Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
zadanie z chemii fizycznej - metoda graficzna 
Autor Wiadomość
Post zadanie z chemii fizycznej - metoda graficzna
Witam
Dostałam zadanie do rozwiązania i nie zabardzo wiem jaks sie za to zabrać :(. Bede bardzo wdzięczna za wszelką okazaną pomoc. Treśc zadania to:
Otrzymana seria danych doświadczalnych spełnia zalezność prostoliniową typu y=ax+b
1.przedstawić wykres badanej zalezności na papierze milimetrowym(no to potrafie i owszem)
2.wyznaczyć stałe w równaniu metodą graficzną
3.wyznaczyć stałe w równaniu metodą najmniejszych kwadratów

t[min] ln[A]
xi yi
10 -1,256
20 -1,519
30 -1,729
40 -1,916
50 -1,957
60 -2,114
Wiem ze należy skorzystać z postaci liniowej : ln[A]=ln[A]0-akt co to jest to akt? i jak dalej to ruszyc?

5 lis 2006, o 16:55
PROFESJONAŁ

Może napisz czego dotyczyło doświadczenie to może stanie się jasne co to jest to owe akt.

A poza tym zadanie jest banalne.
Równanie jest postaci y=b-ax
gdzie: y=ln[A] b=ln[A]0, a=ak x=t

Metoda graficzna:
Rysujesz wykres z danych doświadczalnych i z tg kąta nachylenia prostej wyznaczasz a (współczynnik kierunkowy), a z p-ktu przecięcia prostej z osią rzędnych wyznaczasz b.

Metoda najmniejszych kwadratów:

Wrzucasz dane do excela, dajesz mu wykres punktowy. Jak go narysuje, klikasz na jeden z punktów prawym przyciskiem myszy i dajesz mu opcję dodaj linię trendu. Wybierasz typ Liniowy i już - masz wykres i równanie prostej, a nawet kwadrat współczynnika korelacji.

5 lis 2006, o 20:53
Dzieki, naprowiadziles mnie! Jesli chodzi o to czego dotyczy to zadanie, to otrzymalam zadanie, o takiej tresci jaka podalam na forum. JEsli chodzi o "akt" domyslilam się, ze to poprostu stała b, która jak powiedziales otrzymujemy z przedłuzenia prostej do osi y, a stała a z tego co juz doszlam otrzymujemy ze wzoru a=y2-y1/x1-x2, te punkty natomiast biore z prostej (to dwa dowolne punty i te y-ki i x-y to ich wspolrzede). Pozniej poprostu podstawie stałe do oryginalnej postaci rownania czyli [A]=[A]0e-akt i juz mam szukane rownanie...nie wiem czy dobrze mysle mam nadzieje, ze tak jeszcze raz dzieki za pomoc (aha i w koncu wiem jak skorzystac z opcji "linia trendu") :D

5 lis 2006, o 22:31

Do metody najmniejszych kwadratów jest arkusz kalkulacyjny lub program gotowy, który podaję poniżej od razu wykres także pokazuje ..... współczynnik kierunkowy prostej a będzie cię interesował po wpisaniu danych ...pamiętaj wartości rozdzielaj kropką a nie przecinkiem :), linie trędu też ci pokazuje od razu ten program :]

http://im0.p.lodz.pl/cmf/fizyka/laborka/pomoce.html
:roll: pozdro :)

Kontakt na PW :]

5 lis 2006, o 22:44
dzieki! program faktycznie bardzo przydatny i wszystko robi za Ciebie/pozdrawiam

5 lis 2006, o 23:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]