Nie wiem na ile to prawda, ale wydaje mi się, ze lodowaty kwas octowy tak trudno kupić, bo może być wykorzystywany przy syntezie środków psychoaktywnych...
31 sie 2006, o 10:31
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
eter i lodowaty kwas octowy
Niepamiętam dokładnie, ale chyba jeszcze typ mówił, że jeśli chcesz kupić lodowaty kwas octowy lub eter i nie bierzesz na firme to musisz mieś zaświadczenie sanepidu.
Ja teraz do butelki z eterem wrzuciłem troche drobno spiłowanych opiłków cyny i odstawiłem w ciemne miejsce. Wszystko to ażeby uniemożliwić tworzenie się nadtlenków.
31 sie 2006, o 18:00
WAFEL
ja równierz robiąc eter miałem problem z ta czarną smolą.kwas siarkowy miałem czda ale etanol to był denaturat tyle że przedestylowany i odwodniony CaO.powiem szczerze byłem wk.....ny jak mi sie tak zaczeło dziac. spróbuje z spirolem sporzywczym.robilem zgodnie z przepisem z ksiązki Sękowskiego
20 paź 2007, o 20:38
oliver
Czy mógłby ktoś dokładnie opisać jak zsyntezować eteru przy użyciu tlenku fosforu(V)
26 paź 2007, o 17:55
Alfaheim
Hej, mam do Was pytanie właśnie dotyczące eteru. Interesuje mnie przemysłowe otrzymywanie eteru dietylowego (10 000 ton/rok) gdyż mam wykonać projekt reaktora do otrzymywania eteru etylowego z etanolu. Szukam od dłuższego czasu czegoś konkretnego na ten temat w literaturze i w sumie kręce się w kółko. Znajduje informacje, że eter dietylowy otrzymuje się w wyniku dehydratacji alkoholu etylowego (działając nań stężonym kwasem siarkowym w temperaturze 140 °C). W przemyśle otrzymywany jest w wyniku dehydratacji par alkoholu etylowego przepuszczanych nad Al2O3 lub zeolitami. W innych źródłach podają znowu że przemysłowe otrzymywanie to właśnie dehydratacja alkoholu etylowego przy pomocy kwasu siarkowego. Oprócz tego typu informacji nie moge znaleźć konkretów dotyczących kinetyki reakcji i sama nie wiem która metoda przemysłowego otrzymywania eteru bedzie lepsza. Bardzo będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź i możliwość dyskusji, pozdrawiam:)
21 mar 2011, o 10:10
kubafant
Dołączył(a): 11 wrz 2011, o 20:20 Posty: 67 Lokalizacja: Białystok
Re: eter dietylowy.
Wpadłem na taki pomysł, żeby spróbować tej metody z Al2O3. Mogłoby to wyglądać tak (nietestowane!): W kolbie gotujemy etanol, żeby destylował. Para przechodzi przez nasadkę 90* do rurki do pirolizy ze szkła kwarcowego napełnionej Al2O3. Dale przez kolejna nasadkę do chłodnicy. Rurka z zeolitem jest oczywiście ogrzewana, a cały aparat jest na szlify. Co sądzicie o takiej metodzie? Al2O3 jest tańszy niz kwas siarkowy i nie zużywa się. Kwas w sumie też nie, ale trzeba go potem zatężać Co sądzicie?
_________________ Z chemią za pan brat
30 maja 2012, o 17:44
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Niby wszystko ładnie, ale. Przy odwodnieniu EtOH na Al2O3 głównym produktem jest jednak etylen, nie eter dietylowy. Stosunek ilości eter:etylen jest nieco lepszy w niższych temperaturach, ale oczywiście okupione jest to niższą konwersją... Ta metoda otrzymywania jest o tyle niedogodna dla Ciebie, że jest nieekonomiczna- eter może i wykroplisz sobie z gazów wychodzących, ale większość twojego substratu "pójdzie w komin" albo nieprzereagowana, albo w postaci bezużytecznego tu produktu...
_________________ Terz chcem gwiasdke.
31 maja 2012, o 08:02
kubafant
Dołączył(a): 11 wrz 2011, o 20:20 Posty: 67 Lokalizacja: Białystok
Racja, pewnie albo się nie przetworzy, albo przetworzy, ale w eten. Natomiast z drugiej strony, żeby otrzymać niecały litr eteru trzeba zmarnować pół litra kwasu, a wiemy, że eter szybko wychodzi... Spróbuję tej metody i opiszę wyniki, ale to w lipcu, teraz robimy remont
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości