Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
eter dietylowy. 
Autor Wiadomość
Nie wiem na ile to prawda, ale wydaje mi się, ze lodowaty kwas octowy tak trudno kupić, bo może być wykorzystywany przy syntezie środków psychoaktywnych...

31 sie 2006, o 10:31

Post eter i lodowaty kwas octowy
Niepamiętam dokładnie, ale chyba jeszcze typ mówił, że jeśli chcesz kupić lodowaty kwas octowy lub eter i nie bierzesz na firme to musisz mieś zaświadczenie sanepidu.
Ja teraz do butelki z eterem wrzuciłem troche drobno spiłowanych opiłków cyny i odstawiłem w ciemne miejsce. Wszystko to ażeby uniemożliwić tworzenie się nadtlenków.

31 sie 2006, o 18:00

ja równierz robiąc eter miałem problem z ta czarną smolą.kwas siarkowy miałem czda ale etanol to był denaturat tyle że przedestylowany i odwodniony CaO.powiem szczerze byłem wk.....ny jak mi sie tak zaczeło dziac. spróbuje z spirolem sporzywczym.robilem zgodnie z przepisem z ksiązki Sękowskiego

20 paź 2007, o 20:38

Czy mógłby ktoś dokładnie opisać jak zsyntezować eteru przy użyciu tlenku fosforu(V) ??

26 paź 2007, o 17:55

Hej, mam do Was pytanie właśnie dotyczące eteru. Interesuje mnie przemysłowe otrzymywanie eteru dietylowego (10 000 ton/rok) gdyż mam wykonać projekt reaktora do otrzymywania eteru etylowego z etanolu. Szukam od dłuższego czasu czegoś konkretnego na ten temat w literaturze i w sumie kręce się w kółko. Znajduje informacje, że eter dietylowy otrzymuje się w wyniku dehydratacji alkoholu etylowego (działając nań stężonym kwasem siarkowym w temperaturze 140 °C). W przemyśle otrzymywany jest w wyniku dehydratacji par alkoholu etylowego przepuszczanych nad Al2O3 lub zeolitami. W innych źródłach podają znowu że przemysłowe otrzymywanie to właśnie dehydratacja alkoholu etylowego przy pomocy kwasu siarkowego. Oprócz tego typu informacji nie moge znaleźć konkretów dotyczących kinetyki reakcji i sama nie wiem która metoda przemysłowego otrzymywania eteru bedzie lepsza. Bardzo będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź i możliwość dyskusji, pozdrawiam:)

21 mar 2011, o 10:10

Post Re: eter dietylowy.
Wpadłem na taki pomysł, żeby spróbować tej metody z Al2O3. Mogłoby to wyglądać tak (nietestowane!):
W kolbie gotujemy etanol, żeby destylował. Para przechodzi przez nasadkę 90* do rurki do pirolizy ze szkła kwarcowego napełnionej Al2O3. Dale przez kolejna nasadkę do chłodnicy. Rurka z zeolitem jest oczywiście ogrzewana, a cały aparat jest na szlify. Co sądzicie o takiej metodzie? Al2O3 jest tańszy niz kwas siarkowy i nie zużywa się. Kwas w sumie też nie, ale trzeba go potem zatężać :(
Co sądzicie?

30 maja 2012, o 17:44

Niby wszystko ładnie, ale. Przy odwodnieniu EtOH na Al2O3 głównym produktem jest jednak etylen, nie eter dietylowy. Stosunek ilości eter:etylen jest nieco lepszy w niższych temperaturach, ale oczywiście okupione jest to niższą konwersją... Ta metoda otrzymywania jest o tyle niedogodna dla Ciebie, że jest nieekonomiczna- eter może i wykroplisz sobie z gazów wychodzących, ale większość twojego substratu "pójdzie w komin" albo nieprzereagowana, albo w postaci bezużytecznego tu produktu...

31 maja 2012, o 08:02

Racja, pewnie albo się nie przetworzy, albo przetworzy, ale w eten. Natomiast z drugiej strony, żeby otrzymać niecały litr eteru trzeba zmarnować pół litra kwasu, a wiemy, że eter szybko wychodzi... Spróbuję tej metody i opiszę wyniki, ale to w lipcu, teraz robimy remont :)

31 maja 2012, o 08:10

Prekursory kat.1 są pilnowane. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 420:PL:PDF

10 paź 2012, o 17:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2