witam serdecznie, potrzebuję do swojej pracy zaliczeniowej reakcje które potwierdzą, ze aminokwasy są zasadowe i kwasowe, czyli maja wlasciwosci amfoteryczne. mogę na was liczyc
27 lis 2006, o 18:42
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
a czy to takie trudne poszukać w necie???? Google nie gryzie
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
27 lis 2006, o 20:54
Anonymous
wlasnie nie ma;/ i jeszce mi to ktos wytłumaczyc by musial kapke
27 lis 2006, o 20:59
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Kuźwa przeprowadź se reakcję z kwasem i zasadą. Proste nie?? I nie ściemniaj, że nie ma tego w necie bo nie wyrobię...
GG:3716505
27 lis 2006, o 22:49
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
tasiu69 napisał(a):
wlasnie nie ma;/ i jeszce mi to ktos wytłumaczyc by musial kapke
w takim skąd to to się mi wzięło po wpisaniu "aminokwasy" do googli?????
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
28 lis 2006, o 16:17
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
w zależności od pH środowiska aminokwas może zachowywać się jak kwas lun jak zasada, np glicyna H2N-CH2-COOH (która w sumie tworzy sama sól wewnętrzną +H3N-CH2-COO- ) reaguje tak:
H2N-CH2-COOH + H+ ---> +H3N -CH2COOH
N2N-CH2COOH + OH- ---->H2N-CH2COO-
w zależności od pH reakcja przesunięta jest w jedną ze stron, a pH, przy którym najwięcej jest formy +H3N-CH2COO- nosi nazwę punktu izoelektrycznego danego aminokwasu.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości