Czy taki związek istnieje Rozmyślałem sobie teoretycznie i gdyby tak przeprowadzić addycje chloru do acetylenu, a następnie podziałać na to wodorotlenkiem sodu, to "teoretycznie" (wg. standartowego schematu) mogłoby to wyjsć.... ale jeszcze nigdy nie spotkałem sie z alkoholem który miałby 2 grupy hydroksylowe przy jednym atomie węgla :/
Czy mam racje myśląc że to niemożliwe
12 paź 2006, o 20:50
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Przykładem geminalnego diolu jest wodzian formaldehydu (metanodiol) znany jednak tylko w postaci r-rów wodnych oraz wodzian chloralu znany w czystej postaci (bezbarwne kryształy). Aldehydy mają tendencję do przyłączania cząsteczki wody i tworzenia gem-dioli są to jednak na ogół związki nieznane w stanie wolnym.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Pozatym z tego co pamietam związeki w których wystepują struktury typu HO-C-OH są bardzo nietrwałe i raczej ciężko je wysyntezować i zapakować do butelki dla następnych pokoleń.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
Ostatnio edytowano 14 paź 2006, o 12:39 przez Kein, łącznie edytowano 1 raz
12 paź 2006, o 21:53
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Nie ma takiego związku - już jeden C z dwoma OH podłączonymi jest niezbyt stabilny, a co dopiero dwa atomy i to obok siebie
13 paź 2006, o 19:26
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
o.r.s. napisał(a):
Nie ma takiego związku - już jeden C z dwoma OH podłączonymi jest niezbyt stabilny, a co dopiero dwa atomy i to obok siebie
Wiesz... taki wicynalny-geminalny diol Fajny pomysl, szkoda ze nioe bardzo sie da to zrobic
właśnie dlatego sie pytałem też mi sie to wydawało nie możliwe.... Dzieki za za pomoc
14 paź 2006, o 09:48
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
ależ chwileczkę, NVX już słusznie napisał, że są to związki nietrwałe, co nie znaczy, że nie istnieją wogóle. W roztworze wodnym glioksalu mamy następujące równowagi:
OHC-CHO+H2O<==>OHC-CH(OH)2
OHC-CH(OH)2+H2O<==>(HO)2HC-CH(OH)2
czyli powstaje 1,1,2,2-etanotetraol
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości