany syf
Nie uważam, żeby pozostałości kwasu azotowego
miały jakieś większe znaczenie ...
Co innego pozostałości kwasu siarkowego
//one także nie mają znaczenia [tzn nie przeszkadzają, bo znaczenie oczywiście mają ] o.r.s.
|
30 sie 2006, o 17:57 |
|
 |
Richy
|
30 sie 2006, o 21:46 |
|
 |
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
 Kwasy ponitracyjne?
Owszem można odwodnić i zregenerować, ale podobno jest to niebezpieczne. Ja odwadniałem (przez wygotowanie) po nitrowaniu ksylenu i benzenu i co? Poszło do atmosfery mnóstwo smrodów, najpierw tlenki azotu, a później rozpuszczone w kwasie nitropochodne aromatyczne. Pomimo iż robiłem to na ogrodzie to smród doszedł do sąsiadów! Pozatym może być to niebezpieczne - niektórzy mówią, że resztki wielonitrowych aromatycznych mogą w koćowym etapie wygotowywania eksplodować!
Więc jeśli już ktoś chce eksperymentować to niech najpierw do kwasów doda troszeczke wody - wydzieli się nieco wielonitrowych aromatychnych, a później wyciągnij z kwasów reszte nitrozwiązku, za pomocą wytrząsania i wymywania benzenem (chyba najlepiej rozpuszcza nitropochodne aromatyczne i można go łatwo odzyskać przez destylacje)....Tak przynajmniej mnie się wydaje.
Pozdrawiam.
|
7 wrz 2006, o 18:18 |
|
|