Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Ognie/papierki bengalskie 
Autor Wiadomość
Post Ognie/papierki bengalskie
Tak jak w temacie - takie doświadczenie mam przygotować na chemię. "Szperałam" trochę w książkach i internecie i dużo tego nie zebrałam. Mam nadzieję, że dokładnie wytłumaczycie mi jak po kolei mam postępować by przeżyć :twisted: i co jakie reakcje zachodzą. No i są mile widziane równania reakcji. Na podstawie nich przeliczę już ile czego będę potrzebować, choć nie obrażę się jak napiszacie stosunki ilościowe poszczegółnych substratów. Z góry dziękuję

9 wrz 2006, o 15:42
*

O robieniu papierków bengalskich możesz trochę poczytać w ksiązce S.Sękowskiego "Efektowna Chemia"

9 wrz 2006, o 15:50
Dzięki. Na pewno się jeszcze nie raz skorzystam z tej książki.

Teraz mam jeszcze jedną prośbę. Ogólnie to na lekcji mam zrobić to papierki bengalskie i jeszcze jakieś doświdczenie z barwnymi płomieniami. Wpadłam na pomysł (a raczej mama mi podpowiedziała :wink: ), by zrobić prostą analizę płomieniową. Szukałam, szukam i nadal będę szukać czegoś w internecie, ale może macie pomysł na jakąś prostą analizę płomieniową. Z góry dziękuję za wszelkie pomysły, linki, książki, itp.

9 wrz 2006, o 17:31

Wpadłam na pomysł (a raczej mama mi podpowiedziała :wink: ), by zrobić prostą analizę płomieniową. Szukałam, szukam i nadal będę szukać czegoś w internecie, ale może macie pomysł na jakąś prostą analizę płomieniową.

O tym też jest w "Efektownej chemii" (część II, rozdział 3).

9 wrz 2006, o 17:43

kolor czerwony
- 2 g azotanu strontu
- 1 g chloranu potasu
- 2 g spirytusu
- 10 g wody
kolor zielony
- 2 g chlorku baru
- 2 g spirytusu
- 10 g wody
Barwa pomarańczowa:
- pół szklanki wody
- łyżeczka Kno3
- 2 łyżeczki CaCl2
Fioletowa:
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki Kclo3
- jedna łyżeczka Cu(NO3)2
Zielone:
-pol szklanki wody
-2 lyzeczki azotanu baru
-3-4 lyzki denaturatu
-1 lyzeczka saletry potasowej
Może ci sie to przyda gdzieś to kiedyś znalazłem sam sie takimi rzeczami niebawie :D
A co do tej analizy płomieniowej http://pl.wikipedia.org/wiki/ :D :D może już to widziałeś przeczytaj sobie powodzenia pozdro.

9 wrz 2006, o 17:44
Mam prośbę dotyczącą doświadczenia z perełką boraksową. Nie mam aktualnie dostępu do książki Efektowna chemia i tym samym nie mogę sprawdzić jaki kolor perełki "oznacza" jaki jon. Czy byłby ktoś tak dobry i zrobił dla mnie zrzut ekranowy z tą stroną lub przepisał to dla mnie? Z góry dziękuję.
P.S. Zależy mi na czasie.

13 wrz 2006, o 08:05
@GROŹNY WOŹNY

Barwa Płomień utleniający Płomień redukujący
Szara Ag, Bi, Cd, Ni, Pb, Sb, Zn
Żółta Ag, Fe
Brunatna Ni
Zielona Cu, Cr Cr, Fe
Fioletowa Mn
Niebieska Cu, Co Co
Czerwona Fe Cu

13 wrz 2006, o 09:11
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Np. jak mam:
Szara Ag - to oznacza, że ta szara barwa jest w płomieniu utleniającym. Jak zaraz potem mam:
Żółta Ag - to oznacza, że żółta barwa w płomieniu redukującym.

O ile dobrze poamiętam to w Efektownej Chemii jest jeszcze podziała na zimno i ciepło. Czy mógłyby ktoś dla mnie ten podział uwzględnić?

P.S. Najmilej widziany zrzut tej strony, bo zniego się najlepiej orientuje. Tak czy inaczej dziękuję. :)

Modyfikowane 13 września 2006 roku o godzinie 16.05

Już nie potrzebuję tego skanu. Znalazłam w internacie komputer, który otworzył moją płytę.

13 wrz 2006, o 15:33
Ja poproszę dokladniutki przepis jak zrobić ognie bengalskie. Bardzo was proszę, napiszcie,papa
z góry dziekuję

27 wrz 2006, o 18:28
Najprostszy sposób na wykonanie papierków bengalskich.

Bierzemy sól lub wodorotlenek zawierający interesujący nas kation (np. CuSO4). Rozpuszamy go w denaturacie. Do roztworu wsypujemy trochę KNO3 (żeby papierki się lepiej paliły). Bibułkę filtracyjną składamy w stożki - takie same jakie są potrzebne do sączenia. Tak złożone stożki moczymy w przygotowanym roztworze. Odkładamy papierki by wyschnęły. Po wyschnięciu podpalamy i oglądamy piękne kolorowe płomienie. Sprawdź w literaturze jaki barwią płomień odpowiednie jony metali. :wink:

29 wrz 2006, o 19:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 10 ]