Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
znak wodny 
Autor Wiadomość

Post znak wodny
siema

czy wie ktos z was jaka substqancje naniesc na papier aby zrobic znak wodny ?? Czytalem ze na papier naklada sie jakis odczynnik i mamy znak wodny ?? wiecie moze o co chodzi ??

10 wrz 2006, o 22:37

http://roman.plebanski.w.interia.pl/wasserz.html
znak wodny nie jest więc chyba wynikiem procesu chemicznego...można go bodajże chemicznie zabezpieczyć aby po użyciu organicznego rozpuszczalnika itp. się rozmazywał i plamił np.: na banknotach :roll:
pozdro :)

PS.: chyba że mylisz atrament sympatyczny ze znakiem wodnym :D

Kontakt na PW :]

10 wrz 2006, o 23:35

11 wrz 2006, o 00:01

Da się zrobić w domu pod warunkiem że masz własną maszynę papierniczą ;) Tak jak podano ogólnie pod linkiem - znak wodny powstaje na sitach czy innych trzewiach maszyny papierniczej na etapie formowania wstęgi z pulpy celulozowej (czy tam drzewnej - ale to rzadko) - czyli uogólniajac "w fabryce papieru". Uzyskanie znaku wodnego takiego jak np. na banknotach na raz uformowanej i wykończonej wstędze czy arkuszu jest całkowicie niewykonalne.
Tyle od (średnio) starego poligrafa 8)

11 wrz 2006, o 00:36
*

potrzebne:

-cierpliwość
-pył apieru
-woda najlepiej w postaci mgiełki z nawilżacza do powietrza

Z kartki apieru wycinamy kształt naszego znaku wodnego.
Na właściwym papiersze sezkrobujemy papierem ścirnym 1200 miejsce tam gdzie się ma mieścić nasz znak wodny, mniej więcej to miejsce. Teraz zwilżamy naszą kartkę z płyżonym szablonem tak powstanie wilgotny ślad tam gdzie ma być znak wodny. Pyłem posypujemy kartkę.
Pył robimy zeskrobując cierpliwie norzem brzeg kartek np 100szt lub więcej. Urzywamy małej siły tak żeby o drobne. W wilgotnym miejscu powstaje ślad przyszłego znaku. Strzepujemy delikatnie nadmier pyłu który się nie przylepijł. Teraz znowu nawilżamy ale cały papier lub miejsce gdzie urzywaliśmy papieru ściernego. Teraz bierzemy kartkę kładziemy na czymś gładkim i równym przykrwyamy od strony znaku wodnego wolią do żywności. przykrywamy czymś równym i mocnym. Idajemy na to coś ciężkiego na noc.

Ja użyłem dwuch płyt ze stali nierdzewnej polerowanej i stał na tym samochód ciężarowy przez noc. Wyszło dobrze za dziesiątym razem po nabraniu wprawy ;) Meteoda całkowicie nieekonomiczna i czasochłonna, ogólnie nie polecam takiej zabawy.

11 wrz 2006, o 08:40

okej, jak zrobisz taką metodą na papierze kraft 34g/m2 to będziesz moim bogiem :D z resztą co mi tam - może być nawet na dowolnej kredzie gloss - tylko tak zeby powierzchnia zachowała połysk ;)

A bardziej poważnie - w domku i na zasadzie "sztuka dla sztuki" mozna sobie kombinować ale każdy kto ma trochę więcej do czynienia z papierem niż tylko "włożyć kartkę do drukarki i poczekać" na pierwszy rzut oka się kapnie że to jakaś licha amatorszczyzna - uwierz na słowo 8)

15 wrz 2006, o 23:15
*

no pewnie że to widać jak ktoś chce fałszować pieniądze to musi wydać na sprzęt. Oczywiście że nie da sie tego na papierze co ty podałeś ;) ja zrobiłem na 80g/m2 i więcej tego już nie chce mi się robić ;/ nie warte fatygi jak ktoś dopracuje moją "technologie" to niech powie :)

16 wrz 2006, o 08:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]