Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
chciałem zrobic srebro ale mam problem z amoniakiem 
Autor Wiadomość
Post chciałem zrobic srebro ale mam problem z amoniakiem
Amoniak moza kupic w sklepie spożywczym ale czy taki amoniak nadaje sie do tego doświadczenia. Artykuły>doświadczalna>srebro pisze woda amoniakalna 25 % czy to oznacza ze trzeba zrobic roztwór czyli dodac 25 gram amoniaku do 100 ml wody ??? czy ktos juz to robił. Prosze o podpowiedź.

11 paź 2006, o 17:40
@MODERATOR

woda amoniakalna 25% - oznacza stezony roztwor amoniaku w H2O
i nie nawazysz NH3 bo w temperaturze pokojowej to gaz

inaczej mowiac kupuj w chemicznym stezona wode amoniakalna

11 paź 2006, o 17:56
http://server1.pictiger.com/img/110195/ ... -05189.jpg

ciekawa fotka jak oni to zrobili ???[/img]

moje GG 8545179

11 paź 2006, o 18:17

Pistolet + lakier ehh :?. Pozatym "Amoniak" to wodorowęglan amonu do otrzymywania NH3 nie zabardzo się nadaje. AA rules.

11 paź 2006, o 22:51

Post NH3
bierzesz saletrę amonową z ogrodniczego , mieszasz z papką wapna gaszonego i lekko ogrzewasz. wydziela ci się NH3 który pochłaniasz w zimnej wodzie i masz swoją wodę amoniakalną. Nie zapomnij o płuczce bezpieczeństwa, żeby ci wody nie zassało do naczynia reakcyjnego. A ten syf co sprzedają w sklepach to kwaśny węglan amonowy NH4HCO3 i do lustra się nie nadaje bo strąci srebro w postaci węglanu.. Ale znalazłemświetne przepisy na lustro z kwasem winowym (nie dość że dobrze kompleksuje srebro to jest jeszcze jego reduktorem). Jak znajdę to się odezwę

12 paź 2006, o 12:39
**

Post Re: chciałem zrobic srebro ale mam problem z amoniakiem
aszrik napisał(a):
na>srebro pisze woda amoniakalna 25 % czy to oznacza ze trzeba zrobic roztwór czyli dodac 25 gram amoniaku do 100 ml wody

CIACH :D to 25 g amoniaku w 75 g wody .

No, ale nie obrażamy się nawzajem o.r.s.

12 paź 2006, o 16:28
Znalazłem kolejny sposob na sreberko bez amoniaku musze kupic tylko odczynniki i wtedy zobaczymy czy cos z tego wyjdzie.

Jeżeli natomiast posiadasz lapis AgNO3, to pokrusz pałeczkę na małe kawałeczki i rozpu�ć je w 0,5 l wody. Do roztworu tego dolej trochę roztworu soli, a znów stršci się chlorek srebrowy. Osad ten przemyj zupełnie tak samo, jak poprzednio, i wlej z czę�ciš wody do słoiczka.
Z odczynników koniecznych do przeprowadzenia srebrzenia potrzebny Ci jeszcze będzie zwišzek o nazwie kwa�ny winian potasowy, zwany popularnie kamieniem winnym. Zwišzek ten również można nabyć bez trudu w aptece, zwłaszcza że potrzeba go bardzo mało, zaledwie 10-15 g.

srebrzenie przez pocieranie

W przyciemnionym pokoju odsšcz czę�ć przygotowanego chlorku srebrowego. Gdy woda przestanie już kapać z nóżki lejka, odważ i przełóż do małego mo�dzierzyka porcelanowego 10 g wilgotnego jeszcze chlorku srebrowego. Z kolei odważ
8 g czystej, białej soli kuchennej oraz 8 g kwa�nego winianu potasowego. Odważone porcje tych zwišzków wsyp do mo�dzierzyka i wałeczkiem porcelanowym cało�ć starannie i dokładnie utrzyj, aby powstała jednorodna papka. Papki tej nie wolno mieszać ani rozcierać żadnym przedmiotem metalowym. Posługiwać się możesz tylko drewnem,
szkłem, porcelanš lub tworzywami sztucznymi.

Mieszaninę takš można całymi miesišcami przechowywać, ale koniecznie szczelnie zamkniętš w słoiczku z ciemnego szkła. Bezpo�rednio przed srebrzeniem do tej papki dodaj tyle wody, aby po roztarciu stała się ona rzadka i łatwa do nakładania. Papkę tę nakładaj na skrawek irchy lub flaneli i pocieraj miejsce obok miejsca przedmiot przeznaczony do srebrzenia. Pod wpływem pocierania przedmiot natychmiast pokrywa się
mlecznš warstewkš metalicznego srebra.

W ten sposób można bardzo dogodnie naprawić duże przedmioty srebrzone (np. tace, �wieczniki, lampy), na których wskutek uszkodzeń lub długotrwałego używania w niektórych miejscach została zdarta dawna powłoka srebra,

12 paź 2006, o 17:24
wodorotlenek sodu
woda amoniakalna 25 %
glukoza

mam kolejne pytanie: czy wode amoniakalna można zastapic kamieniem winnym i po co jest ten kamien. Wodorotlenek wytraca ciemny osad glukoza jest reduktorem woda amoniakalna rozpuszcza osad czy kamien winny działa tak samo jak amoniak czyli rozpuszcza osad ?? Nie wiem czy poprzedni przepis bedzie dobry. :?

12 paź 2006, o 17:44

jeśli chodzi ci o zrobienie srebra bo tak jest w temacie postu to prosta sprawa do r-u azotanu srebra wkładasz miedziany drut no i po paru dniach "wytrąca" się czyste srebro.

pozdro

12 paź 2006, o 23:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]