Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Wytrącanie metali z roztworów ich soli 
Autor Wiadomość
Post Wytrącanie metali z roztworów ich soli
Mam taki problem jak wytrącić miedź z roztworu siarcznu miedzi aby nie była zanieczyszczona żelazem, zynkiem itp. Jeżeli istnieje to możecie podać skomplikowany sposób ale do zrobienia w domu. Np. począdkowo dostajemy miedź zanieczyszczoną a później istnieje sposób jej oczyszczenia.

5 lis 2006, o 00:16

do r-u siarczanu miedzi wkładasz jakiś metal bardziej aktywny od miedzi np.cynk czy magnez i czekasz aż miedź sie osadzi na metalu
to bardzo prosty sposób otrzymania czystej miedzi.

pozdro.

5 lis 2006, o 00:42
@MODERATOR

Jeżeli chodzi Ci o miedź zanieczyszczoną ale w formie stałej to polecam rafinację, prosta i skuteczna metoda

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

5 lis 2006, o 00:42

elektroliza: w r-rze CuSO4 umieszczasz 2 elektrody - miedzianą i węglową. Miedzianą podpinasz do + akumulatora, węglową do -. Na węglowej osadzi ci się warstwa dość czystej miedzi. (pamiętaj tylko o odp. niskiej gęstości prądu).

5 lis 2006, o 10:43
Powiedz coś więcej o metodzie rafinacji. Czy pręt może być żelazny ?? Co to jest szlachetność metalu ?? Czytałem że metale mniej szlachetne wytrącają te bardziej szlachetne z roztworów ich soli.

5 lis 2006, o 11:54
@MODERATOR

Chodzi o metale aktywne, np cynk. Poszukaj w necie tabeli aktywności pierwiastków i zobaczysz jakie są najbardziej aktywne.

Co do rafinacji też możesz znaleźć w sieci. Chodzi o to, że jak masz zanieczyszczony pręt miedziany i chcesz go oczyścić to wsadzasz owy pręt do r-r CuSO4, jako drugą elektrode bierzesz inny czysty pręt miedziany. Podłączasz do akumulatorka (tylko ne pamiętam co do czego). Jeden pręt Ci się roztwarza, a miedź osadza się na drugim i jest o wiele czystsza niż była wcześniej. Tak w skrócie powiedziałem. Poszukaj...

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

5 lis 2006, o 14:20

Ewentualnie, jak chcesz miedziować do roztworu CuSO4 dodajesz odrobine kwasu (może być nawet cytrynowy) i wkładasz metalowy przedmiot, ale jeśli był czymś pokyty może nie zadzialać.

8 lis 2006, o 08:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]