Właśnie, jak zapisuje się reakcje to niektórzy preferują dać strzałkę (--->) a niektórzy znak równa się (=), która z tych wersji jest porpawna, z tego co widze wszscy używają "--->", a z tego co słyszałem, to nowocześnie jest używać "=" gdzie jest prawda? Czy obie formy można używać? i w jakiej literaturze mogę o tym poczytać?
5 paź 2006, o 18:39
crazyuser
_________________ posiadane odznaczenia i ordery :
snopeczek sianka z kokardką - dar od doznanie@MODERATOR
5 paź 2006, o 19:09
simsigver
W oznaczeniach fachowych to raczej nie jest obojętne...
Strzałka do reakcji nieodwracalnych, strzałka piorun dla najszybszych reakcji nieodwracalnych przebiegających w danym układzie ( eksplozja, detonacja), Znak równości jak sam wskazuje jest - Równoważny - w obydwie strony, co podkreśla reakcje odwracalne...
5 paź 2006, o 19:49
osiek
a możecie podać mi literaturę? chciałby żeby była zgodna z maturą itp...., bo wikipedi do końca nie wierzę (to jednak tworzy społeczeństo, a co kiedy społeczeństwo nie jest edukowane?)....
5 paź 2006, o 22:00
Anonymous
to kur** takich rzeczy uczą na pierwszych lekcjach chemii, przy pierwszysch reakcjach....no to jaja jakieś czy co? Przychodzi na forum o tematyce głownie chemicznej i gada takie rzeczy...
5 paź 2006, o 22:47
jaozyrys
@MODERATOR
Znajdź gdzieś klucz odpowiedzi z tego roku o ile był taki publikowany
Poza tym takie rzeczy to chyba nauczyciele powinni mówic?
Jak dla mnie to na maturze liczy się tylko strzałka (nad którą możemny zapisac katalizatory i warunki) lub podwójna strzałka (dla reakcji odwracalnych), nie wiem czy można zastosowac dwie strzałki o róznej długości dla podkreslenia w która stronę przesunięta jest równaowaga..
5 paź 2006, o 22:48
osiek
Mam poprostu innego nauczyciela, w tamtym roku uczył mnie nauczyciel któky uważał że trzeba =, a w tym, że kategorycznie nie można używać znaku =, no i teraz nie wiem komu wierzyć, wiem, ze napewno dobra jest strzałka, ale z drugiej strony przyzwyyczajony jestem do = (nad którym też można zapisać katalizator ) i poprostu przejrzyściej to wygląda bo poprostu równiania zwykłej reakcji i dysocjcjacji zapisuje się wtedy inaczej (zwykła: =, a dysocjcjjaci w zalerzności od substratów jedna strzalka lub dwie w obie strony)... nie wiem.. w kluczu maturalnym są strzałki, ale mi bardziej chodzi o to czy przyjęte jest używanie znaku równości...
6 paź 2006, o 15:39
Anonymous
Re: "--->" czy może "="?
osiek napisał(a):
a z tego co słyszałem, to nowocześnie jest używać "="
Nowocześnie jest też mówić na wodę oksydan :/
szczerze powiedziawszy to ja się chyba do tej pory najwyzej ze 2 razy spotkałem z "=" wydaje mi się, że wszelkie strzałki (czy to w jedną, czy dwie strony) są lepsze, to tak jakby podkreślało, że jest to r-cja chemiczna.
6 paź 2006, o 16:05
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Mnie zawsze uczono, że = jest kategorycznie zabronione - jak już to -> albo <-> tzn strzalki...
6 paź 2006, o 17:06
Spirol
ORS bo jak są strzalki to nikt nie może mieć zastrzeżeń a jak jest równa się to takowe się pojawiać moga więc dlatego uczą strzałek "kategorycznie"
pozdro 7928 ^_^
_________________ Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB
Kontakt na PW :]
6 paź 2006, o 22:07
Anonymous
Znaku "=" mozna uzywac przy zapisie rownania reakcji, jezeli celem tego zapisu jest przedstawienie stechiometrii (ktora musi byc wowczas kategorycznie uzgodniona). Dodatkowo, tylko przy zapisie "=" ma sens skracanie substratow po jednej i drugiej stronie (patrz rownania dysocjacji, dysocjacni jonowe/skrocone).
6 paź 2006, o 23:11
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
jak można używać znaku "="?? Przecież logiczne jest, że substraty nie równają się produktowi:
czy C + O2 jest równe CO2 nie, bo to kuźwa nie jest to samo. Dopiero po zajściu reakcji otrzymujemy produkt. Najpierw było x, a potem y. Strzałka uświadamia ten ciąg reakcji. Tak jak dwie strzałki uświadamiają, że reakcja zachodzi w jedną i drugą stronę. Nalezy też przyjąć, że większość reakcji nie zachodzi do końca np.
N2 + 3H2 --> 2NH3
w produktach pozostaną resztki wodoru, azotu, katalizatora....
substraty nijak nie mogą równać się produktom.
Chyba wyczerpaliśmy już temat...
6 paź 2006, o 23:36
AzZazeL
Popieram blizzard'a temat już zaczyna być nudny.
Co do mojej opini to wygląda to tak "=" oznacza równośc z jednej strony równania i z drógiej równowagę i do reakcji chemicznych NIEPOWINNO SIĘ TEGO URZYWĄĆ. strzałki informują o przejsciu np z substratów do produktów , podwójne strzałki o obustronnym działaniu reakcji.
To tyle prosze zakończcie ten temat
Pozdrowienia
_________________ My kingdom of heaven...
High Hopes
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 39 gości