Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Jak określić czystość danego związku ? 
Autor Wiadomość

Post Jak określić czystość danego związku ?
Chodzi o to jak się dowiedzieć jakiej czystości jest związek chemiczny który np.: otrzymałem w wyniku reakcji

Nie otrzymałem żadnego konkretnego związku pytam czysto teoretycznie :wink:

Ale debatujmy na przykładzie np.: luminolu :roll:

Ostatnio edytowano 9 wrz 2006, o 11:34 przez $wistak, łącznie edytowano 1 raz

9 wrz 2006, o 11:03

Zaleczy co otrzymałeś, można sprawdzić temperature topnienia, jak daleka jest od ideału (czystego związku) przeanalizować czym związek może być zanieczyszczony i w jakim stopniu to wpływa na dana temp topnienia. Ale to raczej takie pobierzne szacowanie dokładnie określenie w warunkach amatorskich raczej niejest mi znane napisz co to za związek otrzymałeś co to jakaś ciecz ciało stałe.
Pozdro.

9 wrz 2006, o 11:17
**

jeśli chcesz dokładnie określić czystośc związku, trzeba robić badania tak jak np chloran u Verba :

http://www.republika.pl/verb/chloran.bmp

pozdro

9 wrz 2006, o 13:51
@MODERATOR

Mozna to zrobic na wiele sposobow - jezeli substancja jest w roztworze i jest barwna to atomowa spektrofotometria absorpcyjna - ale do tego musisz miec tabele dotyczace pochlaniajlnosci swietlnej przez zwiazki przy odpowiednich dlugosciach wiazki swiatla i oczywiscie spekola - wiec raczej ta metoda odpada

inna to chromatografia - tez odpada z powodu sprzetu

co dalej... analiza za pomoca biurety i wskaznikow (i lub konduktometra/pHmetra), ale teraz musisz wiedziec dokladnie co otrzymales, aby wiedziec jak zareaguje z innym zwiazkiem, a tym samym jaka bedzie reakcja wskaznikow -> duzo literatury do przeszukania + przepisy - ale wszytko do zrobienia :)
i w ten sposob mozesz sobie w dosc latwy sposob oszacowac ile masz czystego zwiazku na miligram/mililitr

czasem tez przydalo by sie wiedziec co moglo zanieczyscic Twoj zwiazek - bo niektore zanieczyszczenia moga wplywac na dokladnosc danej metody analitycznej, ale takie dane powinienes miec z rownania reakcji i wydajnosci reakcji :)

9 wrz 2006, o 15:33

jezeli substancja jest w roztworze i jest barwna to atomowa spektrofotometria absorpcyjna - ale do tego musisz miec tabele dotyczace pochlaniajlnosci swietlnej przez zwiazki przy odpowiednich dlugosciach wiazki swiatla i oczywiscie spekola

Czy wiesz może, gdzie można znaleźć takie tabele ??

9 wrz 2006, o 15:49
Zależy też, jakiej czystości związków użyłeś do reakcji, jeżeli np. robiłeś chlorek amonu i wziąłeś:
HCL - techn.
NH3aq - techn.
to raczej nie spadnie Ci z nieba cz.d.a (chociaż fajnie by było) :lol:

9 wrz 2006, o 17:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]