Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Typy reakcji 
Autor Wiadomość
Post Typy reakcji
witam kobita z laborek cofneła mnie z opracowaniem literaturowym bo nie miałem wyjaśnione co to za typy reakcji a ja tak patrze w to i nie wiem za bardzo a nie chce tego znowu poprawiać więc jak by ktoś mógł mi pomóc to bardzo prosze oto one:

1) 1,3-dimetyloizochinolina + benzofenon = 2-(3-metylo-izochin-1-yl)-1,1-difenyloetanol

2) 1,3-dimetloizochinolina + o-(1,3,5-trimetylobenzenosulfonyl)-hydroksyamina= C11H13N2(1+)*C9H11O3S(1-)

3) 1,3-dimetylo-3,4-dihydroizochinolina + pallad = 1,3-dimetyloizochinolina

4) o-alliloacetofenon o-pentafluorobenzoilooksym = (kat. Pd(PPH3)4 = 1,3-dimetyloizochinolina

5) kwas 2-acetyloamino-2-metylo-3-fenylo propionowy = (odczynniki: kw. ortofosforowy, tlenek fosforu (V),

6) alfa-metylobenzylidenoaceton oksymu = 1,3-dimetyloizochinolina

7) 2-acetonyloacetonofenon = (odczynnik NH3)= 1,3-dimetyloizochinolina

C11H13N2(1+)*C9H11O3S(1-) = 1,3-dimetyloizochinolina + 1,4-dimetlo-3-benzo-alfa-1,2-diazydek

9)N-alfa-metlostyryloacetyna dichlorofosforanu = 1,3-dimetyloizochinolina + 2,4,6-trimetylo-5-fenylo pirymidyna

10)1,3-dimetyloizochino-2-ylidenoamina = 1,3-dimetyloizochinolina + 1,4-dimetylo-5-benzo-alfa-1,2-diazydek

11)allilobenzen + acetonitryl = 1,3-dimetyloizochinolina

12) 1-fenylopropan-2-on + acetonitryl = 1,3-dimetyloizochinolina + 5-fenylo-2,4,6-trimetylopirydyna

oto one spędzają mi sen z powiek a i mam jeszcze pytanko co oznacza skrót RT przy rozpuszczalnikach w opisie reakcji

to wszystko co chciałbym wiedzieć jeżeli ktoś zna odpowiedź na jakieś pytanie to prosze pisac dzieki z góry

6 wrz 2006, o 09:53

Post Re: Typy reakcji
Geralt napisał(a):

6) alfa-metylobenzylidenoaceton oksymu = 1,3-dimetyloizochinolina

a nie chodzi przypadkiem o oksym o-metylobenzylidenoacetonu???? :wink:

2) tworzenie soli amoniowej

3) to jakieś odwodornienie (czyli utlenienie)

Obrazek
weź udział:

6 wrz 2006, o 10:55
ok Panowie i Panie to o co Was pytałem w tym temacie juz mam a tego czego sie mnie nie udało znaleść albo załatwić skaśc to wyrzuciłem były tego raptem 2 reakcje więc nie jest źle bo i tam mam ich za dużo mam teraz takie pytanko jak nazywa sie związki w których są 2 atomy azotu konkretnie w moim 2 są w pierścieniu związku cyklicznego ja nazwe przetłumaczyłem ze słownikiem technicznym z angielskiego na polski w ten sposób:
1,4-dimethyl-3-benzo-alfa-1,2-diazepine to na polski mi wyszlo coś takiego 1,4-dimetylo-3-benzo-α-1,2-diazydek tyklo ten azydek mi sie nie podoba jak to by nazwać mam teraz pytanko to jest sól dwu azoniowa czy coś takiego pozdrawiam

6 wrz 2006, o 17:57
Zasłużony dla forum

Eeee, po prostu: 1,4-dimetylo-3-benzo-alfa-1,2-diazepina :P

http://pl.wikipedia.org/wiki/Diazowanie

A poczytać nie można ? Związki diazoniowe mają POZA pierścieniem dwa atomy azotu połączone wiązaniem potrójnym...

Przy okazji: www.google.pl - wpisz tam "związki heterocykliczne" :P

6 wrz 2006, o 21:11

6 wrz 2006, o 21:21
@ADMINISTRATOR

Zamykam temat. Czlowiek zajrzy do Marcha i znajdzie odpowiedz.

Pozdro
Tchemik

6 wrz 2006, o 22:57
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]