Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Kleimy: sól kamienna i ściana 
Autor Wiadomość
Post Kleimy: sól kamienna i ściana
witam wszystkich chemikow.
Problem wyglada tak:
jakim klejem mozna przykleic do sciany sól kamienna ??
prawdopodobnie uzywa sie do tego kleju do kamienia z jakas domieszka.. wlasnie w tym problem o jaka domieszke moze chodzic ?? z chemi jestem kompletnym laikem moze wy mi w jakis sposob pomozecie, chodzi chyba o to zeby zmienic troche wlasciwosci tego kleju... moze chodzi o higroskopijnosc. Sól musi trzymac sie mocno i przez dlugi czas, (sol jest nie stabilna, zwlaszcza w srodowisku wilgotnym ??? ). Moze macie jakies pomysly albo ktos z was juz spotkal sie z problemem ??

Za pomoc bede bardzo wdzieczny.

//Za pisanie tematow o nazwach innych niz "POMOCY!" bede wdzieczny. I za polskie znaki tez o.r.s.

29 paź 2006, o 17:45

Jeżeli nie ma być tego dużo to możesz kropelką i zależy jak duża jest ta sól kamienna. I to jeszcze zależy jaką masz ściane. A po co ci na ścianie sól?? Jeśli można wiedzieć

29 paź 2006, o 19:28

Zakładam, że może tu chodzić o coś w rodzaju groty solnej. A czy musi to być przyklejane, nie może być np. częściowo wmurowane, bądź osadzone na jakimś krótkim pręcie ??? Jak przyklejane to może jakiś epoxyd ???

Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner

29 paź 2006, o 22:17
@MODERATOR

Czy ma to jakieś ele lecznicze? Bo w takim wypadku nie ebdzie można tego totalnie czyms zalać

30 paź 2006, o 00:09
*

Sól przyklejona do ściany odpadnie bo zbiera wodę z powietrza. Musi być na sztywno przymocowana nawiercona i na wkrętach albo wmurowana.

30 paź 2006, o 00:23
@ADMINISTRATOR

a gdyby pokryc bryly soli szklem wodnym i na zywice fenolowa przylepic?

30 paź 2006, o 00:41
Sól przyklejona do ściany odpadnie bo zbiera wodę z powietrza. Musi być na sztywno przymocowana nawiercona i na wkrętach albo wmurowana.

chodzi wlasnie o to zeby ta przyklejona sol nie odpadla a wiem ze da sie to jakos przykleic( widzialem to w grocie solnej "nie bylo tam zadnych kotew itp.) , nie potrzebne sa wkrety itd.
maja to byc dosc duze kawalki soli przyklejane np. do regipsu.

30 paź 2006, o 19:19
*

Jak na krótko to nie widze problemu żeby to silikonem potraktować, przyklei się na 100% Nie wiem jak długo będzie się trzymać ale myślę że trochę powinno. Wkońcu jak przykleisz osuszone kawałki np. azotanem amonu to w tym miejscu woda pod silikon będzie się długo dostawać.

30 paź 2006, o 19:30
Jak na krótko to nie widze problemu żeby to silikonem potraktować, przyklei się na 100% Nie wiem jak długo będzie się trzymać ale myślę że trochę powinno. Wkońcu jak przykleisz osuszone kawałki np. azotanem amonu to w tym miejscu woda pod silikon będzie się długo dostawać.

silikon jest zbys slaby aby trzymal wieksze kawalki (10kg), jestem prawie pewny ze chodzi tu o klej do kamienia z dodatkiem ... TYLKO JAKIM :( ??

31 paź 2006, o 14:39

zukol21 --> Google --> Grota solna --> Grota Solna.pl :wink:

To jest ich forum tam spróbuj uderzyć :Forum Planet Spa

Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner

31 paź 2006, o 17:46
*

kkrtm napisał(a):

silikon jest zbys slaby aby trzymal wieksze kawalki (10kg), jestem prawie pewny ze chodzi tu o klej do kamienia z dodatkiem ... TYLKO JAKIM :( ??

Zwykłym silikone do szyb okiennych są klejone akwaria i trzyma dno na którym jest ponad 1000kg obciąrzenia. Wytrzyma :) u mnie nie było problemu przenieśc akwarium 90l wodą i żwirem.

31 paź 2006, o 23:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]