Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Niskie temperatury -100'C 
Autor Wiadomość
Post Niskie temperatury -100'C
Jak można uzyska niksie temperatury? nie chodzi mi o wydajnośc ale o samą temp.

5 wrz 2006, o 11:16
*

Więc tak moim zdaniem dobrym rozwiązaniem są ogniwa Peltiera.
Na jednym ogniwie można uzyskać różnice temperatur 70'C ale w rzeczywistości na jednym uzyskasz -30'C przy standardowym radiatorze.
To teraz zaczyna się zabawa jak uzyskać mniej. Jak wiadomo ogniwo peltiera to pompa cieplna. Tzn przepompowuje ciepło z jednej strony ogniwa (zimne) do drógiej (ciepłe). Najlepiej łączyć ogniwa w bloki, jedno na drógim. ponieważ sprawmność ogniwa jest niezbyt duża więc trzeba łączyć coraz mniejsze. Na allegro mamy dostępne ogniwa i jak by je połączyć, od dołu:
1. OGNIWO PELTIERA 62 x 62 mm 336 W 87,00 zł
2. OGNIWO PELTIERA 62 x 62 mm 267 W 79,00 zł
3. OGNIWO PELTIERA 40 x 40 mm 89 W 33,90 zł
4. OGNIWO PELTIERA 30 x 30 mm 39,8 W 29,90 zł
5. OGNIWO PELTIERA 20 x 20 mm 17,4W 27,50 zł

zakładając na każdym stopniu spadek tem po 70'C teoretycznie mamy -350'C a;e w rzeczywistości nie liczyłbym na mniej niż -150'C moc ogniwa to moc ostatniego ogniwa czyli w tym przypadku 17W. Oczywiście należy zadbać o odpowadzenia ciepła z ogniwa najcieplejszego, np blok wodny.

W testach na 3-stopniowym ogniwie otrzymano -114'C do -120'C

5 wrz 2006, o 11:32
jak masz dostęp, to zawsze możesz użyć ciekłego azotu, albo mieszaniny: suchy lód + C2H5OH5C2 (ok. -95*C)

5 wrz 2006, o 17:04
@MODERATOR

A jezeli ciekly azto jest za zimny to mozesz go mieszac z denaturatem :)

5 wrz 2006, o 18:37

Jeżeli ktoś ma wiedzę to i ja mam pokrewne pytanie.
Jak wiadomo gaz w czasie rozprężania ochładza się.( np w lodówkach rozprężający się freon potrafi schłodzić zamrażarnik do -18*. Agregat od lodówki potrafi sprężyć gaz do ok 9 bar ).
Jaki efekt uzyskalibyśmy, gdyby zbiornik pod ciśnieniem np 12 bar ochłodzić przy pomocy powyzszego sposobu do -90* ( zakładamy że gaz w butli nie ulegnie skropleniu ) Czy uzyskana w ten sposób temperatura byłaby jeszcze niższa ? Jaki gaz wypada najkorzystniej ?

pozdrawiam
kempek

5 wrz 2006, o 19:23

hmm temat o gazach i srpezarkach juz w sumie byl... i chyba najlatwiej dostepny bylby gaz ziemny z instalacji a temp. wrzenia tego to ok -100C czyli nadawal by sie swietnie acz troche niebezpieczne;)

5 wrz 2006, o 20:35
*

Witam

Jeżeli ktoś ma wiedzę to i ja mam pokrewne pytanie.
Jak wiadomo gaz w czasie rozprężania ochładza się.( np w lodówkach rozprężający się freon potrafi schłodzić zamrażarnik do -18*. Agregat od lodówki potrafi sprężyć gaz do ok 9 bar ).
Jaki efekt uzyskalibyśmy, gdyby zbiornik pod ciśnieniem np 12 bar ochłodzić przy pomocy powyzszego sposobu do -90* ( zakładamy że gaz w butli nie ulegnie skropleniu ) Czy uzyskana w ten sposób temperatura byłaby jeszcze niższa ? Jaki gaz wypada najkorzystniej ?

pozdrawiam
kempek

Opisana przezmnie metoda nie pozwala ze względy na straty schłodzenia większej ilości gazu/cieczy. no chyba że dysponujemy odpowiednią ilością ogniw. Ale jak mamy kasę na ogniwa to lepiej kupić sprężarkę. Bo koszty idą w tysiące.

5 wrz 2006, o 22:28

Zgadza się, sprężarka napewno ma większą wydajność " na godzinę " , ale chciąc niechemicznie uzyskać jaknajniższą temperaturę można sprężony gaz schłodzić uzywając właśnie ogniw peltiera.

pozdrawiam
kempek

6 wrz 2006, o 21:46
*

Teoretycznie jak najbardziej da się to zrobić.
Gaz podczas srężania mocno się ogrzewa i zespół ogniw schładzający ten gaz powienien bez problemu go schłodzić do temperatury w której się skropli.
Wsumie można zpróbować z lodówką :> Z tyłu przymocować zespół ogniw i zablokować przełącznikiem termostat. Wiem że sama lodówka w domu osiągneła -41'C przy ciągłej pracy. Nie wiem jak proces dalej będzie szedł jak się freon lub coś innego skropli. Powinien się agregat zepsuć.
pozdrawiam

7 wrz 2006, o 06:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]