Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Materiały piezoelektryczne 
Autor Wiadomość

Post Materiały piezoelektryczne
Czy znacie jakieś dobre (silne) materiały piezoelektryczne, nie chodzi mi o tytanian baru etc. tylko coś łatwodostępnego ? kamienie piezo z zapalniczek sa b.małe tak, że ok. 20 daje 1cm2 napięcie ok. 20kV, wiec nie to mam na uwadze.
Przeczytałem, że chloran sodu ma własności piezo..., z tym że higroskopijność przeszkadzała by w manipulacji jego kryształami (szlifowanie).
Cechą charakterystyczną piezoelektryków jest tzw. moduł piezoelektr i określa ile ładunku w C wydzieli się na przeciwległych ściankach poddanych uciskowi w N, oraz temp. Curie, po przekroczeniu której piezoelektryk tracio swoje własności -> np. dla BaTiO3 moduł wynosi ~2*10^-10 C/N, a temp. ~120*C.
Potrzeba materiały o możliwie wysokiej temp. Curie i dużym module piezoelektrycznym.
Głównie chodzi mi o zbadanie takiego zdarzenia (czy jest to możliwe) :
Wykonuje 2 warstwy piezoelektryczne o powierzchni 100cm2 i wysok. 1cm w kształcie koła, przekładam je kołowym przewodnikiem o tych samych rozmiarach, czyli kładę np. blachę miedzianą potem warstwę piezo następnie znowu bachę -//- . Po wyprowadzeniu przewodów i zaizolowaniu przykładam MW w postaci stożka do którejś ze ścian kołowych takiego układu...., kładę na twardym płaskim podłożu i odpalam.
Teoretycznie po zgnieceniu siłą wybuchu między wyprowadzonymi przewodami powinien przeskoczyć prąd elektryczny o napieciu rzędu kilkudziesieciu kilowoltów i mocy liczonej w GW (lub więcej w zależności od dł. kryształów i powierzchni).
Podstawowe problemy: Czy w badanym układzie fala detonacji nie przegrzeje kryształów piezo powyżej temp. Curie przed rozdzieleniem ładunków na przewodnikach zanim całość ulegnie zniszczeniu ??
Coś takiego miałoby wiele zastosowań w silnym pobudzaniu MW, przy tym zastąpiłoby jednorazowe kondensatory wysokonapięciowe ze względu na stosunek energii elektrycznej do masy :twisted:

15 wrz 2006, o 12:19
PROFESJONAŁ

Post Re: Materiały piezoelektryczne
simsigver napisał(a):
Potrzeba materiały o możliwie wysokiej temp. Curie i dużym module piezoelektrycznym.

Ha - problem jest tylko z ceną

15 wrz 2006, o 18:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]