Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Na2S Sposoby otrzymywania 
Autor Wiadomość
Post Na2S Sposoby otrzymywania
Zaproponujcie mi swoje sposoby otrzymywania siarczku sodu.

29 lis 2006, o 17:43
@MODERATOR

Ale praktyczne czy teoretyczne?? Bo w praktyce to go nie ma, a w teorii to sód i siarka, kation sou i anion siarkowy.... :roll:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

29 lis 2006, o 19:07

Wrzuć sód do kwasu siarkowodorowego, albo zmieszaj sód z siarką. jak? to pozostawiam twojej inwencji (kolo pewno liczył na otrzymanie H2S z Na2S)

PS. NIE RÓB TEGO!!!

29 lis 2006, o 21:16
A co z techniką nasycania siarkowodorem roztwór NaOH??

29 lis 2006, o 21:31
PROFESJONAŁ

Tak wrzucić sód do kwasu siarkowodorowego - chyba tylko po to żeby spowodować wybuch.

Praktyczne metody otrzymywania Na2S są dwie:
- reakcja siarkowodoru z wodnym roztworem NaOH,
- redukcja siarczanu sodu węglem.

Obydwie metody są stosowane w przemyśle.

29 lis 2006, o 21:42
Post odp.
Heeh otrzymywanie Na2S z metralicznego Na to odrotność logiki !!
a o ekonomii nie wspominam hee :wink:
eko.

30 lis 2006, o 01:51

jak już wspomniał NVX dobrym sposobem jest redukcja węglem, np drzewnym, można też użyć skrobi czy sacharowy, bo podczas prażenia i tak się zwęglą, można także węglany prażyć z siarką najlepiej pod przykrywką (w ten sposób otrzymywałem kedyś CaS), ponadto gotowanie siarki z ługiem :) a reakcje tak wyglądają:

Na2SO4+4C==>Na2S+4CO

2Na2CO3+3S==>2Na2S+2CO2+SO2

4NaOH+2S==>2Na2S+2H2O+O2

Obrazek
weź udział:

30 lis 2006, o 16:32
PROFESJONAŁ

ponadto gotowanie siarki z ługiem :) a reakcje tak wyglądają:

4NaOH+2S==>2Na2S+2H2O+O2

Gotowanie siarki z ługiem to nie jest dobry pomysł. Ja tak dawno temu zrobiłem i jedyne co otrzymałem to brązowo-zieloną masę wielosiarczków sodowych.

30 lis 2006, o 19:48

Już by łatwiej było przepuszczać nad rozgrzanym (stopionym) sodem
suchy siarkowodór... sód spalić w siarkowodorze :szok:

H2S + 2Na -> Na2S + H2 + E

A takie coś na pewno nie zajdzie "4NaOH+2S==>2Na2S+2H2O+O2", obok siarczków mogą powstać tiosiarczany, bądź siarczyny (siarczany (IV)), ale nie wolny tlen :?

30 lis 2006, o 20:06
Dzięki chłopaki a podpowiecie mi jeszcze jak otrzymać siarczan sodu np. z wodorotlenku lub chlorku sodu. W szkole jestem przy wodorotlenkach (co to takigo). Z góry dzięki. Znam reakcję chlorku sodu z kwasem siarkowym ale nie wiem w jakich to proporcjach (dysponuje elektrolitem). I jeszcze chyba będzie perhydrol potrzebny. Tylko nie mówcie w molowym bo nie do końca czaje co to jest.

30 lis 2006, o 23:42

DMchemik napisał(a):
ponadto gotowanie siarki z ługiem :) a reakcje tak wyglądają:

4NaOH+2S==>2Na2S+2H2O+O2

Gotowanie siarki z ługiem to nie jest dobry pomysł. Ja tak dawno temu zrobiłem i jedyne co otrzymałem to brązowo-zieloną masę wielosiarczków sodowych.

ale grunt że jednak powstaje siarczek, ale cóż, wielo....

do wielu redukcji się nadaje, albo do strącanie siarczków :)

Obrazek
weź udział:

1 gru 2006, o 00:22

Post redukcja Na2SO4
Redukcja Na2SO4 wymaga temperatury ok 1000 C, mnie jednak nie udało jej się przeprowadzić, prawdopodobnie z powodu dostawania się powietrza do masy reagującej i ponownego utleniania....
Pozdrawiam.

1 gru 2006, o 09:45

tak, ale to jest wykonalne, ja otrzymałem CaS w temperaturze znacznie niższej, w końcu w niższej proces też zachodzi, ale wolniej :)

Obrazek
weź udział:

1 gru 2006, o 10:13

Post depilator
Czy może ktoś z Was wie jak działa siarczek sodowy jako depilator? Bo jeśli jest skuteczny to może wezme się za jego synteze.
Albo czy K2S ma własności depilatora i czy można też użyć go do redukcji nitropochodnych aromatycznych. Wolałbym raczej o informacje na temat K2S, bo Na2SO4 lub NaOH narazie nie mam, natomiast mam jeszcze sporo KOH.
Pozdrawiam.

1 gru 2006, o 17:46
Powiedzcie coś więcej o redukowaniu siarczanu sodu węglem. Jak się zatęża kwas solny ?

2 gru 2006, o 00:16

1)przeprowadziłem reakcję ługu sodowego w roztworze i siarki;
2)oczyszczony produkt potraktowałem kwasem siarkowym- w reakcji wydzieliło się trochę siarki- wcześniej wspomniane zanieczyszczenia tiosiarczanem;
3)wydzielający się siarkowodór pochłaniałem w roztworze NaOH.
Wydajność taka sobie. Jakie byłoby tańsze źródło gazowego H2S? Jakie siarczki najtaniej otrzymać, najlepiej bez konieczności prażenia składników w wysokich (1000 stopni) temperaturach? w jakiej temp. zachodzi reakcja sody z siarką?

2 gru 2006, o 15:10
Zasłużony dla forum

Najlepiej i najtaniej otrzymywać H2S przez ogrzewanie siarki z parafiną, wydziela sie H2S który oczyszczasz w paru płuczkach. Siarczki najlepiej otrzymuje sie przepuszczaljąc H2S przez rr ługu. Dobrym źródłem H2S jest tez tani siarczek Fe, ale trzeba sie "napłuczkować" żeby go dostatecznie oczyscić.

Pozdrawiam

P.S Siarczki pięknie redukują nitropochodne :wink: Ale najlepiej sporzadzać jest je wtedy "na bierząco" z H2S.

2 gru 2006, o 16:50

Pomysł z parafiną niezły, ale można przecież zrobić H2S z Al2S3. Nie dość że samo otrzymywanie odczynnika dość efektowne to jeszcze sposób wywiązywania gazu zachęcający, bo wystarczy tylko woda. No i gaz otrzymany w ten sposób będzie na pewno o wiele czystszy (nie zawiera AsH3, CO2 i podobnych świństw).

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

2 gru 2006, o 22:11
Powiedzcie dokładniej jak przeprowadzić produkcję siarczku sodu. Powiedzmy że mam Al2S3. Zalewam ko wodą w kolbie. Ale jak nasycić roztwór NaOH. I Ilu ma być procentowy ??

3 gru 2006, o 00:15

LOL, ryzykowne!! Lepiej byłoby wkraplać wodę do kolby z siarczkiem, bo hydroliza zachodzi raczej bużliwie. Uzyskany H2S przepuszczasz przez płuczkę z wodą. Na2Sx9H2O otrzymasz nasycając H2S-em połowę roztworu otrzymanego przez rozpuszczenie 250g NaOH w litrze wody i zmieszanie z drugą połowa tego roztworu. Po zmieszaniu roztworów należy je szybko przesączyć przykrywając lejek szkiełkiem zegarkowym (zapobiega szybkiemu utlenianiu Na2S). Roztwór zagęszcza się w łaźni wodnej w 50-55 st.C pod próżnią ( polecam wytwarzanie jej agregatem od lodówki, konieczna płuczka do skraplania wody!!) do połowy objętości. Kiedy wydzielą się pierwsze kryształy siarczku odparowuje się roztwór jeszcze 10-15min, po czym chłodzi na lodzie, odsącza kryształy, które przemywa się 2-3 razy 25ml alkoholu. Bezwodny Na2S można uzyskać przez suszenie hydratu w próżni nad stęż H2SO4 albo P2O5 początkowo w temp 15st.C a później dochodząc w ciągu 14 dni do temp. 60st.C. Uzyskany produkt zawiera ok. 4% wody. Tyle mówi na ten temat Gałecki. Jeśli chodzi Ci o mnie polecam jednak pobawić się w redukcję siarczanu węglem. Miłego chemikowania :)

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

3 gru 2006, o 18:16
Zasłużony dla forum

Zwykle i tak uzywa sie go w formie rr-u więc cała zabawa z odparowywaniem wody nie jest konieczna :wink: Zalezy do czego potrzebujesz....

3 gru 2006, o 19:22

co do otrzymywania H2S do sposób z parafiną jest bardzo dobry, bo mozna go przerwać, czego nie mozna powiedzieć o hydrolizie siarczku glinu..., z resztą siarka to bardzo dobry utleniacz, akceptuje wodór z licznych węglowodorów, np naftalenu, ale sposób z parafiną jest najtańszy :)

Obrazek
weź udział:

4 gru 2006, o 01:47
@MODERATOR

Co do prózni z agregatu, chodzi o ten sposób?
http://www.dream-models.com/eco/vacuumpump.html

czy są jakies inne opracowania jeszcze? :)

4 gru 2006, o 15:32
**

trzy sposoby otrzymywania Na2S

4 gru 2006, o 17:17
A może by tak?
H2S*H2O+Na2CO3--->Na2S+2H2O+CO2^

Pozdrawiam
chemik grus

19 sty 2007, o 11:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona