Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
budowa lasera 
Autor Wiadomość
Post budowa lasera
Pytanie raczej nie dotyczące chemii ale doświadczenie warte poświecenia uwagi :) .Ostatnio zaineresował mnie artykuł o tym jak zrobić prosty laser>> http://www.myzlab.pl/hv/laser . Jest tam napisane, ze potrzebny jest generator wysokiego napiecia(jest do tego nawet odnosnik) i teraz pytanie skąd wytrzasnąć transformator?? (niestety nie posiadam starego telewizora;])
I czym to jest wogule zasilane?? akumulatorem jakims? :roll:
Na zdjeciach mozemy zobaczyc jeszcze prymitywne kondensatory ktore sa "nieporeczne" czy dałoby sie np je zwinac? zminilo by to jakos jego parametry?

12 wrz 2006, o 23:07
@MODERATOR

Transformator od biedy można zrobić samemu mając odpowiednią ramkę - jako pierwotne robisz kilka zwojów bardzo grubym drutem (z uwagi na wysokie natężenie w pierwotnym) a jako wtórne pare setek (tysięcy) cieńszym drutem (da się zrobić wiertarką), wszystko sobie można wyliczyć ze wzorów które sa na fizyce w 2 klasie gimnazjum.. Czasem sie tez na allegro trafiaja. Zasilanie oczywiście prądem zmiennym (tranformatory na stałym nie zadziałają), najprościej z gniazdka (wtyczka, kabel, bezpiecznik..)

Co do kondenstaorów masz na myśli zastąpienie ich jednym większym? Też można zrobić samemu, opisy są na stronach z transformatorami tesli, ale jeśli chodzi o te dostepne w handlu to na tak wysokie napiecie dostepne sa stosunkowo niewielkie pojemnosci i napiecia do ok. 500V wiec masz ograniczona mozliwosc ich łączenia tak zeby sie wszystko ładnie sumowało i potrzebujesz ich sporo.

Skoro nic nie wiesz w tym temacie to miej świadomośc że to napięcie może cię bez problemu zabić.. Ja miałem niezłe schizy już z pracą z 400V..

12 wrz 2006, o 23:27
chodziło mi o te kondensatory ktore robi sie z foli al. czyli zamiast uzywac dużych płacht moznaby je zwinać? A w kwestii zasilania to wiem ze transformator działa tylko na zmienne napiecie, ale w generatorze oprocz transformatora jest tez układ "szatkujacy" prad stały wiec chodziło mi o to czym ma on byc zasilany akumulatorem czy prostownikiem podłaczonym do sieci?

13 wrz 2006, o 00:24

Mozna je oczywiście zwinąć, na myzlabie jest jak takowe zrobić, ale najlepszy jest własnie taki "kanapkowy" bo w przypadku poprawek(przebicie) i napraw łatwo jest rozebrać go. :D

13 wrz 2006, o 19:33
wiecie moze gdzie mozna kupic rurki albo jakies płytki z pleksi glasu?? :roll:

13 wrz 2006, o 23:18

We wszystkich marketach budowalnych typu praktiker lub castorama, ale nie jest to za tanie :wink:

14 wrz 2006, o 08:25
a gdzie sie zaopatrze w pompke prozniowa ?? bo widziałem jakies na stronce z wyposazeniem laboratoryjnym ale pewnie sa cholernie drogie :evil:

14 wrz 2006, o 09:13
mam taki mniej wiecej transformator>> http://www.technopasje.yoyo.pl/hv/trafo_15.2.html , http://www.technopasje.yoyo.pl/hv/trafo_14.2.html ma on 11 stykow i 3 zaizolowne przewody. Na ktorym ze stykow indukuje sie wysokie napiecie??

14 wrz 2006, o 19:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]